L'oposició reprova Colau per la seva gestió al Raval

El ple constata el "fracàs" del lideratge municipal al centre de la ciutat

Colau retira la votació sobre el nou contracte de la neteja per manca de suports/ CÈLIA ATSET
Maria Ortega
27/04/2018
4 min

BarcelonaInstal·lat ja en un clima clarament electoral, el ple de Barcelona discutia avui dos intents de reprovació a l'alcaldessa Ada Colau. El primer, plantejat pel PP en termes genèrics contra el conjunt de l'obra de govern de Barcelona en Comú, no ha comptat amb prou suports per tirar endavant, ja que només Cs s'ha sumat a la proposta d'atac pel boc gros contra el govern municipal. La resta de grups –amb excepció de la CUP, que hi ha votat en contra– han optat per no estalviar crítiques a la gestió de Colau i segons ells per no "banalitzar" el terme 'reprovació' s'han abstingut. PDECat, Cs, ERC, PSC i PP sí que han reprovat la gestió de l'equip de Colau al barri del Raval en el ple monogràfic que s'ha celebrat a la tarda i que ha abordat la problemàtica dels narcopisos.

El debat no ha tingut sorpreses. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha posat en valor la feina feta pel seu equip que haurà invertit, ha dit, més de 76 milions a la zona quan acabi el 2018. La resta de grups, amb l'excepció de la CUP, han acusat el govern de no actuar amb contundència a la zona. El text que han aprovat constata el "fracàs" del lideratge municipal al barri i assegura que aquesta gestió ha fet "retrocedir" tota la feina feta pels ajuntaments democràtics al Raval. La sessió s'ha fet amb representants dels veïns a la grada del ple i molts grups de l'oposició han tirat en cara a l'alcaldessa que no hagi atès les seves peticions.

Si el PDECat ha lamentat que els veïns estan "disgustats" perquè "no tenen seguretat", Cs ha acusat el govern d'haver-los "abandonat" fins al punt que s'han hagut d'autoorganitzar, ERC ha demanat que no es carregui aquests veïns amb les solucions –que no hagin de ser ells, ha dit Alfred Bosch, els que empaitin màfies i canviïn portes i finestres– i el PSC ha posat sobre la taula de la regidora la seva bateria de 34 mesures per intentar pal·liar la situació. El PP, al seu torn, la lamentat que el Raval es "degradi" i que els narcopisos "s'enquistin" i ha demanat acordar un pla d'actuació urgent.

La CUP ha considerat que la convocatòria d'aquest ple –l'ha demanat el PSC amb el suport del PDECat, Cs, ERC i el PP– és una "falta de respecte" als veïns i ha acusat alguns d'aquests grups d'haver "consentit" la situació que es viu al Raval amb mesures com l'aprovació, a proposta del PDECat, de la llei que agilitza els desnonaments exprés. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, després de lamentar que no se l'hagi tingut en compte a l'hora de convocar el ple, ha acusat els partits d'actuar amb un "excés de tacticisme".

El que no ha prosperat, en canvi, és la reprovació genèrica que volia fer el PP. Ara fa un any, de fet, aquest grup va intentar un atac en uns termes similars i va obtenir, llavors, millors resultats, ja que va ser el vot de qualitat de l'alcaldessa el que va fer que, finalment, no prosperés l'intent de reprovació. Avui, el cap de files dels populars, Alberto Fernández Díaz, ha defensat que, des de llavors, la situació a la ciutat "ha anat a pitjor" i ha acusat l'equip de Colau de governar "per decret". Però la votació no ha prosperat, ja que la majoria de grups han decidit que n'hi havia prou amb la reprovació a l'alcaldessa per un tema concret: el Raval.

Només Cs ha entrat al joc. El PDECat, tot i assegurar que té motius per censurar l'acció de govern i citar tres "fracassos" estratègics com són l'habitatge, la participació ciutadana i la lluita per la justícia social, s'ha abstingut en la votació. "La seva acció de govern queda reprovada de forma periòdica. Però no volem banalitzar la reprovació", ha defensat el portaveu del grup, Jaume Ciurana. En nom d'ERC, i en uns termes similars, Jordi Coronas ha considerat que hi ha "coses reprovables" i "promeses incomplertes", però que, arribats a aquest punt, la reprovació ja la faran els ciutadans a les urnes l'any que ve. També el PSC, excompany de viatge de Colau al govern de la ciutat, ha evitat la censura en termes genèrics i ha reservat munició per al ple sobre Ciutat Vella, que han promogut els mateixos socialistes.

El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, també ha trobat l'atac poc concret i la CUP l'ha qualificat directament d'electoralista. "Tothom està fent compte enrere i anem de reprovació en reprovació", ha lamentat la regidora Eulàlia Reguant.

La mateixa alcaldessa ha agafat la paraula per respondre a l'atac i, aprofitant el clima preelectoral, per fer balanç de la feina feta en projectes com el tancament de la Model i l'arribada del metro a la Zona Franca. Colau ha acusat el PP de buscar el desgast del govern i tenir poc interès en la ciutat. I Fernández Díaz ha respost amb un nou atac. Aquest cop, dirigit a BComú i també al PDECat, i ha acusat les dues forces de tenir un "pacte no escrit" per protegir-se, cosa que han negat totes les parts.

El contracte de la neteja, en 'stand-by'

El joc electoral ja fa mesos que sobrevola els plens. En l'última sessió, el govern va sortir amb un doble revés: va perdre les votacions sobre l'enllaç del tramvia i sobre la multiconsulta. Avui ha hagut de retirar de l'ordre del dia la votació sobre el contracte municipal de més envergadura, el de la neteja, que representa el 10% del pressupost. El govern continua negociant aquest punt amb el PDECat, que ha demanat més temps de converses per matisar algun dels apartats del plec que ha de servir per convocar el concurs públic. L'equip de Colau també ha de prolongar les negociacions amb el PSC per poder aprovar, com tot indica que passarà, el contracte a temps per a la renovació.

Avui el ple també ha introduït l'última novetat electoral: la possibilitat que l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, encapçali la llista de Cs. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha utilitzat el francès en to irònic per respondre a una intervenció de l'actual cap de files de la formació taronja, Carina Mejías.

stats