Societat14/10/2016

Colau blinda Ciutat Vella

L’Ajuntament suspèn durant un any la concessió de llicències a establiments d’oci, alimentació i turisme

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaEl govern d’Ada Colau frena del tot qualsevol nova activitat de pública concurrència al districte més pressionat de Barcelona: Ciutat Vella. Si fins ara l’obertura de bars o restaurants als barris del centre, per exemple, ja estava regulada -només se’n permetia obrir un de nou quan en tancava un altre-, la prohibició és, des d’ahir, molt més taxativa i ja no es permet el trasllat de llicències dins del districte. La nova suspensió afecta més tipologies d’establiments de les que estaven limitades fins ara i es fa extensiva als negocis enfocats al turisme, com les oficines de venda d’entrades o els establiments de lloguer de bicicletes o segways. Tot queda congelat amb l’objectiu d’intentar diversificar l’oferta comercial i d’oci de la zona.

L’Ajuntament va anunciar ahir per sorpresa -per evitar-se una allau de sol·licituds- que ha suspès l’atorgament de llicències per tenir una fotografia a partir de la qual redactar la revisió del pla especial d’establiments de concurrència pública. Dins d’aquesta categoria, que no podrà créixer en un any, s’inclouen des de restaurants fins a activitats culturals i socials (que poden tenir un 25% de l’espai destinat a bar), karaokes, bingos, locutoris, botigues de plats preparats i, per primera vegada, també els serveis d’atenció turística: des d’establiments de lloguer de bicicletes fins a locals d’emmagatzematge de petits objectes -com equipatges-, que últimament han proliferat al districte. A part, òbviament, dels hotels, que ja estaven subjectes a la moratòria hotelera del consistori. La restricció no afecta, en canvi, locals no tipificats com de pública concurrència com sabateries o llibreries.

Cargando
No hay anuncios

L’única zona on, a partir d’ara, es podran traslladar llicències de restauració és la Rambla, que es regula per un pla d’usos propi i on, si es tanca un bar o restaurant, sí que se’n pot obrir un altre, sempre que sigui a la mateixa artèria. Pel que fa a la resta del districte -sense comptar la zona portuària, que és de competència estatal-, la prohibició de traslladar llicències vol evitar que, fruit de la suspensió, es disparin els preus dels permisos com ha passat els últims anys.

Amb aquesta nova moratòria, l’equip de Colau busca guanyar temps per revisar el polèmic pla d’usos de Ciutat Vella. Es proposa limitar les activitats que generen “externalitats negatives” als barris i potenciar-ne d’altres que ajudin a dinamitzar l’entorn. Fugir, en definitiva, dels monocultius d’oci i turisme propis del centre de la ciutat i intentar diversificar l’activitat econòmica de la zona.

Cargando
No hay anuncios

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va defensar ahir que aquesta suspensió és una “acció necessària” per revisar la normativa vigent i atendre alguns dels problemes molt presents al districte: la difícil convivència amb l’oci nocturn i el soroll. Per això s’ha encarregat a l’Agència de Salut Pública un estudi que permeti avaluar l’impacte del soroll en la salut dels veïns, va explicar. I també un estudi per veure com gestionen l’oci nocturn altres ciutats. La suspensió s’aplicarà durant un any i, si durant aquest període s’aprova inicialment el nou instrument regulador ja revisat, la suspensió es podrà prorrogar un altre any. La prohibició afecta tot el districte amb les úniques excepcions de la zona portuària i determinades activitats a l’entorn de la Rambla -on el 2014 ja es va dictar una suspensió de llicències per redactar el pla d’usos propi-. Es lliuren de la prohibició, això sí, les activitats que ja disposen de l’autorització municipal pertinent per tirar endavant. Hi ha una setantena de projectes que estan en aquesta situació.

L’última modificació

Cargando
No hay anuncios

El PP i CiU ja van pactar, el 2013, una modificació del pla d’usos de Ciutat Vella, que va servir per permetre l’obertura de nous hotels al districte després del blindatge total que es va aplicar amb el pla aprovat durant l’època de la regidora socialista Itziar González. L’última modificació obria la porta a nous establiments al perímetre i en edificis catalogats.

El cap de l’oposició, el convergent Xavier Trias, va acusar ahir el govern de Colau de buscar el decreixement econòmic. El PP i C’s van lamentar que es prohibeixi obrir nous negocis que s’ajusten a la legalitat. Els sectors afectats també van verbalitzar el seu rebuig al pla.