Els contagis s’estanquen en un altiplà

Els pròxims dies seran claus per veure si es doblega la corba

Girona“Estem en un altiplà, entre aquesta setmana i els pròxims deu dies veurem si la tendència és quedar-se igual, pujar o baixar”. És el símil que ha utilitzat l’investigador del grup Biocomsc de la UPC Enric Álvarez per definir la situació epidemiològica actual. El virus continua en uns nivells de rècord a Catalunya, però hi ha alguns indicadors que mostren que la corba podria començar a doblegar-se.

D'una banda, s'ha registrat una desacceleració en el creixement: entre la primera i la segona setmana de gener els casos van augmentar un 38%, però entre la segona i la tercera l’increment ha sigut del 18%. En total, del 14 i al 20 de gener s’han sumat 236.023 nous positius, el màxim assolit en set dies des de la irrupció del covid-19. Així mateix, en una setmana, han pujat el nombre d’ingressats: de 2.233 a 2.421, i les morts setmanals: de 189 a 194. 

Cargando
No hay anuncios

Per contra, la velocitat de reproducció ha perdut pistonada: d'1,27 a 1,14 –és a dir, ara cada 100 nous contagiats n’infecten 114 més–. Ha baixat el nombre de crítics –si aquest dilluns són 506, fa set dies eren 527– i el percentatge de proves que surten positives ha passat del 16 al 21%, lluny encara del 5% que recomana l’OMS. “Pugen els casos, però veiem altres indicadors que estan estancats, com la positivització, els testos d’antígens, el nombre d’hospitalitzats i les entrades a l’UCI, que han disminuït. Per això, seran claus les dades dels pròxims dies, perquè veurem si comencem a baixar, com ha fet el Regne Unit”, indica Álvarez. 

Cargando
No hay anuncios

Els estudis apunten que la nova variant provoca un nombre més petit de pacients que acaben als hospitals i a les UCI. Ara bé, el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias, Roger Paredes, recalca que, encara que la proporció sigui menor, quan el nombre de contagis és molt alt com ara, el nombre d’ingressats també és gran. “Sí que té una afectació menor, però igualment suposa una pressió molt significativa al sistema de salut: la primària està saturada i als hospitals tenim més de 500 persones a les UCI. No és una variant banal ni estem en una situació de grip”, subratlla. 

Paredes calcula que a l’Hospital Germans Trias els contagiats amb òmicron representen el 70% dels hospitalitzats en planta i el 40-45% dels crítics. Unes xifres diferents de les de la Vall d’Hebron, on el 90% dels ingressats són de la nova variant, però el 80% dels crítics són de la delta –l’anterior. 

Cargando
No hay anuncios

Preparar la pròxima fase epidèmica

Darrerament, han sorgit moltes veus que aposten per començar a tractar el coronavirus com una grip. Sense anar més lluny el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que, si no sorgeix cap altra variant que estronqui els seus plans, deixaran de fer el recompte diari de casos a partir de l’abril i, per tant, es tractarà el virus com una grip. No obstant això, Paredes ha advertit que encara és d’hora per arribar a aquesta fase. “Continuaran havent-hi onades, no hi ha motius per pensar que no: ni el virus ha canviat ni hi ha prou cobertura vacunal a tot el món”, argumenta. 

Cargando
No hay anuncios

L’expert creu que entre el març i l’abril “estarem millor que ara”, però puntualitza que no se sap què passarà a partir de llavors. “I no hi ha cap motiu per pensar que el virus deixarà d’evolucionar, i no sabem si sortiran noves variants més transmissibles o més severes”, recorda. 

Cargando
No hay anuncios

Per això aposta per centrar els esforços en preparar-se bé amb totes les eines i recursos que calguin. “Hem de reforçar el sistema de vigilància epidemiològica, hem de seqüenciar més mostres i de manera aleatòria, i hem de fer plans de contingència que marquin què es farà si una persona de risc s’acaba contagiant”, enumera Paredes. 

L'oci nocturn demana reobrir el 15 de febrer
  • Les patronals de l’oci nocturn es reuniran aquest dimarts amb el Govern per demanar reobrir els locals el pròxim 15 de febrer. Els empresaris defensen que sense toc de queda “no té cap sentit” que l’activitat nocturna estigui vetada sabent que els “joves organitzen botellons i festes privades”. La data escollida no és casual: volen tenir temps de preparar-se de cara al Mobile World Congress, que se celebrarà a partir del 28 de febrer. D’altra banda, l’executiu abordarà aquesta setmana la continuïtat del certificat covid, quan tingui les conclusions de l’informe que el departament de Salut va demanar al Consell Científic Assessor. Els experts han d’avaluar si té sentit mantenir la mesura amb una variant com l’actual, l’òmicron, que és més contagiosa, també entre els vacunats.