Negociació
Societat31/08/2023

Cobertura mèdica i un 'pla de pensions': el Govern mou fitxa amb els bombers voluntaris

La Generalitat espera que la licitació dels nous serveis s'obri d'aquí dos mesos i aplaqui la crisi oberta

BarcelonaEl punt més àlgid de tensió entre la Generalitat i el col·lectiu de bombers voluntaris va ser el 5 d'agost. En una de les setmanes amb més risc d'incendi de l'any va començar un foc molt complicat a Portbou que va cremar gairebé 500 hectàrees. Uns dies abans, els parcs de bombers voluntaris de Girona s'havien declarat en vaga per la “inacció” del Govern davant les seves demandes. Això es va traduir en el fet que cap bomber voluntari de Portbou va treballar en l'incendi. La setmana passada hi va haver un nou foc preocupant a Arbúcies, que va obligar a evacuar un centenar de persones. De nou, els bombers voluntaris de Girona continuaven en vaga. Les negociacions, però, no estan trencades i, de fet, la Generalitat enllesteix una proposta que espera que sigui la definitiva per aconseguir una treva.

Des de l'executiu volen solucionar la crisi acordant algunes millores laborals, sobretot en l'àmbit de la cobertura mèdica. No són mesures fàcils de materialitzar, ja que, com que no són personal de l'administració, ho han de fer mitjançant entitats privades. Sigui com sigui, fa mesos que es treballa amb diverses propostes i aquest dilluns es farà un pas clau: es publicaran dues consultes de mercat al Portal de Contractació Pública de Catalunya per poder acabar licitant una mútua mèdica que cobreixi tots els serveis (ara en tenien un amb mancances) i un fons d'estalvi amb aportacions anuals perquè els bombers voluntaris tinguin un equivalent a un pla de pensions.

Cargando
No hay anuncios

Fonts consultades apunten que això servirà perquè les empreses informin dels preus dels diversos serveis i després s'obrirà una licitació. Es calcula que el concurs públic s'obrirà entre finals d'octubre i principis de novembre. L'objectiu és que les millores estiguin implementades el 2024. Entre les demandes de les federacions també hi ha una compensació en cas de discapacitat duradora (ara només dura un any), una mesura que, segons fonts del Govern, s'està enllestint.

Totes aquestes mesures ja s'han comunicat a les federacions de bombers voluntaris. La manifestació convocada aquest divendres davant del Parlament, de moment, es manté, així com les vagues d'alguns parcs (n'hi ha 16 de 74 tancats). La situació dels bombers voluntaris és complexa, i des de les federacions demanen una regularització. És a dir, que passin a ser personal laboral de la Generalitat. Les accions del Govern, segons el portaveu de la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, són un "primer pas" per acostar posicions. Sigui com sigui, insisteix que són "pedaços a sobre d'un model que no funciona".

Cargando
No hay anuncios

Mesegué remarca tres condicions: una cobertura mèdica digna, que la Generalitat no sigui tan estricta amb les hores de disponibilitat que han de tenir, que ha fet que diversos bombers voluntaris ja no ho puguin ser, i una futura regularització. El primer i el segon condicionant són negociables amb l'executiu i és on el Govern mira d'acostar posicions. La futura regularització, però, és un gran escull. La Generalitat manté que el seu model és el mixt, de funcionaris i voluntaris, i que, a més, encara que ho volgués fer no podria perquè no ho permet la llei de contractació pública, que depèn de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

La regularització és un objectiu que defensen part del col·lectiu però de fet, al Consell de Bombers Voluntaris, que és qui negocia amb el Govern, no hi ha unanimitat sobre aquest aspecte. Així, la situació s'encamina cap a una negociació de millores laborals amb l'elefant de la regularització a la sala. Com tots els ciutadans, els bombers voluntaris es poden presentar a les oposicions per ser bombers i al final del procés acumulen mèrits. La seva taxa d'acceptació, però, no és gaire alta: de les darreres 1.200 places atorgades, un centenar l'ocupen antics bombers voluntaris.

La darrera reunió formal de negociació va ser al juliol i la següent està programada al setembre. Així i tot, durant l'estiu hi ha hagut diverses converses informals i des de la conselleria d'Interior, segons fonts consultades per l'ARA, s'han anat fent tràmits per aconseguir aquestes millores, que no són rebutjades per les federacions, però les consideren "de mínims". En l'aspecte mèdic, per exemple, demanen també un pla de prevenció de riscos laborals i desconfien de la nova mútua perquè l'actual ja els ha dut molts problemes.