Societat11/06/2020

Colau desencalla el pla per fer habitatge públic a Gràcia i indulta el taller Vallmitjana

El projecte suposa la construcció de 65 pisos i desafecta 15 edificis que havien de ser enderrocats

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaÉs un dels projectes que el govern d'Ada Colau va haver de deixar al calaix el mandat passat per la falta de suport polític i per la polèmica generada entre el veïnat, que hi veia precipitació i descurança. Ara el pla per construir habitatge públic a Gràcia va endavant, amb el suport d'ERC i amb canvis rellevants respecte a la primera proposta, com ara l'indult de l'antic taller de l'orfebre Juli Vallmitjana, al carrer Astúries, que es preveia enderrocar i que després de la intensa mobilització del barri es mantindrà com un equipament. Aquest espai, de fet, donarà pas al carrer de l'Àngel, que ara és un cul-de-sac, i quedarà connectat amb Astúries.

Cargando
No hay anuncios

El pla preveu aixecar fins a 65 habitatges públics: 30 pisos de protecció oficial –en tres promocions situades als carrers de Jaén, de l’Àngel i la plaça d'Anna Frank– i 35 pisos dotacionals al carrer Jaén. A més, confirma que se salven de la piqueta 15 edificis (91 habitatges) que, segons el pla general metropolità (PGM) del 1976, havien d'anar a terra per permetre la prolongació de la rambla del Prat cap a l'interior de la Vila de Gràcia, un projecte descartat des de fa anys i que afectava tres illes de cases.

Cargando
No hay anuncios

Ara la comissió de govern ja ha donat llum verda al projecte, que també va topar amb oposició veïnal per amenaçar un interior d'illa i un plataner centenari al mateix carrer de l'Àngel. Això va fer introduir canvis en l'edifici d'habitatges projectat, que va anar perdent superfície, després que la plataforma Protegim l'Interior d'Illa qualifiqués l'operació de "nyap urbanístic". Ara s'hi planteja un bloc amb nou habitatges quan la idea inicial era fer-ne 18 envaint més espai de l'interior d'illa i dibuixant una mena de queixal a la línia de façana.

La plataforma veïnal, però, va sortir ahir “indignada” de la reunió amb el regidor de Gràcia, Eloi Badia, qui els havia d’explicar els detalls del pla. “El govern dels Comuns ha actuat amb mala intenció i a les nostres esquenes”, afirmen en un comunicat. Els veïns asseguren que la nova proposta recarrega de ciment un barri “ultracontaminat”, a preus “desorbitats” -calculen que uns 5 milions d’euros-, i segueix posant en risc la supervivència de l’arbre centenari. A més, denuncien que el consistori està “amagant-los informació” del patrimoni del districte.

Cargando
No hay anuncios

El govern municipal posa en valor que el projecte permet tirar endavant la promoció d'habitatge públic més important de les que s'han fet mai al barri de Gràcia –tot i la retallada de pisos en la promoció del carrer de l'Àngel– i remarca, també, que fa possible l'ampliació de la zona verda a la plaça d’Anna Frank i que permet una reserva de sòl al carrer Jaén, que és on s'han d'aixecar els 35 pisos dotacionals pensants per a col·lectius com ara persones grans o joves.

Cargando
No hay anuncios

Un dels punts clau de la negociació del projecte era salvar l'antic taller Vallmitjana, per on, com ha posat en valor el teixit veïnal amb diferents mobilitzacions, hi passaven habitualment artistes com ara Pablo Picasso o Pablo Gargallo. L'última proposta municipal, després d'analitzar el valor patrimonial de diferents edificis del barri, preveu mantenir la façana i el taller que dona al carrer d’Astúries i qualificar la finca com a equipament amb un pas per a vianants en planta baixa cap al carrer de l’Àngel, que quedarà connectat amb Astúries.

També es preveu destinar una part de la planta pis de l'edifici Vallmitjana a taller cultural. La protecció patrimonial de l'edifici s'incorporarà en el pla especial de protecció de patrimoni dels barris tradicionals de la Vila de Gràcia, actualment en tramitació. La plataforma Protegim l’Interior d’Illa, però, nega que aquest nou pla “salvi el taller” perquè només se’n conservarà una part. “Ens neguem a perdre l’última joia del passat industrial de Gràcia”, adverteixen.