Colau comença el pols amb els antics ocellaires de la Rambla

L'Ajuntament preveu retirar les parades aquest any abans de començar la reforma del passeig, ajornada al 2022

Vianants passejant per la Rambla de Barcelona aquest matí
14/03/2021
3 min

BarcelonaLa gran reforma de la Rambla no començarà aquest any perquè no hi ha partida pressupostària per fer-ho. El govern municipal tot just portarà a votació aquest dimarts a la comissió d'Urbanisme el projecte executiu per començar la transformació, si tot va bé i hi ha diners, l'any que ve. I això exaspera entitats de comerciants com Amics de la Rambla, que fa temps que demanen que es pitgi l'accelerador amb una reforma que esperen des del 2016. Per això han traslladat al govern municipal una proposta per escurçar terminis i fer les obres -que preveuen deixar la Rambla amb un sol carril de circulació per sentit i voreres més amples- en tres fases i un total de cinc anys i no en cinc fases i un total de set anys i mig, que és el que es recull en el projecte que dimarts es porta a votació, i que suposa una inversió d'uns 44,5 milions d'euros.

El govern municipal manté els temps tot i l'endarreriment en l'inici d'obres, i preveu una partida d'uns 100.000 euros per fer-hi petites tasques de manteniment durant aquest 2021. "És millor que res, però és molt poc tenint en compte que la Rambla està trinxada, que el 70% de les rajoles estan en mal estat", lamenta Fermín Villar, d'Amics de la Rambla. Un dels compromisos que sí que manté l'equip d'Ada Colau és començar a retirar elements de la part central per oxigenar-la, i els primers assenyalats són els antics ocellaires, amb qui l'Institut Municipal de Mercats -de qui depenen- ja ha mantingut una reunió per notificar-los que hauran de retirar les seves parades, un poti-poti de diferents productes, com gelats o objectes de record.

En la reunió se'ls van posar sobre la taula indemnitzacions per amortitzar les parades i se'ls va informar que la llicència amb què treballen caducava aquest any perquè es va aprovar el 1970, quan les parades van passar a ser fixes, i tenia una vigència de 50 anys. Un punt que els antics ocellaires neguen en rotund. "Ningú sap d'on s'han tret això", critica la seva portaveu, Mònica Trias, que denuncia que les quantitats econòmiques que se'ls van oferir són "baixíssimes". Afegeix que, en qualsevol cas, no estan disposats a acceptar-les perquè no tenen cap intenció de marxar de la Rambla. "Hem complert totes les normatives, sempre hem sigut conciliadors, vam deixar de vendre animals perquè ho va decidir l'Ajuntament i ens vam adaptar tal com el mateix Ajuntament va voler", lamenta, i assegura que no dubtaran a portar el conflicte als tribunals.

"Jo porto tota la vida aquí i per les bones no marxaré, no tinc cap intenció de fer-ho", afegeix José Cuenca, que és propietari de cinc de les onze parades actuals. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ja va explicar a principis d'any que encararien el procés de retirada d'aquestes parades un cop es tingués el pla executiu de la reforma de la Rambla i que es preveia que les indemnitzacions que es pagarien serien "baixes".

El debat dels usos

L'adeu als antics ocellaires s'inclou en el projecte de reforma però no, en canvi, el detall de com quedaran activitats com els quioscos o les terrasses, que són un altre dels punts calents. El govern municipal manté converses ara amb quiosquers i restauradors per veure com els afectarà la transformació. Aquets sectors són partidaris de no engegar encara la gran reforma perquè la sortida de la crisi del covid no els agafi amb la Rambla en obres. "No serà el moment d'encarar una transformació faraònica, serà el moment de recuperar-nos una mica", denuncia Juan Jiménez, president de l’Associació de Venedors de Premsa de la Rambla. Els quiosquers negocien ara que els seus establiments no hagin de passar dels deu metres de llarg als quatre com estava previst, i asseguren que s'està negociant un terme mig. Ni tan grossos com ara, ni tan petits com se'ls havia demanat.

"El model prepandèmia de la Rambla no ens val per d'aquí un any", defensa, en canvi, Fermín Villar, d'Amics de la Rambla, convençut que la reforma no es pot deixar més temps al calaix i que cal començar-la com més aviat millor. La previsió és començar per la part de baix, que serà la que més canviarà perquè es modificarà el traçat de l'avinguda de les Drassanes perquè deixi de creuar la Rambla i es dibuixi una nova plaça fins al monument de Colom.

stats