El gener del 2010 els Bombers de Barcelona van veure com es tancava el seu parc central, el de l'Eixample, per enderrocar-lo i permetre l'ampliació projectada per al Clínic al solar alliberat. El compromís era que les obres del nou Clínic inclourien la caserna, que s'aixecaria en tres anys i correria a càrrec de l'hospital. Però el fre al projecte sanitari va frenar, també, la nova caserna, que continua de manera provisional al Parc Joan Miró. S'està en un espai qualificat de zona verda i que una sentència judicial ja ha obligat a alliberar. De moment no hi ha notícia del nou espai de bombers. Continua condicionat per la decisió sobre què cal fer amb el solar del carrer Provença. Des de l'agrupació de CCOO dels Bombers lamenten el retard i asseguren que el solar alliberat seria un espai "idoni" per a la nova caserna i per a la seu del 112. "Han trencat tots els convenis i tots els terminis, necessitem la nova caserna", critica Oriol Salvador.
Compromís per ampliar el Clínic: s'estudien ubicacions per no afectar l'Escola Industrial
Govern, Ajuntament i Diputació s'emplacen a decidir i a escoltar arquitectes i especialistes en serveis hospitalaris
L'ampliació de l'Hospital Clínic de Barcelona es desencallarà tant sí com no aquest 2021, perquè la pandèmia ha fet encara més evident que el centre necessita més i millors instal·lacions i perquè l'arribada dels fons europeus de recuperació fa que el moment sigui propici. Ho tenen clar totes les parts implicades en el procés (Govern, Ajuntament i Diputació de Barcelona), que ja tenen a punt el protocol de col·laboració que, com va avançar l'ARA, s'han emplaçat a signar en els pròxims dies –la idea inicial era fer-ho després del 14-F–. El document fixa el primer semestre d'aquest any per contraposar totes les possibles ubicacions i estableix que el debat es farà "sense apriorismes" i dins d'un "marc conjunt de col·laboració". Però de partida sí que hi ha una línia vermella: ni l'Ajuntament ni la Diputació no acceptaran el gran edifici que el Clínic havia projectat al recinte de l'Escola Industrial.
Aquest espai, que per ubicació i per mida és el preferit de l'hospital, sí que figura entre els possibles emplaçaments que s'han d'analitzar, però des del consistori tenen clar que si s'escull seria per dedicar-ne només una part als usos sanitaris, la de les instal·lacions que van deixar buides els estudiants d'enginyeria quan es van traslladar al Campus del Besòs, i que en cap cas s'eliminarien els equipaments que ja hi ha al recinte, com el camp de futbol i la Piscina Sant Jordi." Està totalment descartat un gran edifici al recinte de l’Escola Industrial", ha insistit avui el regidor de l'Eixample, Jordi Martí, i fonts municipals afegeixen que el protocol partirà d'aquesta base i de la idea que el Clínic no marxarà de la seva zona d'influència.
El document que estan elaborant les administracions i que avui ha avançat La Vanguardia, però, no dona detalls dels emplaçaments en estudi, sinó que recull la voluntat de les diferents administracions d'afrontar d'una vegada per totes aquest projecte. El context de crisi econòmica el va truncar en el primer intent, quan el Clínic ja havia permutat amb l'Ajuntament terrenys per construir la seva ampliació al solar que alliberava la caserna de bombers del carrer Provença. El projecte no va anar endavant i ara aquest solar és una de les opcions que s'analitzaran.
El que defensa l'Ajuntament, que és qui presidirà la comissió que es crea per analitzar i decidir ubicacions, és que l'ampliació es faci de manera trossejada en més d'un emplaçament. Potser una part a l'Escola Industrial, però caldrien segur més espais. I sobre la taula hi ha el recinte de la Fira de Montjuïc, tot i les resistències inicials del govern municipal, que projectava habitatge en aquest àmbit, i també el recinte de la Maternitat, que és propietat de la Diputació –com l'Escola Industrial– i l'Hospital del Sagrat Cor, que queda molt a prop de les actuals instal·lacions del Clínic.
Sense "el monstre"
De les converses que hi ha hagut aquest dies entre les diferents administracions també es desprèn que es posarà al capdavant de la presa de decisions un expert des del punt de vista arquitectònic –s'ha parlat de l'arquitecte Joan Busquets– i un altre des del punt de vista dels serveis hospitalaris. La comissió es crea d'entrada amb una durada d'un any, però serà prorrogable i el compromís és decidir una ubicació durant el primer semestre de l'any.
Per a la plataforma Un Nou Clínic és Possible salvant l'Escola Industrial, que inclou veïns i entitats com el Col·legi d'Arquitectes i SOS Monuments, el punt clau de tot plegat és descartar el que han batejat com "el monstre", que és el gran edifici projectat pel Clínic a l'antic recinte industrial –arribava a superar en alçada la xemeneia característica de l'espai–. Denuncien que hauria suposat augmentar més la densitat de l'Eixample i eliminar equipaments i el preuat espai buit. La plataforma, de fet, ha proposat augmentar el nivell de protecció del recinte a bé cultural d'interès nacional per garantir que no se n'altera la forma, i ara espera resposta de la conselleria de Cultura.