societat

Colau aixeca a les Glòries un bloc de set plantes amb 42 pisos contenidor

Els habitatges es munten en poc temps i pocs diners i volen ajudar a resoldre "l'emergència habitacional"

Els operaris instal·aven aquest matí els primers contendidors
19/01/2022
4 min

BarcelonaBarcelona tindrà un nou bloc de pisos contenidor. Després del que ja es va aixecar fa dos anys al Barri Gòtic, l'Ajuntament ha iniciat aquest dimecres el muntatge d'un nou bloc, aquest al carrer d'Irena Sendler, sota la plaça de les Glòries. L'edifici, que oficialment es diu Allotjament de Proximitat Provisional (APROP), tindrà set plantes i capacitat per a 42 allotjaments formats per 77 mòduls. Estarà acabat en sis mesos i mig, un termini molt inferior al que caldria per fer un edifici tradicional, que seria d'uns dos anys. L'obra costarà prop de cinc milions d'euros, uns 120.000 euros per pis, però aquest preu també inclou la urbanització de l'interior d'illa i la creació d'un hort urbà al terrat. "Han vingut per quedar-se", ha dit orgullosa l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. La primera promoció de pisos contenidor, que va provocar algunes crítiques i "burles", ha recordat Colau, ha estat premiada com a model d'innovació arquitectònica i social.

Amb aquesta segona promoció, però, es fa "un salt d'escala", ja que les dimensions són molt superiors a les del Gòtic, que, amb només 12 pisos, era una prova pilot. Els contenidors utilitzats havien servit abans per transportar mercaderies en vaixells i s'han adaptat a la seva nova funcionalitat: s'hi han fet obertures i reforços, s'hi han col·locat envans, instal·lacions sanitàries i de subministraments, reixes, endolls i també tancaments d’alumini a la façana, i una primera capa de pintura. Santiago López, el responsable de l'empresa Calaf, la constructora a qui es va adjudicar l'obra, ha destacat que "és un procés molt més sostenible" i ha assegurat que "és una satisfacció poder participar en un projecte com aquest".

Entre 26 i 53 metres quadrats

Dels 42 pisos, 35 tindran dos dormitoris i la resta només un, de manera que si no falla res al setembre s'hi podran allotjar unes 100 persones, totes "en situació de vulnerabilitat i amb necessitat d’accés a l’habitatge", segons fonts municipals. Els allotjaments de dos dormitoris, que són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, tindran una superfície útil de 52,7 metres quadrats distribuïts en una sala-menjador i cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complet. Pel que fa als allotjaments d’un dormitori, tindran una superfície útil de 25,8 metres quadrats amb una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complet. L’accés a cada allotjament serà través d’una passera exterior i tots disposaran de balcó exterior. El total de superfície construïda serà de 3.666 metres quadrats.

Colau ha presumit d'haver trobat "una resposta innovadora" per oferir pisos socials davant l'emergència actual, però ha insistit que aquest tipus de promocions "no substitueix" la construcció d'habitatges de protecció. Segons ha recordat, actualment l'Ajuntament està aixecant a Barcelona 2.300 pisos socials. Colau ha reclamat a la Generalitat i a l'Estat que s'impliquin més i que destinin més inversió a la construcció de pisos socials. Després d'aquesta promoció, se n'iniciarà una de nova a la Bordeta (Sants-Montjuïc).

La tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha explicat que l'estada en aquests pisos serà "provisional" i les famílies hi podran viure entre sis mesos i dos anys. Durant aquest temps, l'Ajuntament "acompanyarà" les famílies perquè puguin trobar un pis definitiu i feina. Els pisos del Gòtic també es van inaugurar amb aquest concepte de provisionalitat, però, dos anys després, només tres famílies n'han pogut marxar després de trobar una alternativa. La tinent d'alcaldia ha lamentat que "l'efecte pandèmia" ha complicat trobar millors habitatges per a aquestes famílies i promoure així la rotació.

Imatge virtual de com serà el nou edifici

"És com viure en un paquet de tabac"

Encarna Montoza és una de les persones que, des de fa dos anys, viu en un d'aquests pisos al carrer Nou de Sant Francesc, al Barri Gòtic. Acabava de patir un desnonament i la seva situació abans de trobar plaça en aquesta promoció era molt complicada, però dos anys després assegura que ja necessita un habitatge definitiu i més gran. "Això és com viure en un paquet de tabac", lamenta. El pis que li va tocar ocupa 30 metres quadrats. La normativa fixa que el mínim de superfície útil que ha de tenir un habitatge per obtenir la cèdula d'habitabilitat són 36 metres quadrats, però permet rebaixar-la fins a 30 metres si es tracta d'un pis dotacional. Els nous que ara s'aixequen a les Glòries encara són més petits (25,8) i, per tant, no tindran cèdula d'habitabilitat. Des de l'Ajuntament defensen que, de fet, "no són habitatges, sinó equipaments d'allotjaments provisionals", de manera que es regeixen per una altra normativa. Urbanísticament, estan considerats "equipaments".

Montoza, amb els seus 68 anys i una mobilitat molt limitada, també critica que fa falta una rentadora i una assecadora, ja que se li fa difícil portar la roba amunt i avall fins a la bugaderia del barri. Fonts municipals han confirmat que "durant aquest trimestre" s'instal·larà aquest servei en una zona comuna i que els nous pisos que ara comencen a Glòries ja en tenen. Durant les últimes setmanes, els 12 habitatges del Gòtic han tingut també problemes de calefacció, perquè s'apaga constantment. Fonts municipals han assegurat que també s'està resolent aquest problema motivat "per un problema de construcció" i han recordat que l'edifici "encara està en garantia".

stats