La vaga de metro segueix en peu tot i el pas endavant de Colau

L’alcaldessa agafa les regnes del conflicte, però els treballadors diuen que “no hi ha manera” d’aturar-lo

La vaga de metro segueix en peu  Tot i el pas endavant de Colau
Núria Martínez
20/02/2016
3 min

BarcelonaDesprés d’una jornada maratoniana de reunions sorpresa, la vaga de metro del Mobile World Congress (MWC) segueix en peu. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va posar ahir tota la carn a la graella agafant ella les regnes del conflicte i va decidir reunir-se amb els sindicats i el comitè d’empresa dels treballadors del metro per trobar una solució com més aviat millor. Però el resultat -com a mínim a curt termini- no va ser tan dolç com es podia esperar. El comitè d’empresa va donar gairebé per feta la vaga de dilluns i va considerar que “no hi ha manera ni via” per evitar-la.

Els cinc punts de desacord: llegeix aquí els detalls del conflicte

“La setmana passada no ens va trucar ningú i llavors sí que hi havia temps de sobres per arribar a un acord”, va denunciar ahir un dels membres del comitè d’empresa, Óscar Sánchez, una vegada va acabar la reunió amb Colau. En aquest sentit, va recordar que els acords els han de ratificar els treballadors i que, per tant, si es vol aturar la vaga, s’està treballant a contrarellotge.

“Veient com s’han produït els esdeveniments creiem que queda clar qui és el responsable de la vaga”, va expressar Sánchez, apuntant clarament al govern. Una vegada acabades les reunions, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello -en substitució de Colau-, va ser l’encarregat d’explicar que el govern seguia amb voluntat de negociar fins a l’últim moment. Això sí, va assegurar que si finalment hi ha vaga “la situació tampoc no és tràgica perquè es poden garantir les condicions perquè el MWC es pugui dur a terme”. “La ciutat està preparada”, va insistir.

L’alcaldessa va voler intervenir en el conflicte perquè “en situacions excepcionals calen respostes excepcionals” i per entendre de primera mà quin és el conflicte amb els treballadors. “La proposta que ha presentat TMB no inclou cap retallada, cap acomiadament, tot són millores i hi ha voluntat de negociar”, va insistir.

Colau defensa el dret a vaga

Segons TMB, la proposta és “el màxim legal” que l’empresa pública pot oferir per les limitacions pressupostàries i els convenis de finançament del transport. Concedeixen un increment salarial de l’1% per al 2016, proposen preservar la plantilla amb la cobertura de totes les baixes que es produeixin “a partir d’ara”, ampliar la contractació a temps complet i la contractació indefinida. Segons la direcció, la plantilla del metro “no ha patit pèrdua de poder adquisitiu”: el 90% dels treballadors disposen de contracte indefinit, i el 75% treballen a temps complet.

Si en alguna cosa van coincidir les intervencions de Colau i Pisarello va ser en la defensa del dret a vaga, amb la qual cosa evitaven així tornar a aixecar la polèmica despertada per l’alcaldessa fa unes setmanes. “No qüestionem el dret a vaga, però creiem que ha de ser un recurs extrem”, va assegurar. Ara bé, segons el seu parer, en aquest cas i amb el caràcter dialogant de BComú, “hi ha prou elements per desconvocar-la”. Avui es tornarà a reunir una taula negociadora a les quatre de la tarda a l’Oficina de Treball de la Generalitat per intentar trobar una solució d’última hora.

Durant la roda de premsa, i com si fos un periodista més, el regidor de la CUP i treballador de TMB, Josep Garganté -que anava vestit amb l’uniforme dels conductors d’autobús-, va preguntar a Colau per què no convocava els treballadors d’autobusos a les reunions, una de les anècdotes de la jornada.

Posteriorment, quan Colau va acabar la intervenció, Garganté va agafar el micro per acusar el govern de BComú d’“agenollar-se davant el GSMA”, l’associació organitzadora del MWC, i d’intentar que “els treballadors de TMB també s’agenollin”.

Com a mostra del tarannà dialogant del govern, l’alcaldessa, Pisarello i la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, van voler convocar sindicats i comitè durant la jornada d’ahir. CGT -el sindicat majoritari- va plantar el govern en considerar que abans s’hauria de celebrar una trobada entre la direcció de TMB i el comitè de vaga, mentre que CCOO i la UGT van decidir assistir-hi “per responsabilitat”.

El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, va valorar positivament que l’alcaldessa participi en les reunions i va afegir que calen “polítics valents” i que “donin la cara”. Àlvarez va explicar que els treballadors del metro tenen el seu “suport” i va recordar que encara hi ha marge per arribar a un acord. Com a clara al·lusió a l’absència de la CGT a la reunió, Àlvarez va voler llançar-los un dard enverinat assegurant que ells sí que “donen la cara pels treballadors”.

L’altra polèmica: el ‘Mare nostra’

Ahir també hi va haver espai per a una altra de les polèmiques de la setmana: el Mare nostra dels premis Ciutat de Barcelona. Un grup de catòlics radicals es van manifestar davant l’Ajuntament mentre se celebrava la roda de premsa per denunciar que va ser un acte de blasfèmia. Paradoxalment, això va fer que se sentís el Virolai durant la roda de premsa sobre la vaga.

stats