Colau destina 16 milions a comprar una seixantena de locals comercials buits

L'Ajuntament vol crear una immobiliària pública per activar plantes baixes, sobretot als barris amb més monocultiu turístic

Una botiga de souvenirs amb la persiana abaixada al carrer Marina de Barcelona.
19/04/2021
3 min

BarcelonaEn artèries com el carrer Ferran, al Barri Gòtic de Barcelona, la pandèmia hi ha deixat una successió de locals comercials tancats, una sagnia que es repeteix a les zones més turístiques de la ciutat, com la mateixa Rambla. Segons dades dels principals portals immobiliaris recollides per l'Ajuntament, a la ciutat hi ha ara 5.323 persianes abaixades -1,5 milions de metres quadrats de sòl desaprofitats-, i el problema és especialment dur a Ciutat Vella i l'Eixample -el 40% dels comerços han tancat al centre-, mentre que les zones amb més teixit comercial de barri han capejat millor la crisi. Amb el doble objectiu de contribuir a la recuperació econòmica i millorar la qualitat de vida a la ciutat -amb les plantes baixes com a garants de la seguretat i de la imatge de vitalitat dels barris-, el govern d'Ada Colau ha anunciat avui que, d'acord amb la proposta d'ERC per al pacte de pressupostos, destinarà 16 milions d'euros a comprar i rehabilitar locals en planta baixa que estiguin en desús per crear una cartera de baixos de protecció oficial i poder incidir en el tipus d'activitat que s'instal·la a cada zona.

La idea, com ha explicat el regidor de Presidència, Jordi Martí, és lluitar contra els preus de mercat actuals en algunes zones que fan del tot inviable que hi puguin obrir establiments destinats al comerç de barri, com una carnisseria o una papereria. I combatre, també, que determinats carrers s'especialitzin només en un tipus d'ús, com el turístic. Segons Martí, el que es fa és impulsar una immobiliària pública municipal per activar baixos sense ús.

El pla preveu destinar 10 milions a comprar locals al conjunt de Barcelona i sis, especificadament a Ciutat Vella, com a zona més castigada per la desaparició del turisme i on es fa més evident la necessitat d'un canvi de model comercial. Segons els càlculs del govern municipal, aquesta inversió ha de permetre adquirir entre 60 i 70 locals, però podrien ser menys si s'acaben triant espais més grans i, per tant, més cars. El que ja està predefinit es que un d'aquests locals tindrà més de 1.500 metres quadrats i es preveu que es pugui destinar a crear una mena de gran coworking.

L'adquisició dels locals es farà a través d'un procediment de compra pública per concurrència a partir de les ofertes que els propietaris vulguin presentar i, si no s'esgota el pressupost, posteriorment, l'Ajuntament obrirà una segona fase de negociació per poder dirigir-se directament als propietaris dels locals que, per ubicació o característiques, es considerin interessants. Durant aquest any es compraran i rehabilitaran els espais i a partir del 2022 es farà el concurs per adjudicar-los. Fins ara, l'Ajuntament havia provat de manera pilot aquest tipus d'estratègia al districte de Ciutat Vella.

Més de 400 locals a recuperar

La mesura s'inscriu ara en una pla més ampli de recuperació econòmica que el consistori ha presentat aquest dilluns sota el títol Amunt Persianes i que es marca el repte de recuperar més de 400 locals buits. A banda de la via de la compra, també es farà amb la creació d'una borsa de lloguer de locals en planta baixa similar a la que ja funciona per a l'habitatge. Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, ha detallat que aquesta borsa s'impulsarà en col·laboració amb els operadors del sector i es calcula que servirà per reobrir entre 100 i 200 negocis en planta baixa que ara estan tancats. La borsa oferirà incentius com una assegurança contractada pel mateix Ajuntament per garantir que es fa front al pagament del lloguer durant els dos primers anys.

També s'intensifica la línia d'ajudes específiques per a qui s'instal·li en baixos buits: l'any passat s'hi van destinar 300.000 euros i aquest 2021 seran 700.000. S'oferiran, per exemple, ajuts d’entre 2.000 i 4.000 euros a persones, empreses o entitats que passin a ocupar un baix buit, i subvencions de fins a 50.000 euros per a projectes empresarials que busquin local i contribueixin al desenvolupament econòmic de l'entorn. Per aquesta via s'esperen recuperar entre 170 i 200 locals buits. La mesura de govern també preveu impulsar l'Observatori de Locals en Planta Baixa per donar informació clara i actualitzada de quins espais hi ha disponibles.

La presentació de l'estratègia l'han fet avui els dos socis de govern, comuns i socialistes, acompanyats del regidor republicà Jordi Coronas, que ha advertit que els més de 5.300 locals buits a la ciutat són una "finestra d'oportunitat per a fons d'inversió amb la lupa posada sobre Barcelona" i que el pla és útil per frenar aquestes inversions especulatives i avançar cap a la diversificació comercial a la ciutat.

stats