Colau frena el polèmic pla per aïllar l'amiant de les escoles

L'Ajuntament s'ha compromès a estudiar solucions com la cobertura amb lona de les teulades afectades

La teulada d'amiant, al pati de l'escola 9 Graons.
Maria Ortega
24/12/2019
2 min

BarcelonaNingú no tocarà res a curt termini a les cobertes d'amiant que queden a l'entorn de quatre centres escolars de Barcelona. I això, encara que pugui semblar contradictori, és una bona notícia per a les famílies de les escoles afectades, que veien amb molts recels el pla d'actuació previst pel consistori. L'actuació aprovada inicialment, que divendres va rebre el vistiplau del departament de Treball, preveia aplicar un producte fixador, Aquaflex, sobre les teulades degradades en lloc de fer una cobertura física, amb plàstics rígids o lona. I tant les famílies com l'expert en amiant Lluís Mallart, que ha seguit de prop els casos, consideraven que el procediment no comptava amb les garanties necessàries i que podia no ser efectiu. Sobretot tenint en compte que les cobertes no són superfícies llises.

Vista l'oposició –les associacions de famílies, com va avançar ahir aquest diari, van adreçar una carta als responsables del districte demanant que es frenés el pla–, l'Ajuntament i el Consorci d'Educació van convocar els afectats i l'empresa responsable dels treballs, Ides, a una reunió d'última hora en la qual, aquest matí, els han comunicat que frenaven la intervenció. El consistori es compromet ara a estudiar totes les solucions possibles, com un aïllament físic en forma de lona, i a no engegar actuacions sense comptar amb el consens dels afectats. La nova etapa de diàleg es caracteritzarà per l'absència de presses.

Els treballs que havien de començar de manera més imminent eren els de la cobertura del pàrquing que entra com un queixal dins del pati de l'Escola 9 Graons, a la Dreta de l'Eixample, on ja s'havien col·locat les lones per fer la intervenció. Es preveien cinc dies de feina i que, per tant, el curs es reprengués després de l'aturada nadalenca ja amb el producte aplicat sobre la coberta. El consistori havia admès a les famílies que Aquaflex, que és el material aïllant, no s'aplicaria tal com recomana el fabricant –fent primer un ruixat de la zona amb aigua a pressió– i que, per tant, l'efectivitat del tractament podia ser de només dos mesos. I això, sumat al fet que no s'acceptés el seguiment d'un pèrit extern, va posar els afectats en guàrdia.

També hi havia malestar a l'entorn de la plaça de les Glòries pel pla de cobrir, pel mateix mètode, una coberta de fibrociment que queda a prop de les escoles Gaia i Encants i de la bressol Leonor Serrano. Les famílies van fer front comú per evitar una intervenció d'aquest tipus i, de moment, s'han sortit amb la seva. L'actuació prevista ha quedat aturada. Segons expliquen fonts del Consorci d'Educació de Barcelona, el que s'ha decidit és ajornar el pla previst per poder oferir les màximes garanties a les comunitats escolars afectades.

Les famílies d'aquestes quatre escoles defensen que cal retirar les cobertes degradades i que, mentre no es concreten el processos d'expropiació previstos, cal una actuació temporal per garantir que no es desprenen fibres que puguin ser un risc per a la salut dels infants, però prioritzen que aquesta intervenció es faci amb totes les garanties. Ara s'estudiaran en detall les especificitats de cada projecte per decidir quina és la millor manera d'intervenir en cada cas i es crearà una taula de treball amb totes les parts afectades per consensuar les intervencions.

stats