46 comandaments dels bombers voluntaris de Lleida oficialitzen les seves renúncies
Rebutgen les millores laborals ofertes per Interior i consideren un "menyspreu intentar tractar bombers voluntaris com a mercenaris"
Lleida46 caps i sotscaps de l'agrupació de bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Lleida i l'Alt Pirineu han presentat aquest dissabte la seva dimissió a la delegació del Govern a Lleida tot i les millores laborals ofertes per Interior. El ja expresident de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, ha qualificat de "circ mediàtic" la reunió del Consell de Bombers Voluntaris de dijous -al qual no van assistir els representants de Lleida i Tarragona- ja que considera que la direcció general d'Emergències segueix sense atendre les seves reclamacions i que no se'l va oferir "cap tipus de proposta real ni ferma que es pugui portar a terme". Cal recordar que en la trobada, des del departament d'Interior se'ls van oferir millores en les remuneracions -es passarà de 6'60 euros a 8,50 euros per hora de servei treballat i 60 euros per dia de baixa-, així com la convocatòria de noves places de voluntaris.
Alcalà considera "un greu menyspreu intentar tractar els bombers voluntaris com a mercenaris" fent creure a la població que cobren i perceben rendes per hores, fet que ha qualificat de "greu irresponsabilitat i de gran desconeixement de la direcció general". Josep Maria Alcalà ha criticat que el nou reglament del cos atribueix als voluntaris les mateixes funcions i obligacions que a un bomber professional, malgrat que no disposen de la condició d'agent de l'autoritat ni de cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna". Per això, ha reclamat un redisseny del model de bombers voluntaris ja que consideren l'actual de "caduc".
Alguns dels ja excomandaments han qualificat de "trista i dolorosa" la decisió que asseguren que han hagut de prendre de renunciar als càrrecs en els respectius parcs "per una situació que considerem insostenible". Per Josep Maria Alcalà, els comandaments "no es poden fer càrrec ni garantir la seguretat en les emergències ni dels seus homes ja que no estan en disposició de complir al 100% a partir de l'entrada en vigor, prevista per l'1 de març, de la reforma parcial del nou reglament del cos aprovat pel Govern aquest gener "que se'ns ha imposat unilateralment des de la direcció general d'emergències", sense atendre les reclamacions del col·lectiu.
Els bombers voluntaris recorden que fa quatre anys que no es convoca cap plaça i que els parcs estan "sota mínims", sense poder garantir les sortides. També reclamen una assistència sanitària reglada i una assegurança "digna" en cas d'accident en acte de servei que complementi l'actual, ja que afirmen que els imports actuals -70.000 euros per mort i 115.000 per invalidesa total- no s'ajusten a les seqüeles que puguin quedar, alhora que no cobreixen una invalidesa parcial.
"No volem portar sobre les nostres esquenes les responsabilitats en cas que algun bomber del nostre parc es pugui fer mal"
Un dels comandaments que ha presentat la seva dimissió com a cap del parc de bombers voluntaris de la Granadella (Garrigues), Francesc Vidal, ha explicat un dels motius de la seva renúncia: "No volem portar sobre les nostres esquenes les responsabilitats que a un bomber del nostre parc es pugui fer mal i no li puguem garantir una cobertura adequada pels accidents que puguem patir". Així mateix, ha dit que els fets d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) els va fer replantejar seriosament la seva situació.
Vidal ha explicat que tot i la seva dimissió els ja excomandaments seguiran amb la seva tasca de bombers voluntaris als respectius parcs tot i que ja sense les responsabilitats que tenien fins ara. En aquest sentit ha emplaçat Interior a buscar alguna solució per trobar alguna persona disposada a cobrir la tasca que desenvolupaven com a comandaments i en la gestió dels parcs de bombers voluntaris.