Societat 28/05/2018

Colau vol obrir la Ciutadella al mar

Aquest dilluns s'ha constituït la comissió que tirarà endavant la transformació del parc

Gemma Garrido Granger
2 min
El pla pretén connectar el parc amb la resta de la ciutat i fer d’ell un “pol de coneixement”.

BarcelonaEs descarten passarel·les i soterranis per fer créixer el Parc de la Ciutadella cap al mar, però no hi ha una línia mestra decidida. La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha anunciat aquest dilluns que l'Ajuntament iniciarà, juntament amb els grups municipals, les entitats veïnals i les entitats i agents d'urbanisme, els treballs per tirar endavant el pla de renovació que transformarà l'espai físic del parc. "La Ciutadella mira cap a la muntanya i dona l'esquena al mar; volem canviar això i fer d'aquest espai una zona més cohesionada i més connectada amb la resta de la ciutat", ha explicat Sanz. El pla director, però, encara està molt verd i les reunions i tasques tècniques per elaborar un esborrany es realitzaran previsiblement fins al juliol.

La prioritat del govern d'Ada Colau és obrir el Parc de la Ciutadella al mar. Per aquest motiu, la comissió estudiarà la possibilitat de convertir la platja de vies i el passeig de la Circumval·lació en un espai verd que uneixi el parc amb la costa. Janet Sanz ha assegurat, però, que Adif "té molt a dir" i que encara no s'ha pres "cap decisió" per iniciar negociacions amb l'empresa estatal. Tot i així, ha afirmat que és un debat necessari, ja que afectaria el funcionament de l'Estació de França. També les instal·lacions del zoo estan a mig camí del parc i del mar, però la tinent ha assegurat que aquest nou projecte no afectaria "en absolut" la redistribució ja decidida al pla estratègic de zoo, sinó que les dues estratègies seran compatibles entre si.

Un segon eix que l'Ajuntament vol explorar és aconseguir que el parc "dialogui urbanament" amb els principals nuclis urbans més propers. Sona amb força la connexió amb el futur Parc de les Glòries, amb la Meridiana i amb la Barceloneta, així com enllaçar-lo amb l'Estació del Nord, el Parc del Litoral i l'eix Pere IV. La tinent d'alcalde d'Urbanisme ha defensat que és essencial fer de la Ciutadella un parc urbà "del segle XXI", que sigui "permeable" i que "connecti els barris de Vila Olímpica i de La Ribera" –una reivindicació que durant molts anys les entitats veïnals han reclamat al govern–. "Sabem que se n'ha parlat molt i s'han proposat plans, però han estat gairebé parcials", ha reconegut Sanz, que ha afegit que és el "moment de reflexionar" i que una comissió "molt àmplia" aconsegueixi un projecte de consens.

Un parc científic

La ubicació de diferents complexos i institucions relacionats amb la recerca, la ciència, les humanitats i les arts al voltant del Parc de la Ciutadella, també tenen cabuda en aquest pla transformador. L'Ajuntament s'ha compromès a "potenciar el coneixement" a través d'aquests centres i repensar els seus usos. De fet, Sanz ha considerat que alguns estan tancats avui dia, com l'hivernacle, i ofereixen "grans oportunitats" per fer del parc "un pol de coneixement".

"No tenim idees prefixades i analitzarem les peticions dels membres de la comissió per configurar aquesta nova proposta", ha destacat la tinent d'Urbanisme. Així, els primers passos d'aquest pla han estat definir les vies que s'han d'explorar perquè s'enllesteixi una proposta definitiva cap al desembre.

stats