Barcelona
Societat11/03/2021

El comitè d'ètica de l'Ajuntament de Barcelona reprova l'exregidora dels comuns Gala Pin

Resol que no hauria d'haver acceptat ser contractada per la fundació Goteo perquè va rebre subvencions municipals

BarcelonaEl comitè d'ètica de l'Ajuntament de Barcelona ha tocat el crostó a l'exregidora dels comuns Gala Pin per haver acceptat un lloc de treball a la fundació Goteo, una xarxa de micromecenatges que va rebre subvencions del consistori per part d'òrgans dels quals ella formava part quan estava al govern de la ciutat, com la comissió de govern o l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). El grup municipal de JxCat ja va retreure aquest fet a l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en un ple l'any passat i va elevar la qüestió al comitè d'ètica, que ara ha resolt per unanimitat que Pin no hauria d'haver acceptat aquest contracte i li recomana que en el futur "tingui més cura" a l'hora de respectar les limitacions que qualsevol regidor ha d'assumir un cop acabada la seva feina a l'Ajuntament.

"La resolució marca un precedent i ve a dir que estem davant d'un cas flagrant de portes giratòries", ha denunciat en roda de premsa el portaveu del grup de JxCat, Jordi Martí, que ha volgut recordar les paraules de Colau d'ara fa un any tancant files amb l'exregidora i definint-la com "una de les persones més íntegres, honestes i compromeses amb el bé comú".

Cargando
No hay anuncios

El contracte de la polèmica és el que Pin va acceptar a la fundació Goteo, un cop abandonades les seves responsabilitats com a regidora de Ciutat Vella, com a tècnica i per un salari mensual primer d'una mica més de 1.500 euros mensuals a jornada completa i després, amb una reducció de jornada, de poc més de 1.400. L'argument que ha esgrimit l'exregidora en el torn de les al·legacions és que ella no va participar de forma directa en la concessió de les subvencions a Goteo -que sumen un total de 287.000 euros- , que sempre ha complert el codi ètic de Barcelona en Comú i que impedir contractacions com aquesta afectaria el dret al treball i seria una "mesura desproporcionada", com recull la mateixa resolució.

L'exregidora està actualment a l'atur després d'haver renunciat a aquest lloc de treball. Pin ha negat en una entrevista a Betevé que es beneficiés de portes giratòries per acceptar la feina a Goteo perquè ha apuntat que no va participar de l'atorgament de subvencions a la fundació i ha acusat JxCat de fer un "ús partidista" del text del comitè d'ètica.

Cargando
No hay anuncios

Aquest comitè, que és un òrgan integrat per vuit persones proposades pels diferents grups polítics i que van superar un procés de selecció, però, considera provades les acusacions de JxCat. El portaveu de la formació ha criticat que Pin tallés la seva relació laboral amb Goteo al cap de sis mesos i just en el moment que presentava les seves al·legacions per les crítiques rebudes. El comitè d'ètica, en qualsevol cas, no té capacitat sancionadora i el que fa és fer recomanacions de quin hauria de ser el comportament dels regidors.

Cargando
No hay anuncios

La resolució recorda que segons el codi de conducta del consistori els exregidors no poden prestar serveis a entitats privades que hagin resultat afectades per decisions en què ells hagin pres part i recorda que Pin va intervenir amb el seu vot tant a la comissió de govern com a l'ICUB en les subvencions atorgades a Goteo.

Des de Barcelona en Comú han titllat d"insultants" les acusacions de portes giratòries i han assegurat que Goteo ja rebia subvencions municipals abans que els comuns arribessin a l'Ajuntament i que l'exregidora ara qüestionada no va tenir "implicació personal" en l'atorgament d'aquestes ajudes. Companys de militància de Pin, com el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, han respost a les acusacions acusant d"hipocresia" JxCat per fer acusacions d'aquest tipus cap a algú que va anar a treballar per un sou de 1.500 euros.