Madrid immobilitza l'autobús transfòbic d'Hazte Oír i la Generalitat el duu a la Fiscalia

Barcelona havia amenaçat amb multes de 3.000 euros quan l'autocar arribés a la ciutat

L'autobús transfòbic d''Hazte Oir'
Laia Vicens
28/02/2017
5 min

Barcelona"Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t'enganyin. Si neixes home, ets home. Si neixes dona, seguiràs sent-ho". Aquest és el missatge inscrit en un autobús de l'organització ultraconservadora Hazte Oír, que vol recórrer diverses ciutats de l'Estat, entre les quals, Barcelona (aquest divendres, dia 3 de març) i Sant Cugat i l'Hospitalet de Llobregat (dissabte, dia 4). Diverses associacions ja han demanat accions per impedir que l'autobús recorri els carrers de Catalunya, i el Govern i els ajuntaments ja han reaccionat. A Madrid també ho han fet: la Policia Municipal de la capital espanyola ha immobilitzat el vehicle perquè considera que la campanya podria incórrer en un delicte d'incitació a l'odi.

El delegat de Salut, Seguretat i Emergències de l'Ajuntament de Madrid, Javier Barbero, ha assegurat que la policia ha retingut l'autobús després que al matí la portaveu municipal, Rita Maestre, assegurés que l'Ajuntament estava decidit a prendre totes les mesures perquè deixés de circular i que incomplia les ordenances municipals de mobilitat i publicitat. El delegat no ha volgut dir on s'ha immobilitzat l'aparell i ha dit que el consistori també durà el cas a la Fiscalia.

La portaveu de l'executiu català, Neus Munté, ha assegurat que analitzarà "amb tot rigor" si el missatge que acompanya l'autobús "vulnera" els principis de la llei contra l'homofòbia i la transfòbia. Per això, la direcció general d'Igualtat ha obert ja un expedient i ha enviat el cas al fiscal de delictes d'odi, i també es posarà en contacte amb els consistoris per preparar una acció coordinada, actuant a través de les ordenances de civisme. A Madrid, la presidenta de la comunitat, Cristina Cifuentes, també ha traslladat l'assumpte a l'Advocacia de Madrid.

Qui també ha obert una actuació d'ofici és el Síndic de Greuges. Segons un comunicat, la campanya té un "contingut ofensiu per a les persones transsexuals", amb "l'agreujant de comportar una possible vulneració" dels drets dels infants.

A més, el Govern ha animat les entitats a presentar denúncia per tal de "tenir més força". Una de les entitats que ha carregat contra el bus és l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH). El seu president, que també és portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, ha demanat declarar "non grato" l'autobús perquè és "una exaltació d'odi transfòbic". Des d'aquests col·lectius han demanat a la Generalitat que intervingui i prohibeixi "aquest tipus de violència cap al col·lectiu LGTBI", emparant-se en la llei contra l'homofòbia, aprovada al Parlament.

Els ajuntaments volen prohibir que l'autobús s'aturi

Qui també vol evitar l'autobús són els consistoris afectats. Els consistoris de Barcelona, l'Hospitalet i Sant Cugat ja han dit que no autoritzaran la campanya. Encara que no poden evitar que l'autobús circuli, no permetran que s'aturi, i així es dificultarà la difusió dels missatges transfòbics.

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que aturaran i sancionaran l'autobús si finalment entra a la ciutat. La regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha advertit a l'associació que l'autobús "no té permís per circular per la ciutat" i que, aplicant l'ordenança de civisme, el consistori pot multar el bus amb una sanció de fins a 3.000 euros amb l'agreujant d'atemptar contra els drets dels menors. "No és benvingut", ha dit Pérez, que ha avisat que el consistori no es quedarà "de braços plegats" i aprofitarà tots els marges que té per sancionar la seva activitat.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha explicat que l'associació no ha fet cap petició per poder circular per la ciutat i ha dit que, en cas de fer-ho, denegarà la sol·licitud. La primera tinent d'alcalde, Cristina Paraira, ha assegurat que els missatges "transfòbics i d'intolerància" no tenen cabuda a Sant Cugat, de manera que es reserven el dret de "denunciar els missatges intolerants".

A l'Hospitalet no es permetrà que s'utilitzi la megafonia per difondre els "missatges discriminatoris". Segons l'alcaldessa, Núria Marín, es tracta d'un "problema molt greu", sobretot per als menors d'edat.

L'Ajuntament de Barcelona està estudiant el cas per impedir també que el bus circuli per la ciutat. La regidora de Feminismes, Laura Pérez, compareixerà aquesta tarda, però els grups d'ERC i el PSC ja han exigit accions al govern municipal. El PSC també ha carregat contra Hazte Oír perquè fomenta "la discriminació i l'estigmatització dels menors trans i incita a la violència cap al col·lectiu LGTBI" i ha demanat, com ERC, que les institucions pertinents el prohibeixin. Els republicans han reclamat a l'Ajuntament de Barcelona que actuï contra "l'autobús de l'odi".

HazteOir.org reivindica que el seu bus només mostra "un fet de la biologia"

Davant l'allau de crítiques, des de la plataforma Hazte Oír han reivindicat la seva campanya contra "les lleis d'adoctrinament sexual" i han assegurat que els seus missatges s'emparen en la llibertat d'expressió, "cada vegada més amenaçada pel lobi gai". De fet, afirmen que l'autobús continuarà el seu viatge perquè asseguren que ni discrimina ni ofèn els menors trans.

Segons ha defensat el president de l'organització, Ignacio Arsuaga, només estan mostrant "un fet de la biologia que s'estudia a les escoles". "Dir que els nens tenen penis i les nenes tenen vulva és una cosa que descriu una realitat", ha subratllat en roda de premsa.

Per a l'associació, el sexe és el "sexe que tenim quan naixem", i això és el que volen que es traslladi als infants. De fet, Arsuaga ha reclamat que "no s'utilitzi l'escola per imposar una ideologia de gènere i els dogmes homosexuals".

Una associació amb polèmica

L'associació Hazte Oír acumula diverses polèmiques. Fa uns mesos, el Govern va denunciar el lliurament massiu d'un llibre homòfob a les escoles de Catalunya. El llibre, que es pot descarregar en PDF i que l'organització s'ofereix a enviar gratuïtament a casa, assegura que només "descriu una amenaça real per a les llibertats i els drets fonamentals". Aquesta amenaça, segons ells, era que a les escoles "obliguen a introduir" la diversitat sexual i promouen "models de comportament lèsbic, gai, bisexual, transsexual, transgènere i intersexual".

Què és, però, Hazte Oír? És una associació ultraconservadora creada el 2001. En el seus estatuts expliquen part del seu ideari, on expressen que el matrimoni és "la unió entre un home i una dona" i que la família neix "del compromís entre un home i una dona".

L'associació va passar a ser una entitat d'utilitat pública el 7 de maig del 2013. Així ho va decidir el govern espanyol del PP, en una decisió signada pel ministre de l'Interior d'aleshores, Jorge Fernández Díaz. Aquesta categoria li ofereix la possibilitat que els donatius (les quotes de soci i els donatius puntuals) es desgravin en la declaració de la renda.

Segons diuen a la seva pàgina web, l'associació es finança a partir de les quotes dels socis i de les aportacions dels donants, així com "llegats i herències". "No rebem ni un euro d'administracions públiques o grups polítics", asseguren.

stats