Societat02/05/2016

Colau i les entitats demanen al Govern "més lleis" antidesnonaments

Barcelona defensa la norma impugnada pel govern del PP a l'espera de la cimera de demà a Palau

Ara
i Ara

Barcelona"Necessitem moltes més lleis com la 24/2015". Aquest ha estat el missatge que aquest dilluns han volgut subratllar la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una reunió prèvia a la cimera convocada demà pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tots tres han mostrat sintonia, davant de l'anunci, divendres passat, del govern del PP, que portarà al Tribunal Constitucional (TC) la llei antidesnonaments 24/2015, en una intervenció en què han insistit en la necessitat "d'actuar amb rapidesa" i que el Parlament i la Generalitat aprovin lleis similars.

La llei qüestionada pel PP és una "eina essencial de la qual no es pot prescindir", segons ha assegurat Colau, que n'ha destacat especialment la capacitat que atorga la norma per recuperar pisos buits. Segons els càlculs del consistori, durant els primers tres mesos de l'any en què s'ha aplicat aquesta llei, Barcelona ha pogut aturar 639 desnonaments, ha enviat un requeriment per a la cessió obligatòria de 1.500 habitatges buits en mans de grans tenidors –n'ha aconseguit uns 550 "per una via o per una altra"– i ha signat fins a 104 lloguers socials amb grans propietaris –81 més han estat sol·licitats i ara preocupa que puguin quedar suspesos amb la impugnació de la llei. A més a més, l'Ajuntament ha iniciat 17 processos sancionadors per no haver ofert aquest lloguer social i ha aconseguit aturar 412 talls en el subministrament d'aigua, gas i llum a persones vulnerables.

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldessa ha assenyalat que la llei 24/2015 permet preservar la funció social de l'habitatge, i per això ha insistit que el recurs al TC del govern en funcions és "inadmissible" i una mostra "d'arrogància" doblement greu perquè el PP no només no ha resolt el problema dels desnonaments, sinó que també, amb la seva estratègia l'ha agreujat "incomplint sistemàticament les seves obligacions". Per aquesta raó s'ha mostrat esperançada que el proper govern espanyol restitueixi la norma i en permeti l'aplicació total.

Preguntada pels motius sobre la convocatòria aquest dilluns d'una reunió similar a la convocada per Puigdemont demà, dimarts, Colau ha assegurat que la intenció no era contraprogramar el Govern sinó "anar per feina". "Es tracta que tothom faci el màxim possible perquè els objectius de la llei se segueixin perseguint", ha precisat, i recorda que és el Parlament i la Generalitat els que han de legislar i pressionar també per fer un "front comú liderat per les entitats". "El que no contemplo es fer cap pas enrere", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Colau ha assegurat que la troba de demà convocada per Puigdemont és "molt oportuna" i ha considerat que potser podria crear-se un "mecanisme estable" per fer seguiment d'aquesta problemàtica. El portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha afegit que l'objectiu de la trobada és pactar "accions concretes" i ha fet una crida a evitar "grans declaracions d'intencions" o fotografies.

La PAH, juntament amb l'APE, ha presentat per la seva banda un document que recull accions concretes que la Generalitat i els ajuntaments podrien aplicar més decididament per aturar desnonaments, i ha insistit en la "necessitat de generar nous instruments legals de manera immediata" per revertir els articles recorreguts pel PP. En la mateixa línia, la portaveu de l'APE, María Campuzano, ha demanat "contundència" per aplicar els aspectes sobre pobresa energètica que no estan recorreguts.