Societat16/07/2019

El CNI va tenir l'imam de Ripoll com a confident fins a l'atemptat

'Público' treu a la llum un correu electrònic amb comunicacions dos mesos abans del 17-A

Ara
i Ara

BarcelonaEl Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va tenir l'imam de Ripoll com a confident fins als atemptats i coneixia les activitats de la cèl·lula, segons el diari 'Público'. El mitjà aporta un correu electrònic on hi hauria comunicacions dos mesos abans del 17-A, i assegura també que no va ser fins al matí següent de la massacre quan es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa d'Abdelbaki es-Satty. També mostra un informe on s'explica un viatge per comprar un vehicle de segona mà a finals del 2016. Segons 'Público', això demostra que els serveis secrets seguien els moviments dels membres de la cèl·lula.

Cargando
No hay anuncios

El diari assenyala que la via de comunicació entre el CNI i l'imam era la coneguda com a "bústia morta", que era el mateix sistema que feien servir els membres de la cèl·lula per comunicar-se entre ells i que també havien fet servir altres grups desarticulats a Europa. El sistema consisteix en un compte de correu ordinari del qual els diferents membres del grup tenen l'usuari i la contrasenya. Quan volen comunicar-se hi escriuen un missatge però no l'envien, sinó que el guarden a la carpeta d'esborranys perquè tots els integrants de la cèl·lula el puguin llegir. Després l'eliminen sense deixar cap rastre.

Segons 'Público', que ja ha avançat que donarà més detalls de la seva investigació en les pròximes hores, aquesta bústia entre el CNI i Es-Satty va estar activa fins, com a mínim, dos mesos abans de l'atemptat de la Rambla. Els codis d'accés a aquesta bústia s'haurien localitzat entre les restes del xalet d'Alcanar on els terroristes preparaven l'atemptat i que va explotar el dia abans. El diari remarca que els agents van seguir els moviments que tres dels membres de la cèl·lula de Ripoll (Mohamed Hychami, Youssef Aalla i Younes Abouyaaqoub) van fer quan van viatjar a Suïssa, Alemanya, França i Bèlgica.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que la informació filtrada per 'Público' "és un escàndol gravíssim" i ha exigit "explicacions" al govern espanyol i que "s'assumeixin les més altes responsabilitats".

Cargando
No hay anuncios

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha remarcat en un missatge a Twitter arran d'aquesta informació que els "partits del 155 es van posar d'acord en bloquejar la investigació parlamentària" dels fets i ha reclamat explicacions urgents: "Fa quasi dos anys que esperem. Sobretot, per respecte a les víctimes".

Cargando
No hay anuncios

Qui era conseller d'Interior en el moment de l'atemptat, Joaquim Forn, també ha demanat "depurar responsabilitats polítiques".

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que l'ajuntament s'ha personat en la causa "per arribar fins el final perquè les víctimes mereixen saber la veritat" i ha opinat que no sap si l'Estat ha actuat amb "incompetència, mala gestió o una cosa pitjor". "No vull fer hipòtesis, però per respecte a l'associació d'afectats i les víctimes reclamaria a l'Estat que fos més sensible", ha afirmat. Colau ha qualificat de "molt greu" si es confirma que al matí següent de la massacre s'esborrés del registre central de fonts del CNI la fitxa d'Abdelbaki es-Satty.

Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme, ha reclamat aquest dimarts que les víctimes sàpiguen si algú va permetre que es produïssin els atemptats del 17 d'agost. Després de les informacions publicades per 'Público', Manrique s'ha queixat a Catalunya Ràdio que l'Estat deixi els afectats "en un racó perquè no molestin gaire". "Tenim més de 180 afectats i tothom vol saber què ha passat", ha insistit. Segons ha explicat, quan interpel·len el govern espanyol la resposta és que "són secrets d'estat".