El Consell de Garanties Estatutàries tomba bona part de la proposició de llei per regular els preus del lloguer

El Sindicat de Llogaters manté que Torra els dona suport però Calvet veu "disfuncions" en el text

El  lloguer ha passat de representar el 15% del total del mercat residencial l’any 2011 al 23,5% el 2015, segons un estudi de Fotocasa.
E.f / N.v.
06/08/2020
3 min

BarcelonaContinua l'estira-i-arronsa entre les diferents forces polítiques per la proposta de llei per regular el preu dels lloguers a Catalunya que va tirar endavant el Sindicat de Llogaters després de consensuar-la amb els principals grups parlamentaris. Cs i el PP, però, van portar el text de l'acord al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que aquest dijous ha tombat per unanimitat diversos apartats de la proposició. L'organisme, la decisió del qual no és vinculant, ha conclòs que hi ha articles i disposicions de la iniciativa de JxCat, ERC, CatECP i la CUP que no tenen empara en l'Estatut i vulneren la Constitució, segons ha recollit l'ACN.

Un dels articles assenyalats és l'1, que proposa la contenció i moderació de les rendes en supòsits com que l'habitatge sigui la primera residència de l'arrendatari o bé en aquelles zones on el mercat del lloguer estigui especialment tensionat. El Consell també apunta a un seguit d'altres punts –els articles del 6 al 13 i les disposicions addicionals primera i quarta i les transitòries primera i segona– que no troben empara en l'article 129 de l'Estatut i contradiuen la competència de l'Estat sobre les bases de les obligacions contractuals. Els articles tenen a veure amb la determinació de la renda inicial, el preu de referència i com establir-lo, l'actualització del preu del lloguer o les ofertes d'arrendament d'habitatges en les zones que es declarin com a mercat tens.

Segons l'ens tampoc s'adeqüen a la carta magna diferents articles per estar connectats amb punts que la incompleixen. Es tracta dels articles 14 i 15, que parlen del règim sancionador aplicable i del que es tractarà com una infracció greu de la llei, així com la disposició addicional segona, que proposa la creació de mecanismes de resolució de conflictes extrajudicials per a propietaris i arrendadors, la disposició addicional tercera i la disposició final tercera de la proposició de llei.

El CGE s'ha pronunciat respecte a la iniciativa de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, després que Ciutadans i el PPC hi portessin la proposició de llei. Els dos grups van considerar que la iniciativa consensuada per JxCat, ERC, CatECP i la CUP era inconstitucional perquè la Generalitat no en tenia les competències.

Divergències dins de JxCat per regular els lloguers

Lluny de tancar la polèmica, la decisió del Consell ha coincidit avui amb una trobada entre el Sindicat de Llogaters (el moviment ciutadà de la qual sorgeix la proposta de regulació) i el president de la Generalitat, Quim Torra. "El president ens ha traslladat que està a favor de regular el preu del lloguer", han piulat a les xarxes els portaveus del sindicat a la sortida de la reunió. "[El president] veu bé el pacte inicial i treballarà perquè la llei tiri endavant", han afegit. Els membres del sindicat asseguren "compartir" amb Torra que la decisió del CGE no els ha de fer aturar i han elogiat "la fermesa i el compromís" del president en la defensa d'aquesta regulació.

Per aquest motiu el sindicat assegura que no entén com és que hi ha una part de JxCat que vol mantenir les esmenes al text, malgrat haver donat suport a l'acord inicialment. Dimarts passat, Torra ja va contradir les veus del seu propi partit i va apostar per mantenir l'acord inicial de la proposició de llei. "Vull que mantinguem els compromisos", va insistir Torra abans de conèixer la decisió del Consell de Garanties Estatutàries.

Aquest dijous, i pràcticament a la mateixa hora que el president Torra es reunia amb els membres del sindicat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet –també de JxCat i al capdavant de les polítiques d'habitatge–, ha expressat que al text hi ha "disfuncions" i que l'esmena del grup parlamentari de JxCat pretenia "distingir el gran tenidor del petit propietari", a qui amb l'actual redactat veu "desprotegit". També ha defensat que el segon aspecte a esmenar que proposava el grup era garantir que la renda es pogués apujar quan el propietari feia una rehabilitació de l'habitatge llogat.

Calvet s'ha mostrat partidari d'una reunió per treballar conjuntament des del Govern: "Pretenem una reunió que posi sobre la taula el text i els informes de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que ha sigut molt contundent", ha remarcat.

stats