El Congrés dels Diputats insta el govern del PP a desmantellar el Castor
Es tracta d'una proposició no de llei (no vinculant) presentada per Podem al Congrés que ha tingut el suport de tots els partits de la cambra baixa, menys del PP
BarcelonaEl Congrés ha aprovat aquest dimarts una iniciativa que reclama al govern espanyol –ara del PP, i en funcions– que marqui un calendari per desmantellar el magatzem de gas Castor amb “totes les garanties i els requeriments de seguretat ambientals”.
En una votació a la cambra baixa –a proposta de Podem–, i amb 28 vots a favor, 15 en contra del PP i cap abstenció, els grups han demanat restaurar ambientalment la zona d’aquesta instal·lació submarina que es troba a 21 quilòmetres de la costa, davant de Vinaròs i les Cases d'Alcanar.
El text també inclou “impulsar les actuacions necessàries” per recuperar els 1.350,7 milions d’euros que el govern de Rajoy va pagar en forma d’indemnització a l’empresa ESCAL UGS, S.L. per “extinció de concessió” del magatzem de gas. La iniciativa argumenta que "l'empresa responsable del magatzem de gas va incórrer en dol o negligència imputable i que, per tant, la compensació econòmica hauria de limitar-se al valor residual de les instal·lacions".
Demanen responsabilitats pels terratrèmols
Un cop acabi l'informe encarregat per la principal gestora de gas a l’Estat, Enagás, a l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) s'elaborarà pel calendari desmantellar el projecte "Castor". Aquest pla haurà de comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l'executiu valencià, a més dels ajuntaments de la zona afectada, com el de Vinaròs.
Els grups parlamentaris que han aprovat el text també han demanat "els informes tècnics i jurídics necessaris" per determinar si el sobrecost del projecte es podria haver previst, i descomptar, d'aquesta manera, les quantitats que ESCAL percebrà. A més, preveuen demanar responsabilitats a aquesta empresa pels "més de 1.000 moviments sísmics a conseqüència del funcionament del magatzem de gas natural Castor”.
A més, ERC ha anunciat que reclamarà la creació d’una subcomissió d’investigació “per demanar responsabilitats ambientals, polítiques, econòmiques i penals” que es puguin haver comès.
"Caldrà saber qui va redactar les clàusules"
El diputat d'En Comú Podem, Joan Vendrell, ha criticat que "el projecte Castor era un projecte inútil", perquè pretenia "perpetuar un model energètic insostenible basat en els combustibles fòssils", i ha retret al govern que no hagi intentat recórrer a les vies legals possibles per no pagar la indemnització. De fet, la candidatura d'esquerres pretén modificar la legislació per "impedir que l'Estat assumeixi les indemnitzacions derivades de la renúncia voluntària d'una concessió".
El diputat de Democràcia i Llibertat (DL), Jordi Xuclà, ha afegit que caldrà esbrinar "qui va redactar aquestes clàusules". Des del seu punt de vista, “els governs han de fer les coses ben fetes i no vestits a mesura de circumstàncies concretes”. En un sentit semblant s'ha pronunciat el diputat d'ERC, Jordi Salvador: “Volem saber qui va fer aquest projecte, quins procediments va seguir, quins estudis tècnics es van fer, i com es va poder redactar un contracte que carrega al contribuent tota la responsabilitat”.
Una indemnització polèmica a Europa
La Comissió Europea ja va requerir informació al govern espanyol pel pagament d'aquesta indemnització a Florentino Pérez, propietari d'un 66% d'ESCAL. Ho va fer davant d'una reclamació que van interposar la patronal Cecot, Fepime Catalunya, el Centre Metal·lúrgic i el Consell Intertèxtil Espanyol, cosa que evidencia que les institucions europees veuen "indicis" que les actuacions no van ser les correctes, segons Antoni Abad, de la Cecot.
Les quatre patronals argumenten que el govern espanyol va infringir presumptament l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (UE), que prohibeix les ajudes d'estat a les empreses. Els denunciants van afirmar que "l'interès de l'Estat i l'empresa era el negoci derivat de la mera construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la posterior explotació".
Es basen en el fet que la indemnització es va aprovar amb la instal·lació ja construïda, just abans de començar els treballs d'explotació, i que no es van tenir en compte els informes de risc sísmic associat a una plataforma gasista.
En un sentit semblant, la defensora del poble europeu, Emilly O'Reilly, va fer arribar al secretari general de la Comissió Europea un informe del Síndic de Greuges per utilitzar totes les eines legals a l'abast i aconseguir suspendre el reial decret llei que estableix la indemnització de la plataforma.
Una "sismicitat natural" fruït d'una "coincidència curiosa"
El passat novembre del 2014, Florentino Pérez, com a propietari d'ACS, va rebre 1.350 milions d'euros per la renúncia a l'explotació del magatzem de gas. Dos anys abans, l'Estat ja havia ordenat el tancament del magatzem submarí després de produir-se un miler sismes de baixa intensitat, dos dels quals van superar els quatre graus a l’escala de Richter.
Davant d'aquestes acusacions, el president d’ESCAL UGS, Recaredo del Potro, va rebutjar en el seu dia la relació directa entre els sismes i les injeccions de gas. Del Potro va assegurar que es tractava d’una “sismicitat natural” i una coincidència “curiosa”, i que l'empresa havia facilitat tots els estudis de sismologia requerits.