Colau avisa: "No permetrem el descontrol a les platges"

Barcelona es prepara per a la revetlla de Sant Joan amb certa por a l'incivisme

La revetlla de Sant Joan a Barcelona
22/06/2021
5 min

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tenia previst començar el matí a la clausura del curs de l'Escola Municipal de Segones Oportunitats, però ha canviat l'agenda per passar abans per la presentació del dispositiu per a la revetlla de Sant Joan: "He demanat fer una intervenció inicial que em sembla necessària", ha dit l'alcaldessa per sorpresa de tots els periodistes. I ha llançat una advertència que ha repetit una vegada i una altra: "No permetrem el descontrol a les platges". Colau ha reconegut que els últims dies les festes a les platges s'han disparat i que estan generant molts problemes als veïns de l'entorn, sobretot als de la Barceloneta, que és el barri més proper al mar. L'alcaldessa ha parlat fins i tot de "desesperació" entre els afectats.

En un to seriós, ha advertit: "Una cosa és celebrar la revetlla i una altra cosa és el descontrol. I no permetrem el descontrol. Les platges estaran obertes però hi haurà controls per evitar el consum d’alcohol, els equips de música o les tendes de campanya". Protecció Civil va desaconsellar als municipis que obrissin les platges durant la revetlla, però l'Ajuntament de Barcelona va anunciar que optaria per obrir-les, en part, per oferir un espai "airejat" i evitar grans aglomeracions a la ciutat. Altres municipis del Maresme també han optat per obrir les platges, però, en canvi, les de Viladecans, el Prat, Gavà i Castelldefels, que acostumen a aglutinar molta gent, estaran tancades, un fet que podria traslladar les ganes de festa a la sorra barcelonina. A la ciutat, el metro funcionarà tota la nit, com havia estat habitual les nits de revetlla abans de la pandèmia. Aquest fet, sumat al context de fi de les restriccions en què arriba la revetlla d'enguany, pot complicar una nit que sempre ha estat difícil per als serveis de seguretat i de neteja de la ciutat, però que més o menys estava controlada. Per contra, el fet que sigui pont i que sigui el primer cap de setmana que obrirà l'oci nocturn pot jugar a favor del control a les platges barcelonines.

"He demanat que tenint en compte la situació dels últims dies s’intensifiqui més el control a totes les platges, però especialment a la Barceloneta. Hi haurà una presència reforçada perquè es pugui gaudir de la platja però respectant les normes de convivència", ha conclòs Colau. Després d'excusar-se, ha donat la paraula al tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i ha marxat. El regidor socialista ha començat la seva intervenció en un to similar al de Colau i ha advertit que, en contra del que podria semblar, "les sancions que es posen s'estan cobrant". De fet, l'Ajuntament ja ha ingressat més de dos milions d'euros per multes relacionades amb saltar-se les restriccions o fer un mal ús de l'espai públic, segons Batlle. El regidor ha explicat que "totes les unitats que fan controls d'alcoholèmies estaran al carrer" i que circular amb patinet o bicicleta no servirà de salconduit per no haver de bufar.

El dispositiu el formaran 350 guàrdies urbans, a més dels agents dels Mossos i de la Policia Portuària, que per la revetlla sempre treballen plegats. Bona part dels agents municipals, fins a 150, se centraran en la zona de platges i, especialment en la Barceloneta, segons ha explicat Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana. A més, només es permetrà l'accés a la platja del barri mariner des dels seus extrems, per evitar que els que volen festa circulin fent soroll pels carrers del barri i despertin els que volen dormir. Tampoc es permetrà l'accés en cotxe al litoral. El cap dels agents ha exposat els cinc gran reptes de seguretat que comporta la revetlla d'enguany: "El risc sanitari; el de convivència o la comissió de fets delictius per la concentració de persones; la prevenció de molèsties masclistes; el risc de mobilitat i sinistralitat, i el risc d’incendis". La feina de tots els agents i dels bombers serà intentar reduir al màxim tots aquests riscos.

El responsable dels Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, ha explicat que per la revetlla treballaran 104 bombers i 22 comandaments, una xifra superior a la d'altres anys. El seu gran maldecap no se centra a la platja sinó a la muntanya. Barcelona té diferents barris que limiten amb Collserola i un coet mal tirat pot encendre les flames. Tot i així, Massegué ha explicat que cada cop "hi ha més control" entre els ciutadans a l'hora de fer fogueres o llançar petards. Les cinc grans fogueres de la ciutat, per cert, seran a l'Eixample (3) i a Sant Martí (2).

Neteja per obrir les platges al bany

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que els responsables de manteniment i neteja també treballaran de valent per intentar repetir aquell miracle de deixar les platges a punt per al bany tan bon punt es doni per acabada la nit més curta de l'any. De fet, la plantilla es reforçarà en un 50% i arribarà als 1.287 treballadors i 637 vehicles. La feina serà al llarg de tota la nit, però sobretot a partir de les 6.00 del dia 24, quan, acompanyats dels agents, aniran pentinant la platja. Enguany no serà necessari fer pipí en qualsevol lloc, perquè hi haurà 275 lavabos a la zona del litoral.

Els veïns, farts de les aglomeracions

Les advertències de Colau i Batlle arriben després d'un tens consell de barri de la Barceloneta, dilluns, en què els veïns van reiterar el seu malestar amb el govern municipal per les aglomeracions i el soroll a les platges i al carrer, que han revifat els últims caps de setmana. "El problema que tenim al barri és la platja. La massificació a les nits és horrible i la neteja de la platja està fatal", va denunciar una de les veïnes, la Montse, que també va manifestar la seva desconfiança davant la decisió del consistori de no permetre el consum d'alcohol durant la revetlla: "Al migdia la gent vindrà i enterrarà les ampolles, i a la nit també hi seran tots els llauners".

La tensió encara va augmentar amb algunes de les intervencions veïnals que, a crits de "no feu res" i "dimissió", van exigir a l'Ajuntament que tanqui l'accés al públic dimecres a la nit. "Si Viladecans i altres llocs tanquen la platja, tanqueu aquesta! No permetrem que el dia de la revetlla a la platja hi hagi entre 50.000 i 100.000 persones", va dir un altre veí, el Salva, al regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. "Hem d'esperar que el dia de la revetlla de Sant Joan vinguin tots els botellons cap aquí?", va afegir amb to encès. D'altres van anar més enllà i van reclamar que es prohibeixi l'accés a la platja de Barcelona tot l'any de les 12 de la nit a les 6 del matí.

El regidor del districte va reconèixer les dificultats que té l'Ajuntament per controlar l'espai públic ara que ja no hi ha toc de queda i va explicar que la nit de dissabte a diumenge van haver de desallotjar 3.000 persones de la platja de la Barceloneta i que la nit abans ja n'havien tret unes 900. Rabassa també es va voler desmarcar de les paraules del regidor de Seguretat, Albert Batlle, en què demanava a la ciutadania "acostumar-se" als botellons. “No sortirà mai de la meva boca que us acostumeu a això. Jo també soc veí de la Barceloneta i no ens hem d’acostumar als botellons i a no dormir”, va dir, i va assegurar als veïns que traslladaria les seves queixes a l'alcaldessa.

stats