Restriccions

El Congrés ratifica la fi de l'obligatorietat de la mascareta al carrer

El govern espanyol salva el decret gràcies a l'aval de Cs i EH Bildu i l'únic vot en contra del PP

Vianants sense mascareta al centre de Barcelona.

MadridEn ple debat autonòmic sobre si cal tornar a fer obligatòria la mascareta al carrer encara que es mantingui la distància de seguretat d'1,5 metres –el Govern ho ha recomanat a la ciutadania, Balears ho va arribar a plantejar i Euskadi també ho ha demanat–, el govern espanyol ha aconseguit salvar al Congrés in extremis el decret que va acabar amb la fi d'aquesta restricció no fa ni un mes. Tot apuntava ahir dimarts que la convalidació del text podria trontollar, però al final ha tirat endavant gràcies a un equilibri poc habitual de majories: el vot a favor de Ciutadans i EH Bildu i l'abstenció de tota la resta de partits menys el PP, que s'ha oposat amb vehemència a la mesura. En total: 170 vots a favor, 90 en contra i 78 abstencions.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha tornat a assenyalar que "recuperar part de les nostres vides és important", ara bé, ha dit que cal fer-ho amb "prudència". La Moncloa defensa que la fi de la restricció està bé i que ara el més necessari és que es compleixi la mesura. És a dir, posar-se la mascareta quan no hi ha la distància de seguretat en exteriors. És del mateix parer Ciutadans, que també ha defensat que no es tramiti el decret com a projecte de llei com va passar amb el de la nova normalitat perquè la norma acaba entrant en vigor en un moment inesperat de la pandèmia. Al seu torn, la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha defensat que "la comunitat científica coincideix de forma general que el risc de transmissió en exteriors és gairebé nul" si es respecta la distància d'1,5 metres.

El canvi de situació a Catalunya

Qui també ha defensat la mesura és Junts per Catalunya, tot i que al final s'ha acabat abstenint –també ho ha fet la CUP–, segons han indicat fonts del partit, i ha votat igual que ERC. El diputat republicà Xavier Eritja ha justificat que "l'escenari ha canviat radicalment respecte a fa setmanes, sobretot a Catalunya" i cal reconèixer que "la mascareta ha sigut una de les eines més efectives per parar la transmissió de contagis". L'abstenció, doncs, ha dit que es justifica perquè es tracta d'una mesura concreta en un context concret i que ara la situació a Catalunya és diferent.

Més contundent ha sigut el PNB després que el lehendakari Iñigo Urkullu enviés dimarts una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li mesures que donin "seguretat jurídica" per poder decretar amb tranquil·litat el toc de queda nocturn i també tornar a l'obligatorietat de la mascareta al carrer. Amb tot, ha acabat anunciant una "abstenció crítica" després d'assenyalar que ara mateix no es donen raons per "mantenir l'ús de la mascareta però sí reduir-ne l'ús", tal com defensa el decret en l'exposició de motius.

Finalment, la diputada del PP Elvira Velasco ha fet una dura crítica a la gestió de l'executiu –en la mateixa línia de Vox, tot i que aquests s'han abstingut perquè reclamen menys restriccions–. Ha assenyalat que es va aprovar "el decret dels somriures" en contra del criteri de "totes les advertències dels experts" per l'entrada de la soca delta, que està sent molt més contagiosa. "Això ens ha portat a l'Espanya de les famílies en quarantena", ha conclòs.

stats