BARCELONA

El conflicte de Can Vies divideix el barri de Sants

Alguns veïns critiquen que l’Ajuntament hagi frenat l’enderroc després dels aldarulls

Maria Ortega
04/06/2014
3 min

BarcelonaExcavadora enretirada. El conflicte obert amb el desallotjament de Can Vies al barri barceloní de Sants continua refredant-se, per interès de les parts, mentre es busca una sortida a l’atzucac. Ahir a primera hora una grua retirava l’excavadora de l’espai, a mig demolir. La màquina s’havia erigit, a ulls del col·lectiu que defensa aquest espai, com el símbol de l’agressió i, de fet, va acabar cremada durant una de les jornades de protesta. Avui ja no hi és i Can Vies s’ha omplert de cartells amb les trobades per abordar la reconstrucció de l’edifici. Un projecte que els seus impulsors volen tirar endavant amb el suport del veïnat i amb la mateixa energia que dissabte va permetre desenrunar bona part de l’espai. Però que agafa el barri dividit sobre el futur d’aquest espai.

Les converses entre els curiosos que contemplen l’edifici mig enderrocat van des de les crítiques a les dificultats de convivència que generava fins a la defensa de la continuïtat de les activitats que s’hi feien. Un debat obert. “Després de 17 anys, ningú no pot discutir que l’espai és seu”. Qui parla és Ezio Kroll, un noi sud-africà que fa nou mesos que viu a la vorera de davant de Can Vies. Critica aspectes de la convivència, com la brutícia després d’algunes festes, però en defensa l’activitat. Però molts dels veïns de la zona -i també els comerciants- són força més contundents amb les molèsties que, asseguren, generava aquest espai. Demanen a l’Ajuntament que es deixi de solucions a mitges i que si va dir que desallotjaria i enderrocaria l’edifici, ho faci. Molts prefereixen fer-ho de manera anònima, perquè consideren que estan massa exposats -sobretot si tenen negocis a la zona-, i prop d’un centenar han donat suport al manifest que es va començar a moure dilluns per demanar, entre altres coses, la “igualtat en el compliment de les normes i els deures” per part de tots els col·lectius socials.

El conflicte obert a Can Vies fa bullir Sants. I deixa imatges com la de les multitudinàries cassolades de suport que es van viure la setmana passada, o la de veïns que es troben pel carrer i critiquen que el problema continuï enquistat. “Estic fart de vomitades, bombos i soroll”, resumeix Joan Martínez, que viu molt a prop del centre social i critica que ja es va intentar donar una alternativa a les activitats de Can Vies i els seus ocupants la van declinar i que, per tant, ara cal actuar. “El que no em sembla bé és que ara, després de tot el que ha passat, s’hi puguin quedar”, lamenta Montse Martínez, que treballa en una botiga de la plaça de Sants.

“No entenc per què qui violenta, crema i insulta aconsegueix beneficis”, afegeix una altra comerciant. “Que els facin fora ja”, sentencia un altre veí, fart de pintades i de soroll. En canvi d’altres, com la Sílvia Soriano, que treballa al carrer de Sants, defensen que la policia s’hauria de centrar en d’altres prioritats perquè aquest espai “no feia mal a ningú”. “Per Can Vies hi han passat gran part dels nostres fills, nebots, néts, i en alguns casos nosaltres mateixos. Ha estat el cau on els xavals de Sants han sortit de l’ou”, defensa el Jordi Soler, del Centre Social de Sants, en una carta oberta al regidor.

Entre reconstruir i fer els ulls grossos

El primer pas que ha fet l’Ajuntament de Barcelona per intentar abordar la solució al conflicte de Can Vies ha estat deixar clar als defensors que l’estat de l’edifici fa que sigui “perillós” entrar-hi. I en desaconsella les tasques de reconstrucció. Ara l’alcalde té sobre la taula opcions com assumir la reconstrucció de l’espai -cenyida a la zona que no està catalogada com a zona verda- i amb un projecte que en garanteixi la legalitat, o fer els ulls grossos si el col·lectiu opta per ocupar un altre espai de propietat municipal. De moment, l’equip de govern no revela el seu full de ruta.

stats