Colau allargarà 50 anys l'ús hoteler de l'actual Juan Carlos I
La concessió actual preveia que l'Ajuntament recuperés l'espai el 2040 però ara opta per treure'l a concurs
BarcelonaL’edifici que acull l’enorme Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, podrà continuar sent un hotel fins a l'ara molt llunyà 2090. Aquest és un dels grans hotels que es van aixecar en terrenys destinats a equipaments públics abans dels Jocs Olímpics quan l’oferta d’establiments de luxe a la ciutat encara era minsa. L’anomenat pla d’hotels, que va impulsar l'alcalde Maragall, preveia una cessió del dret a superfície durant 50 anys i, vençut aquest termini, l'Ajuntament recuperava els espais, tant els solars com els edificis. El Juan Carlos I es va construir sobre terrenys privats però els propietaris van cedir la titularitat al consistori a canvi de no haver de pagar cap cànon.
Ara que el 2040, que és quan vencen les concessions, ja no queda tan lluny, hi ha quatre grans hotels inclosos en aquest pla que intenten negociar una pròrroga per no perdre els seus espais, com va informar l'ARA. El que ha avançat més en aquest camí és el Juan Carlos I, que, amenaçat per una més que delicada situació econòmica, està tancat i en venda i veu com la provisionalitat de la seva situació, amb només 19 anys d'activitat hotelera garantits, dificulta qualsevol operació. Per això, demanava un allargament de la concessió al consistori, però aquesta no és la solució que s'ha acabat acordant per al conflicte.
El que han pactat la propietat, el grup Barcelona Project’s, i Ajuntament és que els primers renuncien ja als anys que els queden de dret de superfície, que sortiran a concurs, i el consistori hi afegeix una segona concessió que allargarà 50 anys més enllà del 2040 l'ús hoteler de l'espai. La condició és que sigui el mateix privat qui s'adjudiqui els dos lots. És a dir, qui guanya es queda amb 69 anys de dret d'explotació. El consistori cobrarà el cànon que es taxi per a l'activitat dels 50 anys de la nova concessió, una quantitat que encara no es concreta, i l'actual propietari es quedarà el que s'estimi per la renúncia als 19 anys que els quedaven d'activitat (aquesta quantitat no es podrà modificar en la subhasta).
L'acord ha quedat recollit en un protocol d'intencions entre l'Ajuntament i la societat Barcelona Project’s que dijous ja va rebre la llum verda de la comissió de govern, amb la previsió de començar a treballar en el plec tècnic de condicions i poder convocar el doble concurs a la tardor. El regidor de Presidència, Jordi Martí, que és qui ha firmat el protocol, defensa que no era possible ampliar la concessió que tenia l'actual propietat i que el consistori ha valorat, a l'hora de plantejar aquesta solució i no recuperar l'espai, elements com el caràcter "simbòlic" de l'Hotel Juan Carlos I a Barcelona, el seu pes en l'activitat del turisme de congressos –la caiguda d'aquesta activitat en plena pandèmia els ha deixat ara en una situació crítica– o la voluntat de mantenir els més de 400 llocs de treball que depenen de l'establiment. També hi ha jugat, apunta, la por que l'hotel acabés passant anys sense cap ús per la impossibilitat de trobar compradors i que això comportés una ràpida degradació de l'espai.
Xifres a concretar
"Traurem una quantitat important de diners de patrimoni municipal, preservarem l'activitat hotelera i salvarem els llocs de treball. Oli en un llum per a l'Ajuntament", defensa Martí, que no detalla encara quin serà el benefici econòmic per a les arques municipals més enllà d'apuntar que seran "desenes de milions d'euros" per la nova concessió. Tampoc no es concreta ara quin serà el preu dels 19 anys d'activitat que encara tenien garantits els actuals propietaris. Un paquet que, en proporció al nombre d'anys de la nova concessió, serà més car pel factor incertesa en el temps: tenen més valor, d'entrada, els anys més immediats, quan tot fa preveure que, passada la pandèmia, la ciutat recuperarà l'activitat turística.
El govern de Colau ja havia apuntat que, tot i que l'oferta hotelera de la ciutat ja no és equiparable a la de principis dels anys 90 –llavors només hi havia 84 hotels d’entre tres i cinc estrelles–, no tenia intenció ni de gestionar hotels ni d'enderrocar els edificis actuals per fer ús dels solars. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, defensava al juny en declaracions a aquest diari la necessitat de trobar una sortida "permanent" a la situació i s'inclinaven llavors perquè la propietat dels establiments cedissin a l'Ajuntament solars de valor equivalent als dels hotels per poder continuar l'activitat. Una via que es podria mantenir per als altres establiments en negociació.
Fins ara, l'Hotel Juan Carlos I, que es va reformar el 2014, estava a la venda per un preu simbòlic d’un euro, però amb un deute de més de 80 milions d’euros. Barcelona Project’s, que és la societat immobiliària del príncep saudita Turki ben Nasser, negociava el traspàs d'aquest gran hotel al grup nord-americà Apollo Global Management, però l'operació estava bloquejada per la incertesa de què passaria d'aquí 19 anys. La propietat demanava allargar la concessió per assegurar que el comprador tenia temps de recuperar la inversió. Ara, amb l'acord amb el consistori, es fa taula rasa.
A més del Fairmont Rey Juan Carlos I, la resta d’establiments que també haurien de passar a mans de l’Ajuntament quan vencessin les concessions són l’Hotel Plaza (a plaça Espanya), l’Hotel Fira Palace (a l’avinguda Rius i Taulet) i l’Alimara (a la Vall d’Hebron). En aquests casos, el govern municipal defensa que no és tan urgent pactar una solució perquè no estan en la mateixa situació econòmica que el Juan Carlos I. L'Hotel Apolo també es va aixecar amb el pla preolímpic però podrà continuar passats aquests 20 anys perquè se situa en un solar que no és de l'Ajuntament.