Colau envia al govern de Sánchez una proposta de llei de l'habitatge: "Un canvi estructural"
L'esbós municipal preveu la regulació dels preus del lloguer i frenar els desnonaments de famílies vulnerables
BarcelonaEl govern d'Ada Colau, irritat pels moviments del PSOE per evitar regular els preus del lloguer a nivell estatal, ha mogut fitxa i ha enviat una proposta pròpia de llei de l'habitatge al ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana com a mecanisme de pressió. El text inclou mesures per fixar aquesta regulació, per evitar els desnonaments de persones vulnerables, per ampliar el parc públic de lloguer i per modificar la fiscalitat de manera que es penalitzi qui busqui fer un ús lucratiu de l'habitatge. "És un canvi estructural i no només maquillatge", ha defensat la regidora Lucía Martín, que ha detallat que el text s'emmiralla en el que es fa en països com Alemanya, Àustria o Holanda, que ja fa anys que apliquen "bones polítiques d'habitatge". El PSC, soci de govern de Colau, en canvi ha defensat a través de Twitter la proposta de llei presentada pel govern espanyol.
Amb l'objectiu de multiplicar l'escàs parc actual de pisos púbics, la proposta de l'equip de l'alcaldessa planteja establir l'obligació legal de destinar conjuntament entre totes les administracions l'1% del PIB durant cinc anys -i l'1,5% en deu anys- a polítiques púbiques d'habitatge. La fita és aconseguir que un 15% del parc d'habitatge sigui públic. Per arribar-hi, es planteja donar cobertura estatal a mesures com la que ja s'aplica a Barcelona per obligar que en qualsevol nova promoció o gran rehabilitació s'hagi de destinar un 30% dels pisos a habitatge protegit.
També s'estipula que en les zones on hi hagi marge per créixer, com és el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, s'hi faran reserves estatals per a habitatge públic. I es planteja que en totes les comunitats autònomes es facin els canvis jurídics necessaris per garantir que els pisos de protecció oficial no perdin aquesta qualificació passats uns anys.
Canvis fiscals
Pel que fa als canvis en la fiscalitat, el text recull que es mantinguin les bonificacions actuals de l'impost de societats que tenen ens com les socimis o les institucions d'inversió col·lectiva però només si destinen com a mínim la meitat dels actius a lloguer protegit o a lloguer per sota dels índexs de preus. Estimen que amb aquesta mesura es podrien assolir els 100.000 contractes de lloguer protegit i 100.000 més a preus per sota de l'índex. La proposa municipal també limita la bonificació del lloguer a l'hora de tributar l'IRPF al fet de tenir un màxim de set habitatges en lloguer. Aquest límit, segons s'estipula a l'esborrany, podria decaure si els pisos es destinen a lloguer social.
La regidora d'Habitatge de Barcelona ha considerat "imprescindible" que la proposta de llei inclogui la discutida regulació dels lloguers. I, en aquest cas, el text recull l'obligació que tots els municipis siguin totalment o parcialment declarats zona de mercat tensionat per poder fixar, com ja preveu la legislació catalana, que els preus de lloguer no superin el preu del contracte anterior ni el marcat per l'índex de referència. També es preveuen clàusules per protegir els llogaters, com ara garantir almenys una primera renovació de contracte.
Pel que fa als desnonaments, la proposta de llei vol evitar que es puguin produir amb data oberta i fer obligatòria la mediació i l'oferiment d'un lloguer social. "Són mesures imprescindibles si volem canviar les regles del joc", ha remarcat la regidora d'Habitatge.