COP26

Colau porta a Glasgow la seva crítica a l'ampliació de l'aeroport

Barcelona, París i Londres exigeixen als estats actuacions "més concretes, ambicioses i ràpides" per fer front a la crisi climàtica

BarcelonaLes grans ciutats volen obrir camí per reduir l'emissió de gasos contaminants fomentant el transport públic o pacificant els carrers per disminuir l'ús de vehicles de combustió, però sense els recursos econòmics ni les competències reguladores no poden liderar la lluita contra la crisi climàtica tal com s'espera d'elles. Aquest és el missatge que els alcaldes de Barcelona (Ada Colau), París (Anne Hidalgo) i Londres (Sadiq Khan), ciutats que juntes sumen més de 12 milions d'habitants, han volgut enviar aquest dilluns al món, però sobretot als seus estats, coincidint amb la Cimera Mundial del Clima de Glasgow, la COP26. Els tres representants han reclamat de forma conjunta als seus líders estatals que prioritzin les actuacions "més concretes, ambicioses i ràpides" per fer front a l'emergència climàtica ara que les conclusions dels informes del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) alerten que el canvi climàtic s'ha accelerat i que el món "fa tard" per revertir-lo. I sobretot que ho facin de forma urgent i a través de les ciutats que ells governen.

"Aquesta dècada és la més important per frenar els efectes més dramàtics del canvi climàtic. Som la primera generació que sentim els seus efectes amb les condicions climàtiques extremes, però també tenim la responsabilitat de frenar el desastre absolut que posa en perill la supervivència del planeta", ha afirmat Colau, en una breu atenció als mitjans després de la reunió dels C40, la xarxa de ciutats grans que representa més d'una quarta part de l’economia mundial i de la qual ha estat elegida vicepresidenta. Per aquest motiu, l'alcaldessa ha advertit que el seu govern continuarà “desplegant superilles”, “ampliant els carrils bici" i “apostant pel transport públic”, i ha reiterat que, si bé les ciutats estan "absolutament decidides i compromeses" a cooperar amb els estats, els executius estatals també han de despertar i “apostar per infraestructures que realment necessita la majoria de la població”.

Cargando
No hay anuncios

Colau ha exigit als governs que demostrin que es prenen seriosament el canvi climàtic i que estan disposats a reduir emissions i a reforçar les alternatives verdes per poder exigir als ciutadans els canvis d'hàbits i consum necessaris, com reduir l'ús del cotxe privat. I, en aquest sentit, ha volgut portar fins a Glasgow la seva crítica al projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat –que ha qualificat de "despropòsit" en diverses ocasions– i ha denunciat que la direcció que volen prendre els governs català i espanyol en qüestions clau com la mobilitat dista molt de les directrius europees. "L'última proposta va ser ampliar l'aeroport, que rep 52 milions de passatgers a l'any, quan Rodalies en rep més de 120 milions, més del doble per mobilitat quotidiana, i el transport metropolità mou més de 600 milions", ha afirmat. Segons l'alcaldessa, aquesta ampliació deixa Barcelona i Espanya "molt lluny" dels objectius que es debaten a la COP26. També ha reivindicat que les ciutats necessiten que els gairebé 1.700 milions d'euros acordats per ampliar l'aeroport vagin a millorar la xarxa de transport públic, que està "estructuralment infrafinançada".

"Dir què fem, però fer el que diem"

L'alcaldessa de Barcelona ha subratllat que les dues qüestions més prioritàries de la cimera d'enguany són aconseguir reduir les emissions a la meitat de cara a l'any 2030 i reivindicar la justícia climàtica. "És importantíssim recordar que no tothom contamina igual: hi ha uns pocs països al món que emeten la immensa majoria de les emissions i hi ha 20 corporacions, amb noms i cognoms, que en són responsables", ha dit. Per això, Colau ha assegurat que és "inacceptable" que els països més emissors vulguin traslladar les seves emissions al sud del planeta: "S'han de reduir les emissions de manera ràpida i dràstica, no pas traslladar-les".

Cargando
No hay anuncios

Colau ha arribat aquest dilluns a Glasgow acompanyada d'Hidalgo i Khan. De fet, els tres han viatjat junts i en tren des de Londres, on diumenge es va celebrar una reunió preparatòria. L'objectiu de la participació dels alcaldes en la Cimera és instar els governs estatals a traslladar a les grans ciutats els acords que es prenguin a la COP26 mitjançant la cessió de competències i recursos i demostrar el compromís de les urbs en l'impuls de plans d’acció climàtica per reduir les emissions i lluitar per ciutats "més verdes, agradables i saludables".

Cargando
No hay anuncios

"Som a la COP26 per dir què fem però per fer el que diem", ha afirmat Khan, que ha subratllat la importància de la COP26 i l'ha qualificat de "fita exitosa" per poder treballar amb polítics, sindicats, empreses, lobis i gent jove per entomar els reptes climàtics, com ara la contaminació de l'aire. "No podem esperar fins al 2050, hem d'actuar ja", ha insistit. També Hidalgo ha reivindicat la feina que fan ciutats com París o Barcelona per "avançar" davant la urgència climàtica. "Ara la pregunta és: ¿com ens ho fem per actuar com més ràpid millor i canviar la nostra organització econòmica, el nostre model de consum i mobilitat? La lluita contra el canvi climàtic necessita les ciutats, també en l'acompanyament de la ciutadania, perquè caldran mesures socials per als que treballen en sectors de la indústria que cal transformar per sortir de les energies fòssils, però ens caldrà molta inversió i necessitem que els estats ens ajudin", ha conclòs la parisenca.

Sánchez promet augmentar en un 50% el finançament climàtic dels països en desenvolupament

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dilluns a la comunitat internacional que actuï amb més ambició i determinació davant del canvi climàtic i s'ha compromès a augmentar en un 50% els fons espanyols per finançar mesures antiescalfament als països en desenvolupament, coneguts com a Fons Verd del Clima. L'objectiu, ha dit, és arribar fins als 1.350 milions d'euros anuals a partir del 2025. De fet, Sánchez ha assenyalat que una de les "proves de foc" de la COP26 serà complir els compromisos amb aquest fons; en concret, que els països industrialitzats destinin 100.000 milions de dòlars anuals (una mica més de 86.000 milions d'euros) als països en vies de desenvolupament perquè adoptin mesures contra el canvi climàtic.

A més, el cap de l'executiu ha anunciat de cara al 2022 una ajuda immediata de 30 milions d'euros per al Fons d'Adaptació de l'ONU, que busca ajudar els països més pobres que pateixen fenòmens meteorològics adversos a causa del canvi climàtic. "Treballem tots plegats perquè aquesta cimera sigui un punt d'inflexió que impulsi un veritable canvi de rumb del planeta a través d'una acció solidària, contundent i urgent”, ha conclòs.