Per què el núvol 'tòxic' d'Igualada no és (tan) tòxic ni perillós (segons els químics)
El degà del Col·legi de Químics i catedràtic d’enginyeria química a la UB, José Costa López, explica que l'efecte que pot provocar a les persones és la "irritació de les mucoses", però descarta danys majors com la pèrdua de coneixement o la mort
Barcelona"Els productes químics són menys perillosos del que la gent pensa". Així s’ha expressat a l’ARA el degà del Col·legi de Químics de Catalunya i catedràtic d’enginyeria química a la UB, José Costa López, en referència al núvol de color taronja que aquest dijous ha fet activar totes les alarmes a Igualada arran de l'explosió en una fàbrica química del municipi.
López Costa ha deixat clar que l’inicident no hauria de suposar, "en principi", cap perill per a la salut humana, i que l’únic efecte que provoca l’òxid de nitrogen –el gas resultant de la combinació d’àcid nítric i clorur fèrric, que ha provocat l’explosió– a l’aire lliure és la "irritació de les mucoses". Segons el catedràtic –que ha negat que el núvol sigui tòxic–, només si la concentració de gas fos molt elevada perquè tingués lloc, per exemple, en un espai tancat, hi hauria la possibilitat de perdre el coneixement per falta d’oxigen o fins i tot arribar a morir. Tot i això, en referència a les tres persones que es trobaven dins la fàbrica i que han resultat ferides lleus en l'explosió, López Costa no creu que hagin arribat ni tan sols a perdre el coneixement.
Així mateix, ha recordat que, en tractar-se d’una fàbrica situada en un polígon, el núvol s’ha originat a prou distància perquè arribi al nucli urbà "diluït". "L’únic problema és que sembla que hi ha hagut una inversió tèrmica que fa que l’aire no es mogui, i això no facilita que el núvol es dilueixi ràpidament", ha afegit.
Tot i el baix nivell de perillositat de l'incident, López Costa ha valorat positivament el confinament de 60.000 persones a casa seva. "En tot cas, val més prevenir que curar", ha argumentat.
"Sempre respirem òxid de nitrogen"
El catedràtic ha volgut aclarir que els gasos que provoquen "efectes adversos" com la irritació de les mucoses normalment tenen aquest color groc o taronja, per la qual cosa els podem veure i allunyar-nos-en. D'altra banda, ha assenyalat que a les ciutats "sempre respirem òxid de nitrogen", però en una quantitat més diluïda i no tan "massiva" com la del núvol d'Igualada. De fet, ha explicat que es tracta de la substància resultant de "qualsevol combustió".
"L'únic gas perillós de veritat és el monòxid de carboni, resultant de les combustions incompletes" que es poden donar als tubs d’escapament o les estufes que queden enceses de nit, ha dit el catedràtic, que conclou: "Aquest gas no avisa, és traïdor".