GironaLa comissió d'Urbanisme de Girona ha aprovat aquest dijous una moratòria urbanística d'un any a la primera línia de la Costa Brava. La mesura, adoptada en una sessió extraordinària, és una petita victòria de les plataformes ecologistes, que fa temps que denuncien la destrucció del litoral. La decisió suspèn durant un any la tramitació de projectes urbanístics i la concessió de llicències d'obra nova als 500 metres de franja costanera entre Portbou i Blanes, on es podrien construir milers d'habitatges: abasta 1.120 hectàrees i atura (almenys temporalment) vuit dels projectes denunciats per l'entitat SOS Costa Brava, i que encara no tenien llicència municipal, tot i que alguns ja comptaven amb la tramitació urbanística completa.
Per exemple, s'aturen els 33 xalets de luxe a Aigua Xelida a Tamariu, o els projectes de construcció de Sa Guarda a Cadaqués, a la Cala Morisca de Tossa de Mar, al Cap Ras de Llançà, a l'entorn del Far de Sant Sebastià de Llafranc i d'Aiguafreda, a Begur. Per contra, no se suspenen les construccions que ja tenen llicència municipal d'obres concedida, com les obres d'ampliació de Cap Roig de Palafrugell, la Pineda d'en Gori de Palamós i les 52 cases que s'aixecaran a Sa Riera de Begur.
Segons ha explicat el secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, per aplicar la moratòria s'han de complir quatre condicions: han de ser sòls urbans o urbanitzables no edificats, han d'estar situats en la franja de 500 metres del litoral, la major part de la superfície ha de tenir un pendent superior al 20% i si no tenen llicència d'obres concedida o està en tramitació.
La moratòria, que s'ha aprovat en una sessió extraordinària de la comissió celebrada aquest matí a Girona, és la primera fase i afecta els 22 municipis situats a la Costa Brava. Més endavant, també es decidirà quins àmbits de suspensió s'aplicaran a la superfície a la resta de poblacions gironines, situades més enllà del litoral.
El secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori també ha assenyalat que aquesta mesura durarà un any amb la possibilitat de prorrogar-la a dos, si abans no s'ha aprovat el pla director de sòls no sostenibles, que la Generalitat espera aprovar inicialment al llarg d'aquest 2019. Un cop Urbanisme estudiï cada sector, pot decidir aplicar tres escenaris possibles: que es mantinguin les condicions de les obres o es proposin mesures correctores per reduir l'impacte ambiental i paisatgístic; que es proposi una certa reordenació per reduir aquest impacte, o que es desclassifiqui el sòl.
Serra és conscient que la moratòria pot comportar que propietaris i promotors demandin la Generalitat o exigeixin indemnitzacions, però creu que "s'ha de tirar endavant igualment com a mesura de caràcter preventiu per impedir que avancin projectes que tinguin una afectació molt greu al territori".
Petita victòria per als ecologistes
És una mesura molt reivindicada per la plataforma SOS Costa Brava i inclou nou projectes que havia denunciat l'entitat. El seu advocat, Eduard de Ribot, ha valorat "molt positivament" la moratòria: "Era la principal demanda de la plataforma i suposa suspendre nou dels 18 conflictes que hem denunciat". Tot i això, considera que Urbanisme no ha afinat "gens" perquè hi ha sectors en desenvolupament i no saben com s'acabarà materialitzant i si "només acabarà afectant petites parcel·les".
En aquest sentit, De Ribot ha avisat que ara "estaran pendents" del contingut final del pla director urbanístic, que acabarà determinant quins projectes s'acaben aturant o continuen endavant, un cop es tanqui la moratòria.
Paral·lelament, l'entitat ha subratllat que un dels seus principals cavalls de batalla ara serà intentar aturar l'ampliació de l'autopista C-32, entre Blanes i Lloret de Mar; perquè creuen que "podria desencadenar el desenvolupament de sectors urbanitzables, a més de destruir encara més el territori amb l'ampliació de la via".
Així mateix, la plataforma intentarà posar fre a les obres dels jardins de Sa Riera Living, que preveu la construcció de 52 cases a la cala de sa Riera de Begur. Una altra membre de la plataforma, Lydia Chaparro, ha denunciat que "s’està desforestant una extensa zona de bosc" i ha advertit que faran "tot el possible per paralitzar el projecte". I és que la moratòria no afecta aquesta construcció perquè ja té la llicència d'obres concedida i per això estudiaran una possible denúncia.
A més, ha recordat que hi ha altres urbanitzacions a Begur, com les previstes a Montcal i Font de la Salut, "que continuen posant en perill el futur del poble".
Galleda d'aigua freda per als promotors
En canvi, qui no ha celebrat la moratòria de la Generalitat ha sigut l'Associació de Promotors de Catalunya, que ja ha avisat que "mirarà amb lupa" el document aprovat per Urbanisme. El seu secretari tècnic, Josep Donés, ha criticat que s'apliqui aquesta mesura just quan s'està reactivant la construcció, però creu que caldrà veure "quines afectacions té en determinats sòls". Sigui com sigui, Donés ha demanat celeritat al Govern "perquè a tothom li interessa que l'economia funcioni i això genera llocs de treball".
En total, la suspensió aprovada afecta 43 sectors de sòl urbanitzable. Són aquests:
-Portbou: Eixample Sud, Coma Morisca, Mas Gemen
-Colera: La Rovellada, La Jeannetta
-Llançà: Gifreu-Cap Ras, Perpinyà, Roses, Súper Fener
-Port de la Selva: Carretera de Cadaqués 1, Perabeua 2, Rec de Canet 2, El Serrat, Sant Pere 2, Sant Pere, La Lloia, Carbonera, Els Eucaliptus, La Carrerada 2, Beleser, Santa Isabel
-Cadaqués: El Llané, Els Arrels 1, Els Arrels 2, Sa Guarda, Quatre camins sud, Pins del Rector, Riera de Sant Vicenç, La Pineda, Sa Guarda 2
-Begur: Es Torradors A i B, Sa Riera, Pedrera de S'Antiga
-Palamós: Cala Margarida
-Sant Feliu de Guíxols: Vinya Miomi, Hotel Eden Roc, Carrer de Nàpols
-Tossa de Mar: Cala Morisca, Santa Maria del Llorell, Codolar-Roqueta, Martossa-Porto Pi 2
-Lloret de Mar: pla de millora urbana s'Esquinze