La consellera Vergés, sobre l'evolució de la pandèmia: "Estem en un moment fràgil"
El percentatge de proves positives torna a pujar per sobre del 5%, el llindar màxim recomanat per l'OMS
"Estem en un moment fràgil", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya, i les dades així ho certifiquen. Després d'una setmana fent equilibris per sota del llindar màxim que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el percentatge de proves positives torna a pujar lleugerament per sobre del 5%. Concretament, han donat positiu el 5,11% de les PCR i els tests d'antígens que s'han fet en els últims 7 dies. A més, i encara que avui són cinc menys els pacients a les UCI catalanes, la velocitat de propagació del virus –l'anomenada Rt– creix sensiblement (passa de 0,92 a 0,95) i podria arribar a 1 aquesta mateixa setmana. Caldrà esperar a veure com es comporten aquests indicadors en les pròximes actualitzacions per confirmar noves tendències.
Amb tot, Vergés s'ha avançat i ja ha alertat que una quarta onada seria "molt dramàtica". "Estem en setmanes molt claus", ha dit en una entrevista a TV3. La consellera no ha volgut "especular" sobre si podrien canviar les restriccions la setmana vinent i s'ha limitat a dir que cal estar atents a les dades epidemiològiques. S'ha compromès, això sí, a seguir buscant "el millor equilibri dins d'aquesta fragilitat".
Menys pacients greus, però més a planta
La fragilitat a la qual s'ha referit la consellera es percep en la fotografia de la pandèmia a Catalunya que retraten avui les dades publicades per Salut. D'una banda, segons el departament, segueixen disminuint els pacients greus i sembla que es manté un dia més la tendència a la baixa dels nous confirmats (són voltant dels 700 confirmats), tot i que cal tenir en compte que després del cap de setmana sempre hi pot haver desajustos. I, de l'altra, pugen els nous ingressos per covid a les plantes dels hospitals catalans, que ja són 58 persones més que en l'última actualització. En total, ara hi ha 2.029 persones hospitalitzades. El risc de rebrot tot just puja dos punts (passa de 261 a 263) i continua per sota de les dades de començaments de la setmana passada.
Següents passos
Segons la consellera, les setmanes que venen és necessari "donar temps" perquè baixi la tensió assistencial i que la vacunació avanci. El motiu és que la tercera onada ha passat per sota de la segona epidemiològicament parlant però no per al sistema assistencial, que ha quedat "molt afectat". Sobre eventuals canvis en el comportament de la pandèmia per la propagació de la variant britànica, Vergés ha explicat que de moment no s'han canviat els protocols però que si tècnicament s'indica que cal fer canvis en les quarantenes o més proves, es farà. La consellera també ha mantingut que aquesta variant serà majoritària en els positius que es detectin les setmanes vinents i que caldrà estar atents a si canvia el patró actual de l'epidèmia.
Quan li han preguntat sobre Setmana Santa, Vergés tampoc ha volgut avançar escenaris. Sí que ha afirmat que "sempre" s'ha intentat "trobar l'equilibri" entre el que demanava la societat en dates clau, com l'estiu o Nadal, amb la situació epidemiològica del moment. Tot i això, ha reconegut que la situació a l'estiu era "molt diferent" de la d'ara. El mateix 15 de juliol, per posar un exemple, a les UCI catalanes hi havia 331 persones ingressades als hospitals catalans. Avui n'hi ha 2.029 a planta i 588 a les unitats de cures intensives.