Coronavirus

El Col·legi de Metges de Catalunya titlla de "precedent perillós" l'autorització judicial per utilitzar l'ozonoteràpia contra el covid greu

El jutge de Castelló suspèn el polèmic tractament per a un pacient per la millora del seu estat i n'autoritza el trasllat a un centre privat

Una sanitària atenent els pacients de la UCI, en una imatge d'arxiu

Barcelona / ValènciaEl Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB) han denunciat aquest divendres que l'autorització d'un jutjat de Barcelona per fer servir l'ozonoteràpia com a tractament compassiu per a un pacient greu de coronavirus suposa un "precedent perillós" i una "desautorització del sistema sanitari", ja que tant els metges responsables de l’atenció al pacient com el centre on s'està tractant desaconsellen aquesta mesura. "Aquesta autorització de l’ús de l’ozó és contrària als protocols vigents, a les recomanacions terapèutiques de les autoritats sanitàries de Catalunya i de l’Agència Espanyola de Medicaments i a la legislació vigent d’ús compassiu de tractaments amb medicaments", afirmen en un comunicat.

El jutjat del contenciós administratiu número 6 de Barcelona va autoritzar dimecres per la via d'urgència l'aplicació d'ozonoteràpia a un pacient greu de covid-19 després que la seva família ho demanés. La interlocutòria justifica la decisió adduint que "el pacient està sedat i intubat, amb la vida en perill i amb un pronòstic força negatiu després que els altres tractaments aplicats no hagin donat bons resultats" i defensa que aquesta teràpia no perjudica els interessos generals ni de tercers. En canvi, apunta la magistrada encarregada del cas, hi ha la "possibilitat" que el pacient es curi. De fet, a la documentació aportada per la família se subratlla que "la teràpia d'ozó s'està aplicant en altres hospitals d'Espanya, i en altres països, i està donant molt bons resultats en pacients greus", que la doctora a càrrec del pacient "té l'equip i els recursos necessaris" i que no s'ha oposat a practicar aquest tractament.

Fonts amb accés a informació del cas van explicar a l'ARA que el pacient està intubat en estat molt greu, ingressat en un hospital privat, derivat des d'un de públic per la disponibilitat de places de l’UCI. "Una alteració tan dràstica en l'atenció del malalt incompleix els criteris de la lex artis de l’acte mèdic", subratlla el CCMC en el comunicat. A més, els metges catalans i balears denuncien que si bé els malalts tenen dret a decidir a quins procediments terapèutics proposats se sotmeten, no el tenen per exigir que se'ls administri un de concret, ni tan sols en el marc d’assajos clínics. "Lluny d’aportar cap millora, això introdueix confusió i sobretot genera una falsa expectativa en pacients en situació molt greu respecte d’un tractament que no ha superat cap dels filtres establerts i que ha estat específicament desaconsellat per les autoritats sanitàries", insisteixen en referència a l'ozonoteràpia.

Aquests arguments també els fa seus el departament de Salut: immediatament després de conèixer la decisió judicial, la conselleria va denunciar públicament que l'ozonoteràpia és una pràctica "que contradiu el criteri sanitari" i va anunciar que estudiaria les al·legacions pertinents per evitar que aquesta pseudoteràpia s'apliqui en aquest cas o en altres de futurs. “No està reconegut com a medicament per les agències reguladores i el protocol del Servei Català de la Salut en desaconsella l'ús. No hi ha evidències científiques del seu benefici”, ha insistit aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Per la seva banda, la Societat Espanyola d'Ozonoteràpia (SEOT) defensa que l'ozonoteràpia està inclosa a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut des de fa una dècada, concretament a les unitats del dolor. "Els tractaments amb ozó compten amb el suport i l'aval científic de societats mèdiques com la Societat Espanyola del Dolor i la Societat Espanyola Multidisciplinària del Dolor", afirmen en un comunicat. A més, insisteixen, el ministeri de Sanitat ha autoritzat diversos assajos clínics amb ozonoteràpia en els últims 15 anys en casos d'hèrnia discal i justifiquen que hi ha articles publicats en revistes que ratifiquen el seu ús en diverses patologies. Pel que fa al tractament del covid greu no crític, la SEOT assenyala que hi ha un assaig clínic autoritzat per avaluar l'eficàcia i seguretat d'aquesta teràpia. "A Itàlia i l'Índia s'ha demostrat l'efecte positiu de l'ozonoteràpia en pacients no crítics", conclouen.

Nova resolució a Castelló

D'altra banda, el magistrat David Yuste, titular del jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló de la Plana, ha acordat deixar en suspens a partir de l'1 de setembre la polèmica resolució que obligava a l’Hospital de la Plana de Vila-real a aplicar l'ozonoteràpia a un malalt greu de coronavirus. Això suposa que a partir d'aquesta data es deixarà d'administrar ozó al pacient perquè "la millora" de la seva salut l'allunya del "risc per a la vida" i permet el seu trasllat a un centre privat per continuar amb el tractament experimental, tal com sol·licita la família des del dia 25 d’agost. Un equip extern al centre públic entra cada dia a l'UCI per subministrar-li ozó, malgrat l'oposició dels professionals i de la Generalitat Valenciana.

De nou, la resolució judicial es pren en contra del criteri de la direcció de l’hospital, que també s'oposa al trasllat del malalt pel perill que suposaria per al seu estat. Així, el magistrat torna a prioritzar els arguments dels metges contractats per la família, que defensen que el pacient "està fora de perill" i que el risc de canviar-lo a un altre centre és "baix-moderat". El jutge també aprecia la voluntat de la família, que, de nou, assumeix el risc del trasllat. Amb tot, i per "extremar la prudència", ajorna la decisió de retirar-li l'ozó fins dimecres vinent.

stats