Es posaran a la venda 15 milions d'euros de la grossa catalana i se'n destinaran tres a projectes de benestar social
La Confederació del Comerç de Catalunya reclama l'autoria de la iniciativa i explica que la idea va sorgir fa un any entre els comerciants
BarcelonaEl secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha explicat que els responsables de la grossa catalana, que se sortejarà per primer cop per Cap d'Any, posaran a la venda 15 milions d'euros en números. Si es venen tots, tres milions aniran a parar a projectes de benestar social per a la infància. Els 12 milions restants, serien per a premis. Fraile reivindica l'autoria de la grossa catalana i assenyala que mostra el compromís dels botiguers "amb la seva gent".
La Confederació del Comerç de Catalunya es mostra prudent, conscient que fer front a la loteria de Nadal de tota la vida, l'espanyola, "no és un tema fàcil". Per això s'han posat en marxa 100.000 números, cada número amb 30 sèries, i cada sèrie a un preu de 5 euros. La multiplicació resulta en una xifra de 15 milions d'euros, si es ven tota, és clar. Amb la projecció més optimista, això voldria dir que es destinarien tres milions d'euros a projectes de benestar social amb la infància com a protagonista. Els 12 milions restants es repartirien en premis.
Èxit de la iniciativa entre els botiguers
La iniciativa va sortir ara fa un any entre els comerciants. "És com la nostra marató, per dir-ho d'alguna manera", explica Fraile. La idea era organitzar una loteria catalana com la grossa de Nadal, de tal manera que els beneficis no marxessin de Catalunya sinó que es quedessin aquí. A la Generalitat "els va agradar la iniciativa" i van posar en marxa "tota l'estructura legal i logística" per tirar-la endavant. Per això Fraile surt al pas de les crítiques que lamenten aquesta manera de finançar serveis socials recordant que no es fa per "recaptar més diners per als pressupostos de la Generalitat, sinó simplement perquè entenem que hi ha diners de la loteria que se'n van de Catalunya i no tornen".
Sortejos en altres dates assenyalades
Així doncs, aquest Cap d'Any serà la prova de foc de la grossa catalana. Si surt bé, els impulsors de la loteria no descarten fer més sortejos en altres dates assenyalades per als catalans, com ara Sant Jordi, Sant Joan o l'Onze de Setembre. És una idea amb què combreguen les diverses associacions de comerciants que s'hi han implicat, l'Agrupament de Botiguers, el Consell de Gremis, la Federació de Mercats, les federacions del Comerç de Lleida, de Girona i de Tarragona, o la unió de supermercats, entre d'altres, a més de la mateixa confederació que capitaneja Fraile. "Tot el comerç petit i mitjà s'ha involucrat en aquesta loteria", rebla.