Colau tancarà els antiavalots de la Urbana i obrirà una nova unitat amb les mateixes funcions
La Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències no farà funcions d'antidisturbis, segons el comissionat de seguretat, perquè ja no es feien
BarcelonaL’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat avui el nou pla director de la Guàrdia Urbana, "un model basat en els eixos de territori, proximitat i transparència", ha dit. El pla director, entre altres mesures, preveu eliminar la Unitat de Suport Policial (USP), que aplega les antigues Unitat Policial d'Antiavalots (UPA) i Unitat Nocturna Operativa centralitzada (UNOC) –que eren antiavalots de la Guàrdia Urbana–, i crear la nova Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE).
La URPE, doncs, "assumeix part de les funcions de la Unitat de Suport Policial (USP)" que alhora assumia les de la UPA i la UNOC. Cal recordar que Colau va prometre suprimir el cos d'antiavalots de la Guàrdia Urbana però avui ha insistit que "la URPE no farà funcions d'antiavalots perquè aquestes funcions ja hem explicat que corresponen als Mossos d'Esquadra". O sigui: els antiavalots es canvien de nom i es reconverteixen –una altra vegada– tot i que des de l'equip municipal es manté que ja no feien aquesta funció.
A la pràctica, segons el pla director, la secció d'anticipació i gestió d'emergències de la URPE assumirà funcions com la protecció d'esdeveniments i grans concentracions "amb motiu d'actes lúdics, festius o d'altres", a més d'encarregar-se de les feines relacionades amb les emergències i "la protecció de zones o edificis d'especial risc" i edificis municipals. Són funcions que abans tenia la UPA, però també tindrà altres funcions que abans no corresponien a aquesta unitat.
Això sí, la URPE serà una unitat nova, per tant, els agents de la USP no hi entraran directament, sinó que hauran de passar un procés de selecció que encara no s'ha definit. Això preocupa els sindicats. Marcos González, secretari general del Sapol, ha dit que entenen que la USP i la URPE són bàsicament "el mateix" però que no entenen per què els agents que ja hi treballen han de passar un procés de selecció. "S’haurà de veure la manera com es poden incorporar persones", ha dit Recasens. Tampoc queda clar quan es farà el canvi, però en tot cas no serà abans de l'estiu.
El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha insistit que la URPE "en cap cas" farà "la funció d’antiavalots" però sí que farà moltes de les funcions de l’antiga USP –i, per tant, de la UPA. Ha afegit que la nova unitat tindrà "moltes més funcions" i una orientació més àmplia. La nova URPE també tindrà una secció de medi ambient, que seguirà les queixes relacionades amb el soroll i el medi, s'encarregarà de la protecció d'animals, i treballarà amb la unitat canina; i una altra de policia administrativa especialitzada, que s'encarregarà d'inspeccions d'esdeveniments i activitats.
També es posa en marxa la Unitat de Deontologia i Afers Interns, ha dit Recasens, que serà "molt més proactiva" que l’antiga unitat d’afers interns i molt més àmplia. A més, s'obrirà un comitè d’ètica format per ciutadans que col·laborarà amb aquesta unitat. El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha explicat que dur a terme aquest pla implica fer 13 programes, 46 projectes, 18 subprojectes i 600 "actuacions organitzatives" i que, per tant, no s’aplicarà d’un dia per l’altre. Recasens també ha assegurat que la ciutadania de Barcelona "està satisfeta amb la seguretat" però considera que hi ha problemes de convivència.
Recasens ha explicat que també es desplegaran 73 agents de barri perquè el districte "és una unitat massa gran" i creuen que serà millor treballar a nivell de barri. També s’ampliaran les oficines de recepció de denúncies perquè l’Ajuntament està "preocupat" pel fet que "la gent denuncia menys". "Volem una Guàrdia Urbana molt més proactiva i molt més visible", ha insistit Recasens.