Colau busca el suport dels veïns per aturar els disturbis

Entitats veïnals reclamen “aturar la violència” i diàleg

Colau busca el suport dels veïns per aturar els disturbis
M.o. / N.m. / E.b.
27/05/2016
2 min

BarcelonaRespecte per l’activitat que desenvolupava el Banc Expropiat de Gràcia i fermesa en el necessari final dels disturbis. Aquesta és la posició que ha mantingut aquests dies l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir va anar un pas més enllà. Després de dir que els okupes no han acceptat en cap moment el paper de l’Ajuntament com a mediador, ni s’han avingut a escoltar propostes per buscar espais alternatius -només han facilitat un correu electrònic com a via de comunicació-, va posar el focus en els veïns, a qui defineix com els grans perjudicats dels disturbis. Per això, va dir, el seu equip ha intensificat els contactes amb el teixit veïnal, cultural i comercial de Gràcia, per intentar desencallar la situació.

Des del Banc Expropiat ahir van respondre, per Twitter, que “per moltes declaracions que facin Ada Colau o altres de BComú, durant aquests dies no hi ha hagut cap intent de diàleg”. De tota manera, la seva postura, fins ara, sempre ha sigut clara: amb les institucions “ni s’hi negocia ni se’ls demana res”, tal com asseguren al blog del col·lectiu. Per ara hi ha treva. Ahir no es va convocar cap manifestació i es va emplaçar els veïns a fer una cassolada de protesta.

L’estratègia municipal de buscar la mediació dels veïns no és nova. El govern de Xavier Trias ja la va aplicar amb entitats com el Centre Social de Sants i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona per intentar que s’acabessin els aldarulls pel desallotjament de Can Vies, ara fa dos anys. Colau va matisar ahir que el que busca no és passar la patata calenta a les associacions de veïns perquè facin de mediadores, sinó asseure’s a escoltar si tenen propostes i com els estan afectant els últims esdeveniments.

L’Associació de Veïns de Gràcia ja fa temps que manté el contacte amb el Banc Expropiat, i el portaveu de l’entitat, Toni Ramon, explica que veuen amb bons ulls la proposta de Colau. La gerent dels Lluïsos de Gràcia, Marta Buch, afegeix que “quan dues parts no s’entenen, que hi entri un tercer pot ser positiu”. La seva entitat forma part del G6, el Col·lectiu d’Entitats Culturals Històriques de Gràcia, que ahir mateix va acordar un “manifest per la convivència” en què reclamen “aturar la violència”, dialogar i buscar solucions. També reclamen, però, un barri amb iniciatives com el Banc Expropiat, “que permetin créixer a nivell col·lectiu i personal”. Diuen que per fer-ho calen espais, tot i que “la violència no aporta res”. Per tot això, s’ofereixen com a “interlocutors en aquest conflicte”.

Missatge a la policia

Colau també va dir que havia comunicat al conseller d’Interior, Jordi Jané, que calia que l’actuació policial fos “proporcional” per evitar que hi hagi una “escalada de violència”. La preocupació per aquest fet li arriba, segons va explicar, pel relat d’alguns periodistes sobre actuacions que “no serien coherents” i per la versió d’algunes forces polítiques del Govern que asseguraven que potser l’operació policial havia sigut exagerada. El ple d’avui, el primer amb el PSC al govern, estarà marcat per aquestes polèmiques.

stats