BARCELONA
Societat23/09/2015

Colau insta Mas a aplicar la llei contra els desnonaments

La PAH reclama a BComú que vagi més enllà en les multes als bancs pels pisos buits

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaEntre abraçades i plors, el Parlament va aprovar a finals de juliol per unanimitat la ILP d’habitatge i pobresa energètica. La llei incloïa mesures com el lloguer social, el reallotjament de desnonats i descomptes en la llum i el gas. Per vetllar perquè es compleixi, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC es van reunir ahir amb l’alcaldessa de Barcelona i antiga portaveu de la plataforma, Ada Colau, i amb altres membres del govern.

Colau -que es va estrenar com a alcaldessa aturant un desnonament a Nou Barris- va exigir ahir al govern de Mas que destini “de forma immediata” els recursos i la política necessària per desenvolupar la llei i va recordar que “només cal una instrucció política perquè no quedi en paper mullat”. “Barcelona no pot esperar que passin les eleccions i que la Generalitat es decideixi a desenvolupar el reglament. Farem tot el que estigui al nostre abast per aplicar aquesta llei”, va insistir Colau, que va lamentar que les converses amb la Sareb i les altres entitats financeres no hagin suposat un increment dels pisos de lloguer social.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, va explicar que, uns dies abans, l’Ajuntament havia demanat a la Generalitat que li facilités el cens de què disposa de tenidors (grans propietaris) de pisos buits. També va explicar que ha demanat que els propietaris de més de 20 habitatges “interrompin immediatament els desnonaments”. “La situació d’emergència fa que el dret a l’habitatge hagi d’estar sense excuses per davant del dret al negoci i l’especulació”, va afegir. Per la seva banda, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, va valorar positivament les mesures sobre habitatge impulsades pel govern de Colau, però va reclamar que les actuacions no es limitin a les 12 multes als bancs per tenir pisos buits interposades fins ara. “Les sancions no poden quedar en una anècdota ni han de ser només simbòliques. Ens poden servir per detectar qui incompleix la llei”, va expressar Macías.

Cens de pisos buits a la ciutat

Cargando
No hay anuncios

Va ser a principis de setembre quan l’executiu de Colau va anunciar que començarien les sancions als bancs, seguides d’un paquet de mesures d’ajudes al lloguer i un augment del parc públic d’habitatge, entre altres decisions. En aquell moment, la PAH va valorar positivament les millores, però va considerar que “no eren suficients”. Ahir, després de la reunió, Macías va tornar a demanar a Colau que faci “un cens real” dels pisos buits que hi ha a la ciutat. El govern de Trias va fer el cens de tres dels barris de la ciutat més afectats per la problemàtica -la Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i el Besòs- i va detectar-ne 161. En el seu moment, la PAH ja va considerar que aquest cens era insuficient. Ara tornen a exigir al nou govern un cens a tota la capital catalana. “D’aquesta manera també sabrem quantes famílies viuen ocupant en precari”, va explicar Macías. De fet, aquest és un altre dels reclams que fan al govern municipal: “L’Ajuntament ha de començar a actuar davant la situació de permanent inseguretat i precarietat a la qual estan sotmeses les famílies que viuen en aquesta situació”, va apuntar. Macías també va demanar que l’adquisició d’habitatges per dret de tempteig i retracte sigui residual, perquè considera que “hi ha eines per mobilitzar pisos buits sense tanta despesa per a les administracions”.

Reunions amb els ajuntaments

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Colau va treure pit de les actuacions engegades pel govern de Barcelona en Comú i va explicar que ja s’han destinat onze milions d’euros a noves ajudes al lloguer i a l’ampliació del parc públic per la via del tempteig i el retracte, mentre que la Generalitat “no ha fet cap nova aportació al Consorci”. “Els serveis jurídics i la xarxa de serveis socials de l’Ajuntament ja estan treballant en els protocols d’aplicació de la llei”, va apuntar Colau, que preveu reforçar les oficines d’habitatge o, si és necessari, crear una unitat específica, ampliant els recursos per garantir el reallotjament. L’alcaldessa també va anunciar ahir que demanarà a la jutge degana de Barcelona una reunió per saber com s’aplica la nova llei contra els desnonaments. En aquest sentit, va mostrar preocupació per com s’està aplicant als jutjats. “Hi ha casos que no arriben als serveis socials perquè passen directament per jutjats, quan, moltes vegades, es tracta de casos de màxima vulnerabilitat”, va explicar.

La reunió amb l’Ajuntament de Barcelona és la primera de la ronda de converses que mantindrà la PAH amb consistoris d’arreu del territori. “Es tracta que tothom conegui la llei, sàpiga com es pot aplicar i la difongui”, va expressar Macías.