Tribunals

Condemnat a 10 anys de presó per haver induït un menor a suïcidar-se

L'home, de 62 anys, va enviar 119 missatges amenaçant i assetjant sexualment el noi en una sola tarda i va fer cas omís als avisos que es trauria la vida si no parava

Vicente Paradís durant una de les sessions del judici per homicidi d'un menor de Vila-real que es va suïcidar després de ser assetjat amb missatges al telèfon mòbil
Ara
06/09/2022
2 min

BarcelonaL'Audiència de Castelló ha condemnat a deu anys de presó un home de 62 anys per haver assetjat i amenaçat un menor d'edat fins a empènyer-lo a suïcidar-se. La sentència respon al veredicte del tribunal popular que al juliol va declarar Vicente Paradís Ibáñez culpable de l'homicidi dolós del noi, veí de Vila-real, que llavors tenia 17 anys.

Els fets van passar l'1 de desembre del 2016, quan l'acusat va contactar a través del WhatsApp amb el noi i durant tres hores li va estar enviant missatges –fins a 119– per proposar-li mantenir relacions sexuals, oferta que va ser rebutjada pel seu interlocutor al·legant, precisament, que era menor d'edat. Fins i tot el jove es va disculpar en diverses ocasions per les seves reiterades negatives i li va demanar que parés d'enviar-li missatges perquè si no se suïcidaria. Però Paradís, lluny de fer-li cas, li va insistir amb frases com "quan es fa això és per cardar, així que atén-te a les conseqüències", "tu et vas ficar en aquest problema i el pagaràs", "ploraràs llàgrimes de sang davant dels jutges i dels teus pares" o "si et suïcides serà un merder per als teus pares". Finalment, el noi es va llevar la vida aquella mateixa tarda tirant-se per la finestra del seu domicili.

La sentència sosté que l'acusat va assetjar i amenaçar el noi sent conscient que es tractava d'un menor d'edat i sent “plenament sabedor de l'angoixa i del desassossec” que li estava generant. Tot i que Paradís sabia de "l'alta probabilitat que es produís la mort del menor suïcidant-se com li havia anunciat i acceptant-ho”, va continuar amb l'enviament de missatges amb el mateix to. Per això, el tribunal considera provada la seqüència dels fets, que també sostenien les acusacions particular i pública, i dona plena validesa als missatges que es van intercanviar tots dos i que van ser extrets dels seus respectius telèfons mòbils com a part de la instrucció.

Però on discrepen els jutges de les acusacions és en l'aplicació de l'agreujant de superioritat, que hauria fet incrementar la condemna, ja que està tipificada amb una forquilla de 12 a 15 anys de presó. En canvi, a la resolució s'aprecia que aquest supòsit no es pot aplicar perquè ja està inclòs dins del mateix delicte. De fer-ho s'estaria castigant dos cops i suposaria una vulneració del principi non bis in idem, que consisteix en no castigar la mateixa persona més d'una vegada pels mateixos fets.

La sentència de deu anys de presó, que pot ser recorreguda ara en apel·lació davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, també fixa indemnitzacions per un total de 173.000 euros a favor dels pares i el germà del mort per danys morals ocasionats. Un cop es va conèixer el veredicte de culpabilitat, la família de la víctima es va mostrar satisfeta perquè, va dir, s'havia fet justícia i el noi podria descansar en pau.

stats