Colau, Carmena i Hidalgo exigeixen finançament i poder per a les ciutats en un manifest
Les alcaldesses de Barcelona, Madrid i París signen conjuntament un text en què reivindiquen que els estats facin un pas enrere i permetin als governs de les grans àrees urbanes prendre decisions sobre problemes globals
BarcelonaSón alcaldesses de tres grans capitals europees i tenen sintonia personal. Veuen els estats en el seu moment més feble i se senten fortes. I estan decidides a reivindicar cada dia amb més contundència el paper de les ciutats: volen finançament i capacitat per decidir i fer polítiques locals que coordinadament siguin globals.
Aquest és l'esperit del manifest conjunt que acaben de llançar Ada Colau, Manuela Carmena i Anne Hidalgo, alcaldesses de Barcelona, Madrid i París.
Llegeix aquí el text íntegre del manifest de Colau, Carmena i Hidalgo
Sota el títol 'Una nova agenda urbana per a les ciutats europees', el text reclama obertament que els estats dediquin almenys el 25% del seu pressupost als governs locals i tenir accés directe als "mecanismes de finançament globals actualment restringits als estats".
Les tres alcaldesses fan públic aquest manifest quan estan a punt de participar a la conferència internacional Hàbitat III, que se celebra a Quito (Equador) des de demà i fins al dia 20, en què es debatrà quina ha de ser l'agenda urbana dels pròxims anys.
"Els estats tenen cada vegada més dificultats per donar resposta a les demandes ciutadanes i fer front als desafiaments més importants del nostre present: l'increment de les desigualtats socioespacials, l'acceleració del canvi climàtic i els desplaçaments de població que fuig de zones de guerra, misèria o desastres naturals. En canvi, les ciutats disposen del coneixement, el valor de la proximitat i la força de la intel·ligència col·lectiva per afrontar aquests problemes globals. De fet, els governs locals ja ho estem fent, si bé amb recursos escassos i competències mal definides", argumenten.
El text subratlla el fracàs de les polítiques d'austeritat de l'eurozona i la incapacitat per resoldre la crisi humanitària dels refugiats. "Enfront de les polítiques de replegament nacional que fomenten la xenofòbia i l'euroescepticisme, les ciutats europees tenim la responsabilitat afegida d'enfortir la cooperació intermunicipal i esdevenir baluards de defensa dels principis democràtics que van impulsar el projecte europeu", conclouen.