El Congrés rebutja per cinquè cop suprimir el delicte d'injúries a la Corona malgrat la sentència d'Estrasburg

El bloc del 155 s'oposa a tramitar una llei d'ERC; el PSOE al·lega que la iniciativa és "neoliberal"

Mariona Ferrer I Fornells
13/03/2018
3 min

MadridLa bufetada d'Estrasburg a l'Estat per les condemnes per la crema de fotos del rei no fa virar ni un mil·límetre els grans partits espanyols. Esquerra ha tingut el do de l'oportunitat aquest dimarts, quan la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha coincidit amb el debat al Congrés d'una proposició de llei per despenalitzar el delicte d'injúries a la Corona. Però el bloc del 155 ha tornat a fer pinya per oposar-se a la supressió d'aquest delicte, així com al d'ultratge a Espanya del Codi Penal. Tant PP com PSOE i Ciutadans han dit no de manera taxativa perquè, al seu parer, es tracta d'una sentència aïllada i l'objectiu que persegueix ERC és "poder humiliar Espanya sense límits", en paraules del vice secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas.

Amb el cop de porta a tramitar la proposició de llei d'ERC ja és el cinquè cop que el Congrés rebutja la supressió de l'apartat 3 de l'article 490 i dels articles sencers 491 i 543 del Codi Penal. Per als republicans, el dret fonamental a la llibertat d'expressió recollit en la Declaració Universal de Drets Humans i l'article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans preval per sobre de "l'expressió crítica a qualsevol monarquia", tal com recull la sentència del TEDH.

Segons el seu parer, una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar als ciutadans el seu ple dret de la llibertat d'expressió sense censures, i posen com a exemple els Estats Units. "L'estat espanyol hauria de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la Corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família", assenyala el text.

En aquest sentit, cita justament el cas dels dos gironins condemnats per la crema de fotos del rei, així com el segrest de la portada d''El Jueves'. El més recent: la "persecució" del raper Valtonyc, condemnat a tres anys de presó pel Tribunal Suprem. Per a la diputada d'ERC Esther Capella, la sentència del TEDH és un "bri d'esperança en veure que Europa sí que defensa els drets i les llibertats públiques, els drets fonamentals, la llibertat d'expressió i altres drets que a l'estat espanyol es vulneren de manera sistemàtica". Segons ha recordat la diputada del PP Silvia Valmaña, és el cinquè cop que el Congrés rebutja aquesta proposició de llei. El primer cop va ser el 2008, després el 2011, el 2012, el 2016 -en la comissió de Justícia- i ara el 2018.

Picabaralla entre ERC i el PSOE sobre què vol dir ser republicà

L'encarregat de defensar la proposició de supressió del delicte d'injúries davant l'hemicicle ha sigut el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, que ha llegit la sentència del TEDH i ha fet una crida al PSOE a votar-hi a favor. "Senyors del PSOE, ara què faran? Els demano que surtin del bloc del 155. Avui tots esperem que apropin una mica des d'aquest Congrés Espanya a Estrasburg i l'allunyin d'Ankara. Esperem el PSOE que tantes tardes de glòria ha donat a aquest Congrés", ha assenyalat.

El diputat socialista José Andrés Torres ha retret a Esquerra que es pengi l'etiqueta de republicana i d'esquerres quan, al seu parer, s'està davant d'una proposta "neoliberal" i en cap cas republicana i d'esquerres. Sense anar més lluny, l'ha comparat amb l'esmena dels Estats Units que recull el dret a portar armes. "La llibertat no consisteix en el fet que pugui calumniar qui vulgui, sinó que no em calumniïn", ha afegit el diputat socialista, que ha assegurat que, malgrat la sentència, "cremar el rei continua sent un delicte a Espanya". "La seva proposició de llei no és republicana ni d'esquerres", ha conclòs.

Des del PP s'ha defensat que el rei és un "símbol de la unitat d'Espanya" i que és necessari "protegir aquests valors constitucionals". Per això ha titllat de "demagògic" plantejar aquest tipus de debats perquè, al seu parer, "falsifiquen la realitat. "Per dignitat de tots els espanyols el PP hi votarà en contra", ha conclòs Valmaña. En la mateixa direcció s'ha posicionat Villegas, que ha ensenyat fotos de membres de les JERC cremant banderes espanyoles. "Humiliar els espanyols té límits", ha advertit.

Qui sí que s'ha mostrat a favor de la mesura, a l'espera que el Congrés debati una proposició de llei més àmplia sobre llibertat d'expressió, és En Comú Podem i, per extensió, Podem. El diputat Marcelo Expósito ha assenyalat que la sentència d'Estrasburg "deixa en ridícul a escala internacional Espanya". Des del PDECat, el diputat Feliu Guillaumes ha defensat que avui en dia aquest debat ja hauria d'estar superat després de la sentència europea i ha instat el bloc del 155 a "acabar amb aquest anacronisme històric". Tant el PNB com EH Bildu i Compromís també s'han mostrat a favor de tramitar la llei. Per a la diputada valenciana Marta Sorlí, el govern espanyol "es passa pels collons els drets humans", una expressió que la presidenta de la cambra, Ana Pastor, ha obligat a retirar del diari de sessions.

stats