Els comerciants no s'asseuran amb els manters a parlar del 'top manta'
Les entitats de comerç i el PP rebutgen prendre part a la taula de ciutat que aborda aquest fenomen i que es reuneix, per primer cop, aquest dijous al vespre
BarcelonaLa taula de ciutat que l'Ajuntament de Barcelona impulsa per abordar el problema de la venda ambulant il·legal no serà, finalment, tan unitària com es volia. A la negativa del grup municipal del PP a prendre-hi part –que ja va comunicar en el moment d'anunciar-se la iniciativa–, s'hi ha sumat a última hora la del sector del comerç en bloc. Primer ha estat la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC) la que ha fet públic el seu rebuig a compartir espai de negociació amb els manters. Segons ha apuntat a l'ARA el seu secretari general, Miquel Àngel Fraile, no estan disposats a asseure's a una taula on hi ha "un representant de persones que fan una activitat il·lícita i delictiva".
Després, la Fundació Barcelona Comerç, que representa els eixos comercials dels barris, també ha confirmat el seu rebuig a la iniciativa. Defensen, com apunta el seu president, Vicenç Gasca, que els comerciants no tenen res a fer en aquestes primeres sessions i que és el govern municipal, a través dels serveis socials, el que ha de donar el primer toc d'atenció a aquestes persones. També l'associació Barcelona Oberta ha declinat prendre-hi part i PIMEC Comerç ha justificat la seva absència assegurant que "ni el punt de vista ni l’escenari són els adequats".
La primera sessió d'aquesta taula, que està presidida pel regidor Jordi Coronas d'ERC, se celebra aquest dijous a les set del vespre a l'Ajuntament i tindrà caràcter constitutiu. La previsió és que l'equip de govern de la ciutat hi presenti el projecte d'abordatge social del 'top manta', que inclou des d'una desena de plans d'ocupació pensants per a venedors ambulants fins al projecte d'impulsar una cooperativasemblant a la que ja està en funcionament per a les persones que recollien ferralla o estudiar –en aquest cas, a proposta d'ERC– un "mercat social" per als manters. Aquest mercat combinaria la venda de productes –que en aquest cas sí que serien legals– amb el foment de l’emprenedoria i el cooperativisme en un espai fix.
Qui sí que assistirà a la primera trobada de la taula són tots els grups polítics del consistori menys el PP. La CUP, per exemple, ja ha fet públiques les seves propostes en aquest àmbit, que passen per retirar les multes posades als venedors il·legals entenent que s'han fet en un "context racista", reconèixer el sindicat que han creat aquests venedors i crear un carnet de ciutat que els reconegui oficialment com a veïns.
També hi assistiran representants de l'àmbit social com SOS Racisme, la síndica de la ciutat o la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, entre d'altres. En representació de Barcelona en Comú, hi prendrà part la tinent d'alcalde de Drets Socials, el regidor de Comerç, la comissionada d'Immigració i el comissionat de Seguretat.