Colau avala l'actuació dels serveis municipals en els desnonaments després de l'avís del TSJC
Els regidors dels comuns al govern municipal mostren el seu rebuig al toc d'alerta dels jutges
BarcelonaL'avís que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet arribar a l'Ajuntament de Barcelona sobre el paper dels serveis socials i el SIPHO –el Servei d'Intervenció en la Pèrdua d'Habitatge i Ocupació– en els desnonaments no ha deixat indiferent el consistori. L'alcaldessa, Ada Colau, ha sortit a defensar-ne l'actuació: "Estem molt orgulloses de la feina que fan els serveis municipals per evitar que famílies vulnerables es quedin al carrer".
És la resposta a l'acord avançat per l'ARA de la sala de govern dels jutges, que al novembre va decidir enviar una carta a l'Ajuntament per instar-lo a "donar instruccions precises" als serveis socials i sobretot al SIPHO "d'abstenir-se d'actuacions que impedeixin l'execució de les resolucions judicials". L'avís del TSJC i la intervenció dels serveis municipals en els desnonaments portarà la regidora d'Habitatge de Barcelona, Lucía Martín, a comparèixer aquest dimecres al matí per parlar-ne.
El consistori havia considerat fins ara que la carta dels jutges no havia afectat el funcionament dels serveis socials ni del SIPHO, segons afirmaven fonts del govern a l'ARA fa alguns dies. Després de la publicació de la notícia, alguns regidors dels comuns al govern municipal han mostrat el rebuig al toc d'alerta. En un tuit, Colau ha afegit: "El problema és l'especulació que vulnera drets fonamentals, no l'Ajuntament". Lucía Martín ha assegurat: "Continuarem deixant-hi la pell per lluitar contra els desnonaments. Ho farem també amb el SIPHO, un servei pioner que vam crear el 2015 i que ha acompanyat més de 10.000 famílies vulnerables en risc de desnonament".
"Amb 60.000 desnonaments cada any, el poder judicial s'hauria de concentrar en aplicar el marc legal per garantir el dret a l'habitatge", ha reclamat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra. Ell mateix va denunciar fa una setmana que una tècnica del SIPHO no havia fet d'intermediària amb la comitiva judicial en un desallotjament perquè els Mossos d'Esquadra li van dir que no podia superar el cordó policial. Però fonts municipals asseguren que en el 90% dels casos el SIPHO hi intervé sense problemes.
El govern de Colau va posar en marxa el SIPHO el 2015, poc després d'haver entrat a l'Ajuntament, per actuar en els desnonaments. La seva intervenció, que pretén assumir la figura de mediador per arribar a un acord favorable entre totes les parts, ha molestat alguns cops les comitives dels jutjats que volen fer efectius els desallotjaments. Per això el TSJC ha avisat al consistori que, amb la seva tasca, els serveis municipals no poden impedir l'execució judicial.