Un noi de 14 anys denuncia la contaminació dels creuers a Barcelona... i aconsegueix una resposta de Colau

En l’escrit, l'alcaldessa explica que ha demanat el Port i la Generalitat que els donin les dades de NO2, SO2 i material en partícules que es detectin els dies que el vaixell sigui a Barcelona per fer una comparativa

La carta de Colau en resposta a un noi de 14 anys, Ferran Tubert, que va denunciar la contaminació dels creuers a la ciutat
S. Soro
29/06/2016
3 min

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha respost a la denúncia que va fer Ferran Tubert, ambaixador per la justícia climàtica de la fundació infantil Plant-for-the-Planet, a partir d’una carta que va enviar a diverses institucions catalanes i espanyoles. Tubert, un jove de Cassà de la Selva de 14 anys, denunciava l’impacte mediambiental del 'Harmony of the Seas', el vaixell més gran del món i que estarà fent diverses estades al Port de Barcelona fins al mes d’octubre de 2016.

Segons un informe de la Universitat de Delaware, un vaixell de les dimensions del 'Harmony of the Seas' llança a l'atmosfera, en un any, el mateix volum de sofre que 50 milions de cotxes. Aquest creuer té un tobogan de 10 pisos d'alçada, 23 piscines, 20 restaurants, un casino, un teatre per a 1.400 persones, un parc amb 12.000 espècies vegetals, un hospital i, fins i tot, calabossos i un tanatori. Consumeix més energia que 77.000 llars dels EUA, i el combustible dels creuers contamina 100 vegades més que el dièsel dels cotxes.

A través d’una carta en resposta al noi, Ada Colau ha informat a Plant-for-the-Planet que des de l’Ajuntament de Barcelona s’estudiarà l’impacte de l’arribada del creuer en relació a la seva contaminació a la ciutat. Segons Colau, "el Servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de Barcelona s’ha posat en contacte amb el Port i la Generalitat per demanar les dades de NO2, SO2 i material en partícules que detectin l’estació mòbil del Port i l’estació del Port Vell els dies que el vaixell sigui a Barcelona i les d’un mes abans, per comparar-les". Aquestes mesures també es compararan amb les de la resta d’estacions de la ciutat.

Colau també ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona té preocupació per l’impacte dels grans creuers. Segons l’alcaldessa, "des de l’Ajuntament estem compromesos, a més, a treballar per un turisme responsable, de qualitat i no de quantitat". Ada Colau ha explicat que "a Barcelona volem ser una ciutat de referència en la lluita contra el canvi climàtic" i que ho fan apostant per les energies renovables, reduint i recuperant els residus, i fomentant l’economia local de proximitat.

Ferran Tubert, el noi de 14 anys que ha denunciat el vaixell

L’ambaixador de 14 anys de Plant-for-the-Planet Ferran Tubert va denunciar, a principis de juny, l’impacte mediambiental que suposa acollir el vaixell més gran del món a Barcelona a través d’una carta que va fer arribar a diverses institucions, entre les quals, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. En la carta, Tubert recorda que "els 2.500.000 litres de fuel que usa el vaixell és el mateix que consumeixen 77.000 llars dels Estats Units o 50.000 milions de cotxes en un any". L’ambaixador de Plant-for-the-Planet admet que "segur que el 'Harmony of the Seas' aportarà a la ciutat molt moviment econòmic i molts beneficis però també aportarà una gran quantitat de CO2 al cel d’una gran ciutat amb greus problemes de contaminació".

A més, el jove Tubert manifesta que "el vent i les condicions meteorològiques poden fer que la pol·lució que genera el vaixell al port de Barcelona arribi fins a 400 quilòmetres de la ciutat". Tubert explica que "en una de les principals avingudes de Berlín, a Alemanya, la concentració́ de partícules en suspensió́ és de 6.000 per centímetre cúbic; a la Meridiana, un dels punts negres de la contaminació́ a Barcelona, arriba a les 30.000." Al port de Barcelona, com a conseqüència del vaixell, s’han mesurat fins a 480.000 partícules ultrafines per centímetre cúbic, segons l’ambaixador de Plant-for-the-Planet.

Un projecte ideat per un nen alemany quan tenia 9 anys

El projecte Plant-for-the-Planet va ser ideat el 2007 per un nen alemany anomenat Felix Finkbeiner quan tenia 9 anys, després de realitzar un treball a l’escola sobre com la crisi climàtica afectava el planeta. Com a proposta per lluitar contra aquest problema a Finkbeiner li va sorgir la idea que tots els nens del món poguessin plantar un milió d’arbres en els seus països per contribuir a netejar l’aire.

Quatre anys més tard, el 2011, Felix Finkbeiner, que ara té 18 anys, juntament amb els seus pares, que ja eren activistes, van crear la fundació Plant-for-the-Planet, nom que els va cedir les Nacions Unides, juntament amb un comptador mundial d’arbres. La fundació es va crear amb dos objectius: contribuir a la plantació d’arbres, ja que l’arbre és l’únic ésser viu que absorbeix CO2 en realitzar la seva fotosíntesi, i crear una xarxa mundial de joves ambaixadors, educats amb mentalitat ecològica i sostenible perquè els adults i dirigents del futur tinguessin aquesta filosofia integrada. El projecte ja ha plantat més de 14.000 milions d’arbres a tot el món.

La resposta d'Ada Colau
stats