L'empresariat català exigeix responsabilitats polítiques pels saquejos

El sectors afectats xifren els danys dels aldarulls en 750.000 euros i demanen més suport institucional als Mossos

La botiga de Nike al passeig de Gràcia, l'endemà dels saquejos.
2 min

BarcelonaL'empresariat català ha expressat aquest diumenge en bloc la seva condemna als saquejos que es van produir ahir al centre de Barcelona després de la cinquena nit de manifestacions contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. Reunides a la seu de Foment del Treball, entitats del sector hoteler, la restauració i el comerç han presentat un manifest conjunt per exigir responsabilitats polítiques davant els fets dels últims cinc dies. “Ens veiem obligats a fer una crida a la responsabilitat de tots els irresponsables que justifiquen els aldarulls que, a més dels greus danys causats a la propietat pública i privada, comprometen el futur de la ciutadania de Catalunya”, ha afirmat Josep Sánchez Llibre, president de la patronal de la gran empresa catalana.

Els sectors afectats calculen que van ser víctimes d'"actes vandàlics" més de 75 establiments del passeig de Gràcia, dels quals 60 eren comerços. Sans ha assegurat que les protestes van deixar un rastre de 100 vidres trencats i més de 300 pintades als diferents locals d’aquest carrer comercial de luxe. Així doncs, ha estimat els danys materials en 750.000 euros i ha remarcat l’impacte dels saquejos en la imatge de Barcelona com a “ciutat pacífica”. “Aquests aldarulls ja es veien a venir i la passivitat dels polítics no preveia que la cosa anés bé”, ha lamentat el també propietari de la botiga de roba Santa Eulàlia.

"Ja n'hi ha prou, fins aquí hem arribat" 

Els sectors afectats han exigit a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que donin “suport amb la màxima contundència” als cossos de seguretat i han lamentat que els Mossos d’Esquadra van haver d’actuar “amb una mà al darrere”. “No se’ls ha donat tot el suport institucional perquè es puguin plantejar fer una feina eficient i més eficaç”, ha criticat Sánchez Llibre. El representant dels empresaris no ha demanat dimissions de càrrecs concrets del Govern, però ha urgit els responsables polítics que “es posin les piles". “Ja n’hi ha prou, fins aquí hem arribat”, ha reblat.

El manifest conjunt també llança acusacions contra els “irresponsables” que exposen “mil i un arguments per justificar l’exercici de la violència” en el cas de la crema de contenidors, el llançament de pedres o el saqueig de comerços. Sánchez Llibre ha fet servir el mateix adjectiu per referir-se a aquells als quals “no sembla preocupar gaire que els seus fills estiguin destrossant la reputació de Catalunya com a terra d'inversió i progrés, i comprometent el seu futur”. La patronal ha insistit que les protestes tindran un impacte negatiu en el comerç i la inversió estrangera i ha exigit “l’aplicació estricta de la llei” per als autors dels fets.

L'Ajuntament de Barcelona també ha fet balanç aquest diumenge dels danys registrats després de les cinc nits de protestes, durant les quals 724 contenidors han estat cremats o han quedat inutilitzables. El consistori ha explicat que efectius del servei municipal de neteja han enretirat les restes d'aquests contenidors. En la nit de dissabte, els danys de material o infraestructures de l'Ajuntament s'han quantificat en 129.450 euros. Es van cremar 39 contenidors, amb un cost estimat de 58.500 euros, i es van danyar 600 metres quadrats d'asfalt, principalment al passeig de Gràcia, el carrer Gran de Gràcia i plaça de Lesseps, la reparació dels quals costarà 40.000 euros més. El treball dels equips de neteja després dels incidents d'ahir s'ha estimat que té un cost de 30.950 euros, segons l'Ajuntament.

Luis Sans: “Ahir Barcelona va tenir la seva pròpia Nit dels Vidres Trencats"

“Ahir Barcelona va tenir la seva pròpia Nit dels Vidres Trencats”, ha dit textualment Luis Sans, president de l’Associació Amics del Passeig de Gràcia, en una comparació dels aldarulls d'ahir amb un dels episodis més foscos de la història del segle XX, la Nit dels Vidres Trencats, durant la qual el 1938 es van produir a l’Alemanya nazi diversos actes violents contra la població jueva amb desenes de morts. “Barcelona i París lideren a Europa la capitalitat de la guerrilla urbana. No ho podem acceptar amb fatalisme. Demanem contundència als dirigents i que no tinguin por de l'ús legítim de la força per part de la nostra policia”, ha dit. Les seves declaracions han generat crítiques a les xarxes per la banalització dels fets produïts durant el nazisme.

stats