Societat11/02/2019

Colau aposta pel continuisme per intentar la reelecció

L'exsocialista Jordi Martí, la diputada Lucía Martín i Joan Subirats, les principals novetats

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaL'equip de l'alcaldessa Ada Colau té clar que dedicarà la campanya electoral a posar en valor la feina feta durant aquests quatre anys i a explicar que necessita un segon mandat per consolidar les noves polítiques. Per això, la llista que ha preparat per a les eleccions del 26 de maig és continuista i suma noms de la màxima confiança de l'alcaldessa i vinculats des de l'inici al naixement de Barcelona en Comú, com el del politòleg Joan Subirats, que farà tàndem amb Colau. Entre els candidats que ocupen els deu primers lloc de la candidatura, només tres no hi eren el 2015: Subirats, l'exsocialista Jordi Martí –que ha sigut el gerent municipal durant aquest mandat i que ara ocuparà el número vuit i no un de més alt com s'havia especulat– i la diputada d'En Comú Podem al Congrés Lucía Martín, que se situa en el lloc número 5 i és el principal reforç de la candidatura.

Tinents d'alcalde com la responsable d'Urbanisme, Janet Sanz –que veu reforçat el seu paper i es presenta en el lloc número 3– o el de Drets Civils, Jaume Asens, repeteixen als llocs alts de la candidatura. No hi són el fins ara home fort de Colau, Gerardo Pisarello, que serà el candidat de BComú a les europees, ni la responsable de l'àrea de Drets Socials, Laia Ortiz, que deixa la política. També pleguen el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, i el de Turisme, Agustí Colom. De fet, Sanz és ara l'única representant d'ICV en els llocs de sortida. Entre el lloc 5 i el lloc 10 de la llista hi ha regidors que repeteixen, com Laura Pérez, que ha portat l'àrea de Feminismes; Gala Pin, de Ciutat Vella; Eloi Badia, de Presidència, i Mercedes Vidal, de Mobilitat. Badia, de fet, es va quedar a les portes d'entrar com a regidor el 2015, quan anava al número 12, i va acabar ocupant la plaça que va deixar lliure Raimundo Viejo quan va marxar al Congrés. Ara, després d'un mandat en què ha assumit una cartera amb molt de pes, se situarà a la posició número nou.

Colau ha escollit avui la superilla de Sant Antoni per fer l'acte oficial de presentació del seu equip. L'elecció del barri no és casual, sinó que és tota una declaració de principis sobre com enfocaran la campanya els comuns. Volen explicar què han fet i per què necessiten més temps per seguir-ho fent. I a Sant Antoni hi ha projectes emblemàtics com la superilla o el nou centre LGTBI i, a més, és la zona que encarna amb majúscules els problemes de la pressió turística i l'especulació immobiliària.

El cartell que ha acompanyat l'acte de presentació recollia l'eslògan 'Barcelona ciutat valenta' i la presentació d'avui, per format, ja queda lluny de la que van protagonitzar els comuns, el 2015, amb els mateixos candidats sostenint la pancarta amb el logotip de la formació davant de l'Ajuntament. Avui tot estava preparat amb un escenari muntat i tothom sabia el lloc que havia d'ocupar a la fotografia. La formació ja no és debutant. De fet, l'experiència és un dels punts que més ha posat en valor l'alcaldessa en la presentació del seu equip, que també forma amb gent que ha treballat amb ella durant aquest mandat, com la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, o consellers de districte, com Carolina Recio o Jordi Matas. Colau ha confiat, fins i tot, ampliar els 11 regidors que té actualment –en contra del que recullen les enquestes,que dibuixen un escenari més disputat– gràcies al vot de gent que potser fa quatre anys no va confiar en polítics novells.

