La grip segueix en ascens i encara no ha tocat sostre
El sindicat dels metges demana reobrir 1.200 llits tancats per superar el col·lapse d'urgències
BarcelonaEl virus de la grip segueix la seva expansió a Catalunya i durant l'última setmana ha passat d'intensitat baixa a moderada. Tot i així, encara no ha assolit el pic màxim i s'espera que durant la propera setmana arribi a un nivell "elevat" o fins i tot "molt elevat" en algunes comarques. Segons ha informat aquest dijous el departament de Salut, mitjançant el full setmanal que es publica en el marc del pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac), entre el 2 i el 8 de gener la taxa de síndromes gripals es va situar en 343,9 casos per 100.000 habitants, una xifra molt similar al màxim que es va registrar durant la campanya passada, però encara per sota dels prop de 450 casos per 100.000 habitants que va haver-hi fa dos anys.
El Pidirac, que s'elabora a partir la xarxa sentinella d'especialistes que hi ha als centres sanitaris catalans, reflecteix també que els casos de grip han augmentat en pràcticament en tots els grups d'edat, i es manté especialment elevada entre els menors de 0 a 4 anys. La xarxa d'hospitals sentinella ha detectat fins ara 87 casos greus de grip, tots, pel virus A i amb múltiples factors de risc previs. A més, el 91,7% no estaven vacunats. Això sí, pel que fa al nombre d'urgències ateses als hospitals, Salut ha detectat un lleuger descens d'activitat en els últims dies. També recorda que la majoria dels processos virals respiratoris remeten espontàniament al cap de pocs dies, amb una intensitat entre lleu i moderada, i habitualment sense requerir atenció sanitària.
L'avançament de la grip que s'està vivint enguany, però, també ha influït que el Pidirac detecti un repunt de les defuncions, amb "valors superiors als esperats" a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. L'hivern és l'època de l'any en què més mortalitat es produeix entre la gent gran, però mentre la mitjana de defuncions per setmana a l'àrea de Barcelona se situa al voltant de les 500, aquesta última s'ha elevat fins a les 675, segons les dades que recull el mateix full. Segons fonts de Salut Pública aquesta xifra és només un "indicador indirecte" per mesurar la intensitat de l'epidèmia, ja que el nombre de defuncions recull tots els motius, i la grip és tan sols un factor més.
Coincidint amb la publicació de les últimes xifres de la grip, el sindicat Metges de Catalunya ha exigit aquest dijous que el departament de Salut reobri els 1.200 llits que calcula que s'han tancat durant els últims anys als hospitals catalans en aplicació de les retallades pressupostàries. Creuen que, d'aquesta manera, es podria superar el col·lapse que registren els serveis d'urgències des de fa més de dues setmanes per la gripurgènciesgrip. En una entrevista amb l'agència Efe, el president de Metges de Catalunya, el cirurgià Jordi Cruz, ha explicat que, segons les dades recollides per aquest sindicat a set grans hospitals de Barcelona, "els serveis d'urgències estan col·lapsats, amb boxs duplicats, passadissos plens de pacients i esperes de fins a 12 hores" per atendre'ls.
"Tots aquests serveis d'urgències ja estan estructuralment tensionats en el seu dia a dia, i ara, amb l'epidèmia de grip, encara ho estan més. Les condicions són precàries i els professionals així ens ho indiquen", ha raonat el representant mèdic. Cruz ha citat com a exemple la carta que ahir va fer arribar el comitè d'empresa de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell al conseller de Salut, Toni Comín, i al Govern sobre les "lamentables condicions en les quals són atesos els usuaris i en les quals es veuen forçats a treballar els professionals". En la missiva, a més, s'alerta el Govern de Carles Puigdemont que "està en risc la seguretat dels pacients i, a causa de la insuportable pressió assistencial i la mala gestió dels recursos, si no es fa una cosa immediata estarà en risc l'excel·lent qualitat assistencial que els professionals han demostrat fins ara". "Això és molt greu", ha considerat Jordi Cruz, que ha recordat que aquest centre fa un any i mig que està en aquesta situació.
El primer remei per alleugerir aquestes circumstàncies, ha remarcat, hauria de ser la reobertura dels 1.200 llits tancats als diferents hospitals i dotar amb més recursos humans i econòmics aquests serveis i també l'atenció primària. De fet, alguns hospitals ja han començat a obrir llits, com la Vall d'Hebron, que n'ha contractat deu a l'Hospital de l'Esperança i n'ha reservat un nombre similar al seu servei de traumatologia. L'Hospital del Mar n'ha contractat també una trentena a l'Esperança, i el Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i el Verge de la Cinta de Tortosa n'han obert una quarantena, en el seu conjunt. Altres hospitals, com l'Arnau de Vilanova de Lleida, i el Germans Trias i Pujol de Badalona han ajornat operacions quirúrgiques no urgents per poder ocupar aquests llits amb els casos més greus de grip, ha assegurat Cruz.
Cruz ha afegit que l'epidèmia de grip també està causant tensió en els serveis dels ambulatoris a causa, principalment, de la retallada del miler de metges que s'ha realitzat els últims anys en l'atenció primària de la sanitat catalana. Si cada metge de la sanitat pública té assignades unes 1.500 cartilles (1.100 els pediatres), el miler de metges retallats atenia 1,5 milió de persones aproximadament, que s'han hagut de repartir entre la resta de professionals, cosa que causa retards a les visites d'atenció primària "de fins a 15 dies, en algun cas", ha indicat.
Ara bé, Cruz ha elogiat la feina dels metges de la primària en indicar que "és un tòpic" que als CAP no es resolguin urgències, i ha indicat que, segons les seves dades, de 259 visites de mitjana que s'atenen en aquests centres a la ciutat de Barcelona només set es deriven a l'hospital. Els CUAP i els CAP "resolen també patologies que haurien d'anar als hospitals, i això no es diu".