ENSENYAMENT
Societat01/05/2018

La comunitat educativa reivindica el dret a parlar de tot als alumnes

Allau de crítiques a Rivera per intentar “destruir” l’escola assenyalant els mestres

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaLa denúncia de la fiscalia de delictes d’odi a nou professors de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca per haver “humiliat” els alumnes fills de guàrdies civils després de l’1-O ha tornat a situar l’escola al terreny del debat polític. Sobretot després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, es fes ressò d’un reportatge del diari El Mundo en què s’assenyala amb noms i cognoms i fotografies els nou docents investigats. Aquesta criminalització es va fer evident ahir a través d’unes pintades a la façana de l’institut acusant de “rates” i “nazis” els professors. La comunitat educativa denuncia que l’escola sigui una arma llancívola entre partits i anima els mestres a seguir parlant de tot dins les aules. També de política.

“No podem estar parlant dels egipcis i no parlar d’un tema que ens colpeix i ens afecta. A l’escola s’ha de parlar de tot, siguin de qui siguin fills els alumnes”, apunta Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Martí no amaga la seva “preocupació” pel cas de Sant Andreu, que ha sacsejat el col·lectiu de mestres. “No podem fer la nostra feina amb total llibertat”, afirma Martí, que admet que molts docents han deixat de debatre a l’aula temes “polèmics o susceptibles”. Des de Rosa Sensat, però, animen a continuar-ho fent, perquè l’escola no només ha d’ensenyar continguts acadèmics, sinó que també ha d’“ensenyar a conviure”.

Cargando
No hay anuncios

“Destruir l’escola” com a objectiu

Martí atribueix el cas a la voluntat de sectors polítics de l’Estat de “destruir l’escola”. Després de l’amenaça sobre la casella lingüística, creu que la denúncia de la fiscalia és una nova “maniobra de destrucció” del model d’escola catalana. Aquest cop, diu, amb una acusació que té l’objectiu de “banalitzar i desprestigiar” la feina dels professors, alguns dels quals fa més de 20 anys que treballen al centre.

Cargando
No hay anuncios

El pedagog i escriptor Jaume Cela acusa directament Ciutadans d’intentar “desprestigiar” l’escola i de convertir-la en un retret electoral contra el PP. De fet, no només Cela denuncia el missatge del líder de Cs: centenars de mestres, entitats i líders polítics van condemnar les paraules d’Albert Rivera i van penjar fotografies a les xarxes amb el missatge “Jo també soc docent d’El Palau”, en suport als investigats.

Per a Cela, el cas de Sant Andreu “trenca el vincle més important” en la comunitat educativa, que és la “confiança” entre mestre i alumne, i escola i família. Segons ell, les diferències entre la direcció d’un centre i les famílies “són freqüents i no s’han d’amagar”, però mai, diu, la via per solucionar-les és als tribunals. “Si aquest grup de pares creien que els drets dels seus fills s’havien vulnerat, havien d’anar a parlar amb l’escola, no a la fiscalia”, afirma. Cela fa una crida perquè l’escola “assumeixi la realitat de manera crítica” i, a la vegada, es protegeixi dels “enfrontaments” polítics.

Cargando
No hay anuncios

El psicòleg i educador Jaume Funes també denuncia que s’hagi recorregut als tribunals el que és un tema que evidencia la “complexitat del dia a dia” en una escola. “L’alumne pot viure en entorns socials en què els pares poden ser odiats, però això no vol dir que la gestió que se’n faci sigui el silenci”, diu Funes. Per a ell, a l’escola s’ha de poder parlar de tot, però el tutor ha de mantenir una posició “neutra” i ha d’evitar que les “divisions dels adults” arribin a l’aula.

Des de CCOO també fan una crida a promoure “el diàleg, la pluralitat ideològica i el respecte” a les aules. En un comunicat, van carregar contra la “utilització política” de l’escola i també de la via judicial per resoldre els “conflictes de convivència” que es produeixen dins les aules. “Sembla que tot s’hi val quan es tracta d’aconseguir el poder polític o de mantenir-lo”, lamenten.

Cargando
No hay anuncios

El departament guarda silenci

Davant la polèmica, el departament d’Ensenyament guarda silenci, amb l’argument que està intervingut pel 155. Els docents afectats tampoc han fet declaracions. Sí que ho ha fet un professor de l’institut, Josep Lluís del Alcázar, de CGT. En declaracions a l’ARA va dir que “és mentida que s’assenyalessin alumnes” per ser fills de guàrdies civils i va atribuir el cas a un “muntatge mediàtic” de sis o set famílies. A més, va acusar la conselleria de no defensar els professors i de no fer públic l’informe d’inspecció que sosté que no hi van haver irregularitats. El 6 de novembre el consell escolar de l’institut ja va aprovar una nota per mostrar el seu rebuig davant les greus acusacions cap a alguns professors del centre. El text reivindicava “la gran professionalitat” i “l’experiència” dels professors, i rebutjava “de manera contundent” que es divulguessin els seus noms als mitjans.

Cargando
No hay anuncios

La defensa del consell escolar de l’institut la va fer extensiva ahir el president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, en un comunicat per manifestar la seva “repulsa” pel tractament mediàtic i a les xarxes socials del cas. “El linxament públic d’uns educadors constitueix una greu irresponsabilitat i atempta contra els seus drets en un sistema democràtic”, deia el text.

Per mostrar el seu suport als docents investigats, avui hi ha convocada una manifestació a les 12 h a la plaça de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. Es dona el cas que la regidoria d’Educació a Sant Andreu la du Ciutadans.