Cargando
No hay anuncios

La incògnita que quedava per resoldre abans de la presentació de la llista era si la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, decidia continuar o no, perquè, com ella mateixa havia fet públic, estava valorant si era més útil dins o fora de la política –després d'un mandat complicat en què els problemes de seguretat al centre de la ciutat l'han col·locat sota el focus de les crítiques–. Pin ha anunciat aquest cap de setmana que repeteix i Colau ja ha donat per tancats els 22 primers llocs de la seva candidatura. A l'última posició, com ha volgut remarcar, hi ha Núria Marcet, a qui la cap de llista ha definit com un "símbol de la Barcelona feminista". Té 89 anys i ha col·laborat, des del començament, amb el projecte dels comuns.

Colau, de fet, s'ha envoltat de gent pròxima per encarar el que podria ser el seu segon mandat. Les tres principals incorporacions –Lucía Martín, Jordi Martí i Joan Subirats– formen part del seu entorn de confiança. Subirats, que va participar en el naixement de Barcelona en Comú abans de les municipals del 2015 però que no es va integrar inicialment en la candidatura que va catapultar Colau a l'alcaldia, va entrar al consistori posteriorment, per reforçar l'àrea de Cultura, que, com ha admès l'alcaldessa, era la que havia començat més fluixa. Martí és el gerent municipal que va escollir l'alcaldessa i Martín és companya de lluites a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

ARANWS20190123_0240Joan Subirats serà el número dos de la llista d'Ada Colau

Cargando
No hay anuncios

L'aposta dels comuns per intentar revalidar l'alcaldia és, doncs, el continuisme, i de fet el grup centrarà la campanya en posar en valor l'obra de govern, com ja va quedar clar en la conferència de premsa anual que l'alcaldessa va fer al gener. Els de Colau estan accelerant, aquests últims mesos, diverses iniciatives que els havien quedat tombades per l'oposició, com l'enllaç dels tramvies, que ja ha rebut l'aprovació política del ple; la multiconsulta, que està previst que se celebri el mandat que ve, i la funerària pública, que s'ha de discutir en el ple d'aquest mes.

Missatge al PSC i ERC

Colau també jugarà la carta, com ha deixat clar en la presentació, de ser l'únic partit que garanteix un govern d'esquerres, perquè, segons ha dit, no és clar que Ernest Maragall (ERC) no decideixi pactar amb el moviment que encapçalarà Joaquim Forn (JxCat), ni que Jaume Collboni (PSC) no s'acosti a la plataforma de Manuel Valls. Colau, que ha venut la seva llista com una "garantia" per a un govern d'esquerres, ha lamentat no haver sentit dir al cap de files socialista que no pactarà amb qui es manifesta amb l'extrema dreta, en referència a l'ex primer ministre francès. Per això, ha instat socialistes i republicans a no ser "ambigus"i deixar clar amb qui pactaran i amb qui no.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Collboni ha sigut el primer a reaccionar a la presentació de candidatura dels comuns. El socialista creu que l'alcaldessa "tira la tovallola" i presenta una "llista grisa" que és "una victòria del sector cupaire de Barcelona en Comú" i fa "pràcticament desaparèixer el llegat d'ICV". Davant d'això, Collboni presenta el seu partit com "l'única opció d'esquerres no independentista".

Aquesta és la llista de BComú:

1- Ada Colau

2- Joan Subirats

Cargando
No hay anuncios

3- Janet Sanz

4- Jaume Asens

5- Lucía Martín

6- Laura Pérez

Cargando
No hay anuncios

7- Gala Pin

8- Jordi Martí

9- Eloi Badia

10- Mercedes Vidal

Cargando
No hay anuncios

11- Pau González

12- Gemma Tarafa

13- Ancor Mesa

14- Jèssica González

Cargando
No hay anuncios

15- Jordi Rabassa

16- Natàlia Martínez

17- Jordi Matas

18- Carolina Recio

Cargando
No hay anuncios

19- Eduard Corbella

20- Yusef Quadura

21- Eva Campos

22- Núria Marcet