Xoc entre ecologistes i l’Ajuntament de Canet de Mar per un nou institut en una zona d'ametllers
El POUM preveu construir el centre educatiu en un terreny boscós i els ambientalistes s’hi oposen
Canet de MarLa futura ubicació d'un institut a Canet de Mar enfronta l'Ajuntament i una plataforma ecologista, que vol frenar el projecte perquè amenaça una zona de bosc amb ametllers amb especial interès natural. La Coordinadora d’Emergència Ambiental de Canet (CEAC) manté el pols amb el govern municipal des de fa mesos i ha engegat una recollida de firmes a través de Change.org per demanar que l’Institut Sunsi Móra, que reconeixen necessari per al municipi, no s'aixequi a la zona dels Ametllers de Can Grau de Muntanya, tal com preveu el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). L'Ajuntament insisteix que cal tirar-lo endavant perquè els alumnes d'aquest centre fan classes en barracons des de fa vuit anys a l'espera del nou edifici.
La portaveu del Centre Ecològic d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), Mercè Girona, denuncia que l'indret és una zona de bosc no urbanitzable amb 12.200 metres quadrats de “protecció especial d’interès natural i ambiental” i que forma part del Pla Territorial Metropolità de Barcelona. “Els ametllers són una peça clau per mantenir els valors ambientals del teixit agrícola de l’anella verda del poble, i per frenar el creixement urbanístic”, explica Girona, que forma part de la CEAC.
El regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Canet, Lluís Llovet, defensa que la ubicació de l’Institut Sunsi Móra va ser aprovada al POUM l’octubre del 2019, que van ratificar tots els grups polítics municipals excepte la CUP. A més, Llovet subratlla que el terreny dels ametllers, que era de propietat privada, va passar a ser sòl urbanitzable i de titularitat pública després que s'arribés a un acord amb els dos propietaris. “Per compensar, vam fer que un terreny clau del municipi passés a ser no urbanitzable“, justifica, i assegura que es mantindran "el 80% dels ametllers perquè es vol fer un institut "verd, ecològic i integrat en la zona”.
La possibilitat d'un grup de treball per consensuar posicions de moment ha sigut impossible. El regidor argumenta que hi ha hagut diverses reunions amb la CEAC sense que els ecologistes tinguessin voluntat “d’arribar a acords”. “Es queixen molt, però no fan propostes realistes. Només fan que endarrerir la construcció de l’institut i Canet no s’ho pot permetre”, els acusa. El director del centre, Jordi Canalda, va explicar en una entrevista a Ràdio Canet el 24 de febrer que era partidari de no endarrerir més el projecte: "Estem parlant de tenir el nou institut en tres o quatre anys, en comptes d’aquí set o vuit si seguim allargant la situació”, afirmava.
En canvi, la plataforma ecologista esgrimeix que han presentat moltes opcions i molt millors que l'actual, com l'espai de La Carbonella, la fàbrica Jover, les pistes d’atletisme, el camp de futbol o la municipalització d’alguns centres educatius privats. El consistori, però, els ha respost que no les veu adequades. Girona reivindica la validesa de les alternatives que posen damunt la taula: "Potser hi ha alguns interessos darrere a fer l’institut en els terrenys dels ametllers”, lamenta. Entre les propostes els ecologistes reivindiquen especialment La Carbonella, un espai privat en desús que s’utilitza com a pàrquing i que, segons Girona, “compleix els requisits per fer-hi l’institut”. Es tracta, insisteix, d’un lloc “ideal”, perquè és “pròxim, cèntric i no atempta contra la natura”.