Condemnat a un any de presó el policia nacional que va agredir el fotoperiodista Jordi Borràs
L'home, de la Brigada d'Informació, ha acceptat el delicte i ha retirat la denúncia contra el fotoperiodista
BarcelonaEl policia nacional que va agredir el fotoperiodista Jordi Borràs ho va fer "per motius ideològics". En una vista per a una conciliació abans d'arribar a judici, el policia ha acceptat la condemna d'un any de presó i una indemnització de 7.000 euros, ha admès els fets tal com els va descriure el fotoperiodista i ha retirat la denúncia que havia interposat contra Borràs. "És una victòria inesperada", ha celebrat Borràs, que ha afegit: "Em van pegar per independentista i antifeixista, i avui ha quedat clar".
Els fets denunciats es remunten al juliol del 2018, quan el fotoperiodista va anar a cobrir la presentació de la Crida Nacional per la República. L'agressor, l'inspector Ivan Racaj Fernández, el va reconèixer i el va increpar al crit de "Viva España". Borràs sempre ha mantingut que, malgrat que en va fer cas omís, l'home va tornar a cridar "Viva España" i "Viva Franco", i li va començar a donar cops de puny al cap i a la cara. Quan uns testimonis van intentar immobilitzar l'agressor, ell, que anava armat amb una navalla, es va identificar com a policia ensenyant una placa. Després es va saber que el policia és un comandament de la Brigada Provincial d'Informació adscrit a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. En concret, l'inspector s'ha especialitzat des de les oficines ubicades al complex policial del barri barceloní de la Verneda en l'àmbit d'informació relacionat amb l'extremisme jihadista.
Davant dels fets, la Fiscalia va demanar dos anys de presó per al policia nacional. El fiscal va considerar que l’inspector de la brigada d'informació és autor d’un delicte de lesions amb l’agreujant de discriminació per motius ideològics i també va sol·licitar la inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el període de la condemna, així com que indemnitzi Borràs amb 7.500 euros per les lesions patides, tant físiques com psicològiques. Diversos testimonis van corroborar al jutjat la versió del fotoperiodista i l'inspector va acceptar l'agressió a Borràs, però va argumentar que es va produir perquè "va repel·lir una agressió anterior" del mateix Borràs. De fet, el ministeri públic va demanar que s'arxivés la causa contra Borràs –que va ser denunciat pel policia–, ja que no “queda acreditada la seva participació en les lesions patides per l’acusat”.
L'advocada de Borràs, Carla Vall, ha lamentat que Borràs hagi hagut d'estar tres anys i mig "imputat de manera molt injusta", però ha celebrat que s'hagi comprovat finalment que "no va ser una baralla, sinó una agressió de caràcter feixista pel fet que era un fotoperiodista compromès amb la democràcia". "Hem aconseguit que la suspensió de la pena vagi condicionada al compliment d'un curs de prevenció de conductes violentes i d'atenció als drets humans", ha afirmat.
Borràs ha dit que ara vol batallar "fins on calgui" per perquè l'agressor "no torni a treballar de policia mai més a la seva vida". "Un estat democràtic no pot acceptar que una persona que agredeix un ciutadà per la seva manera de pensar pugui exercir de policia. És intolerable", ha assegurat.