Societat 26/01/2021

Barcelona preveu que el segon bloc d'allotjaments contenidor estigui preparat a finals d'any

L'Ajuntament aprova la construcció d'un altre bloc a Sants i estudia més emplaçaments

2 min
Imatge de com preveu l'Ajuntament que quedin els habitatges

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona té previst que els anomenats allotjaments de proximitat provisionals (APROP) –fets amb contenidors marítims reciclats– que s'estan edificant a les Glòries estiguin preparats per ser habitats a finals d'aquest any. Ho ha anunciat en una roda de premsa aquesta tarda la regidora d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, Lucía Martín, que també ha explicat que el concurs públic per aixecar habitatges semblants al barri de la Bordeta de Sants l'ha guanyat els arquitectes Judith Crespo Rueda (Despatx F9), Oihana García Acín (Ojo Estudio) i Césas Vivas Millaruelo (Vivas Arquitectos).

L'edifici de Glòries tindrà 42 allotjaments i el de la Bordeta 40. En total, seran 82 habitatges, tindran capacitat per a 200 persones i edificar-los costarà 10 milions d'euros. En concret, el de la Bordeta costarà 6,7 milions – gairebé tres milions més que el de Glòries– perquè s'hauran de fer treballs previs al solar.

Segons Martín, malgrat que al principi aquesta mena d'habitatges van ser tema de debat i controvèrsia, finalment han tingut una bona rebuda tant pels col·lectius professionals d'arquitectes com pels usuaris i els veïns.

El membre de Calaf Constructora que va redactar el projecte, Santiago López, ha destacat que s'aconsegueix escurçar terminis de construcció i disminuir l'impacte mediambiental de l'edificació d'habitatges perquè reciclen contenidors marítims i els prefabriquen per dins a la nau que l'empresa té a Calaf. D'aquesta manera, remarca, els allotjaments per dins ja estan acabats quan es col·loquen al lloc previst i es molesta molt menys els veïns del barri. "Quan ets dins els contenidors sembla que siguis en un habitatge normal", segons López.

La regidora d'Habitatge ha recordat que l'Ajuntament preveu que els usuaris d'aquests allotjaments se n'acabin anant a altres i que, per tant, els APROP només són allotjaments provisionals que pal·liar l'emergència d'habitatge. El 50% dels allotjaments de Glòries aniran destinats a persones que tenen una emergència d'habitatge i l'altra meitat a joves. En canvi, als allotjaments de Sants hi viuran un 50% de persones amb una emergència d'habitatge i un 50% de famílies monoparentals. "O, més ben dit, monomarentals, perquè en el 95% dels casos es tracta de dones", ha matisat Martín.

Els col·lectius que pateixen emergències d'habitatge més accentuades hauran de pagar de lloguer una proporció molt baixa dels ingressos que tenen, a diferència dels joves i les famílies monoparentals, que hauran de pagar uns 9 euros per metre quadrat. "En cap cas hauran de pagar més del 30% dels seus ingressos mensuals", ha aclarit la regidora d'Habitatge. Aquests allotjaments no es poden considerar pisos perquè no compleixen les condicions mínimes establertes a la normativa d’habitatge catalana: per obtenir una cèdula d’habitabilitat un pis ha de tenir, almenys, 36 metres quadrats, 6 més dels que tindran la majoria dels nous allotjaments prefabricats.

stats