El Constitucional francès impedeix la immersió lingüística en català

El Tribunal ha rebutjat alguns articles de la llei Molac de protecció dels idiomes minoritzats perquè "la llengua de la República és el francès"

La decisió del tribunal afecta la immersió lingüística en basc, català, occità o bretó.
ARA
21/05/2021
2 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional francès ha tombat la possibilitat d'immersió lingüística en català, basc, bretó i occità a les escoles públiques franceses. Ha rebutjat alguns articles de l'anomenada llei Molac, elaborada pel diputat bretó Paul Molac, que defensava protegir i promocionar el patrimoni lingüístic de les anomenades llengües regionals. El Tribunal ha considerat que aquesta part de la llei és anticonstitucional perquè "la llengua de la República és el francès". El diputat bretó ha lamentat en un comunicat aquesta decisió i reclama que el govern canviï la Constitució perquè s'aplica "una visió totalment obsoleta" que obligarà "a prescindir d'una pedagogia molt eficaç".

Els magistrats també han censurat l'ús de grafies que no existeixen en francès en els documents de registre civil, un aspecte que també incorporava la nova normativa. Així, per exemple, es continuarà sense poder posar noms que tinguin accents habituals en català, però que no ho són en francès, com el tancat sobre la i de Martí. En canvi, altres aspectes de la llei han quedat avalats, com les disposicions que permeten el suport econòmic dels ajuntaments a l'escolarització dels nens amb una educació lingüística anomenada regional, sempre que no sigui immersiva.

La llei la va aprovar el Parlament francès a principis d'abril després d'una votació a l'Assemblea en què va rebre 247 vots a favor i 76 en contra, malgrat que el govern ja s'oposava a algunes mesures clau, com la immersió lingüística, tal com explica Le Monde. La normativa proposava generalitzar l’aprenentatge d’aquestes llengües des del parvulari fins a l’institut, una pràctica que actualment, més enllà de projectes com la Bressola, només s’aplica a les escoles de Còrsega per als més petits. A més, incorporava aspectes nous com la senyalització bilingüe en edificis públics, senyals de trànsit i també en la comunicació institucional.

Paul Molac veu "incomprensible" la decisió del Tribunal i assegura que parteix d'una "doble moral". Alhora, però, el diputat bretó ha celebrat que la majoria de disposicions de la llei s'hagin aprovat. El Casal de Perpinyà manté la convocatòria d'una protesta en defensa de l'ensenyament en català per al 29 de maig, que ja estava convocada.

stats