BARCELONA
Societat08/04/2016

Colau insisteix en els lavabos al carrer

A l’estiu se’n posaran més a Ciutat Vella i s’estudia com augmentar-ne el nombre a Gràcia

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaVa ser una de les polèmiques de l’estiu passat amb el govern d’Ada Colau tot just instal·lat als despatxos de l’Ajuntament de Barcelona. La irrupció d’urinaris oberts als carrers de Ciutat Vella, i molt especialment del que, “per error”, es va instal·lar adossat al Born Centre Cultural, van provocar, inicialment, cert malestar. Després, el debat sobre la falta d’aquest tipus d’instal·lacions als carrers de Barcelona i sobre quina forma haurien de tenir es va ampliar: ¿estructures fixes o provisionals com els que s’instal·len en concerts i festes majors? Es tractava d’unaprova pilotper mitjà de la qual es van ubicar sis parelles de lavabos -un de peu i un de cabina- en punts del centre de la ciutat on s’havia detectat que hi havia una problemàtica d’orins a la via pública.

Passat l’estiu, el consistori va valorar molt positivament aquella iniciativa -tant pel nombre d’usos com per l’opinió dels sensesostre- i va comunicar que tres d’aquelles parelles de lavabos -les que es troben a la plaça de Jean Genet, la plaça Terenci Moix i el carrer de Sant Josep Oriol, a la plaça Salvador Seguí- tindrien continuïtat i que de cara a aquest estiu es treballava amb la idea de posar-ne més. Una voluntat que queda reflectida en el programa d’actuació municipal (PAM) -el full de ruta del mandat- que Barcelona en Comú ha presentat i que inclou com a mesura elaborar un pla de lavabos públics a Ciutat Vella i estudiar com instal·lar-ne més a Gràcia.

Cargando
No hay anuncios

552.000 euros de pressupost

Pel que fa a Ciutat Vella, com apunten fonts municipals, ja s’ha engegat el procés per contractar el lloguer i manteniment de cinc nous lavabos de cabina (autorentables), que està previst que s’instal·lin ja aquest estiu al districte, on abans de l’any passat ja hi havia quatre lavabos públics. El pressupost és de 552.500 euros i el contracte per dos anys, que permetrà renovar els lavabos que hi ha a la plaça Sant Agustí i a Pla de Palau i posar-ne de nous a la plaça de Terenci Moix, a l’Arc del Teatre i a la rambla del Raval. Es preveu, també, instal·lar urinaris a Sant Pau del Camp, a la Barceloneta i, altra vegada, a l’entorn del Born. Els plans a mitjà termini passen per posar més lavabos d’estructura fixa.

Cargando
No hay anuncios

En el mandat passat, en el marc de negociació de la polèmica ordenança de terrasses que van tirar endavant CiU i el PP, l’opció de fer obligatori que els locals amb terrassa obrissin els seus lavabos a tothom va acabar caient del text aprovat. Fa anys l’estratègia de la ciutat va ser retirar els lavabos públics per evitar problemes a l’alça com el consum i el mercadeig de drogues dins de les cabines, però la falta d’aquests serveis és un debat recurrent a Barcelona.

Ara l’Ajuntament té clar que l’estratègia ha de ser apostar per posar-ne més, ja que aquests últims anys l’oferta d’aquests serveis s’ha limitat als lavabos dels equipaments públics i els parcs de la ciutat. I això suposa que tinguin un horari limitat. Actualment, a més dels tres lavabos que es van decidir deixar a Ciutat Vella, dels quatre que ja hi havia al districte instal·lats de manera fixa, i de les cabines de pagament que hi ha a tocar de la Sagrada Família, hi ha 192 lavabos en parcs i jardins. N’hi ha, també, a les platges i als equipaments. La voluntat de recuperar aquestes instal·lacions als carrers també es posa de manifest en el procés participatiu sobre el full de ruta del mandat, que s’ha dut a terme a través de la plataforma digital Decidim Barcelona i que culmina demà. La proposta municipal d’elaborar el pla de lavabos ha rebut uns 130 suports i fins a una quinzena de persones i entitats han registrat propostes en la direcció d’ampliar el nombre de lavabos.