Turisme

Una confusió tipogràfica amb el passaport et pot deixar sense vacances

L’alerta d’un viatger que no va poder volar als EUA destapa un problema amb la O i el 0

Dos passaports espanyols.
11/08/2022
3 min

Barcelona“Les últimes remeses de passaport a Espanya comencen per PAO, però la tipografia està portant confusió perquè sembla que sigui PA0. Molt de compte, sobretot si viatges als Estats Units. Et pots quedar a terra”. És el missatge que va compartir fa dos dies a Twitter l’usuari Nacho Carretero i que ha destapat un problema amb la lletra O i el número 0 dels nous passaports. Ell havia emplenat el formulari ESTA que demanen els EUA per poder-hi volar com a turista i que s’ha de tenir per agafar qualsevol avió que aterra allà. Però a l'arribar a la porta d’embarcament va descobrir la confusió tipogràfica: ell havia escrit PA0 quan el que consta oficialment al seu passaport és PAO. Com que l’ESTA no coincidia amb el passaport, no va poder volar.

El fil de tuits

“Afortunadament l’ESTA s’aprova amb força rapidesa, no acostumen a trigar més d’una hora. Però si tens molt mala sort com jo i no descobreixes l’error fins a arribar a la porta d’embarcament, et pots quedar tirat”, ha advertit Carretero, que ha dit que aquesta confusió demostra “la importància del disseny”. Segons ell, “la manera de mostrar les os i els zeros de la tipografia escollida al passaport està provocant multitud de vols perduts, costos inesperats i frustracions molt molestes”. Carretero ha alertat: “El tema del PAO/PA0 ens està deixant a terra a més d’un, mireu-ho bé!”

Després que el fil de tuits que va publicar aquest viatger hagi tingut molt ressò, s’ha fet evident que el seu cas no és únic. Múltiples persones que han llegit el missatge han explicat que han patit el mateix problema les últimes setmanes. Li va passar fa un mes, al juliol, a l’aeroport del Prat de Barcelona, a un passatger contactat per l’ARA. Marxava de vacances amb la seva parella i el seu fill amb un vol directe a Washington. Tot i que van arribar a l’aeroport amb tres hores de marge, van haver de fer molta cua i quan els van atendre al taulell faltava mitja hora per embarcar. Aleshores van saber que havien escrit malament el passaport del nen, que és d’aquest any, quan havien fet la petició de l’ESTA. En aquest cas el passaport comença per PAO seguit d’un 0, però ni així és fàcil de diferenciar la lletra del número.

Aquest viatger ha assegurat que la diferència entre la O i el 0 és gairebé “impossible de veure” si en lloc de mirar el número imprès es fa amb el de puntets del mateix passaport. Quan ho van descobrir, de seguida van fer una nova sol·licitud per obtenir l’ESTA amb el passaport correcte, però l’avió va marxar abans que els EUA haguessin aprovat el tràmit. Tot i això, l’aerolínia, que s’ha acostumat a veure aquest problema amb els nous passaports, els va recol·locar l’endemà a la matinada en un altre vol, encara que llavors van haver de fer escala. No es van quedar sense vacances, però van endarrerir-les unes quantes hores per la confusió tipogràfica.

Primera resposta oficial

El rebombori que ha provocat aquesta alerta els últims dos dies ja ha tingut una primera reacció oficial: el consolat general d’Espanya a Manchester ha avisat al seu compte de Twitter que, si t’has renovat el passaport fa poc, recordis que són tres lletres i sis números. “Per tant, si comença per PAO, és una lletra O i no un número 0”, ha deixat clar.

Resposta del Consolat General d'Espanya a Manchester

L’ambaixada dels EUA a Madrid també ha respost el fil de tuits de Carretero i ha insistit que “és molt important indicar correctament el número de passaport”.

Tuit de l'ambaixada dels EUA a Madrid

El David és un dels turistes que s’ha adonat que havia comès aquest error arran dels casos que s’han conegut. Ell ha de viatjar d'aquí pocs dies als EUA per fer-hi escala i ja havia emplenat el formulari ESTA amb PA0 en lloc de PAO: “He hagut de tornar a fer el tràmit i pagar-lo de nou perquè no hi havia manera de canviar l’ESTA”. En el seu cas un dels dígits del passaport, que ha renovat aquest juliol, és un zero, però tampoc no va sospitar que hagués confós la tercera lletra per un número. “Vaig veure la P i la A, i aleshores vaig pensar que la resta eren números”, ha explicat el David a l’ARA, que ha admès que per sort se n’ha adonat uns dies abans d’agafar l’avió, “perquè probablement no hauria pogut volar”.

stats