El nou BCN World no compleix els requisits ambientals
Un informe desfavorable del departament d'Acció Climàtica impedeix, per ara, l'aprovació del nou pla urbanístic
BarcelonaNou capítol que allunya encara més de ser una realitat el ja històric projecte de BCN World. Una dècada després que el Govern anunciés aquest macrocomplex d'oci i casinos en uns terrenys entre Vila-seca i Salou, el projecte, lluny d'avançar, només es troba nous obstacles. El pla director urbanístic (PDU) del 2016 semblava que havia de ser el definitiu, però la plataforma No Juguem, Aturem Hard Rock el va portar als tribunals i la justícia va dictaminar el 2020 que s'havia de modificar el projecte. El febrer del 2022 es va aprovar inicialment un nou pla que recollia totes les modificacions que demanava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest pla, però, de moment continua sense ser apte. Ara no ho diuen els tribunals, sinó el Govern mateix.
En un informe al qual ha tingut accés l'ARA, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conclou que aquesta última modificació del pla director urbanístic no compleix els requisits ambientals. I sense l'aval dels informes sectorials, entre els quals el d'Acció Climàtica, el projecte no pot tirar endavant, segons admeten fonts del departament de Territori. Això estronca els plans d'aquesta conselleria, que preveia aprovar el pla en els pròxims dies a la comissió d'urbanisme de Tarragona. Ara toca negociar amb Acció Climàtica i incorporar les seves demandes, un fet que ho ajornarà tot plegat encara més.
"Es considera que el projecte urbanístic no assoleix el nivell de sostenibilitat ambiental requerit i s'informa desfavorablement fins que no es modifiqui", sentencia l'informe, amb data 13 de setembre. Abans de l'aprovació definitiva del nou PDU, tots els organismes de la Generalitat implicats han d'emetre un informe valorant la idoneïtat del projecte. En total n'hi ha una trentena i, segons el departament de Territori, pràcticament tots són favorables, menys el d'Acció Climàtica. Al text no es parla, a més, de reformes quirúrgiques, sinó que el document esmena elements importants del projecte. Per exemple avisa que, tal com està previst en el pla, no es podrà garantir "el nivell de connectivitat ecològica". És a dir, que l'afectació de la infraestructura en l'ecosistema serà massa gran i pot trasbalsar la fauna i la flora. A més, tot el sistema de mobilitat tampoc convenç Acció Climàtica, que creu que s'hi han d'incorporar diversos elements de pes com un tramvia, busos llançadora i una política d'aparcament que "desincentivi" l'ús del vehicle privat. Dit d'una altra manera: més transport públic i menys pàrquings grans.
La cosa no acaba aquí. Un dels elements que la plataforma Aturem BCN World ja denunciava en les seves al·legacions és que el pla urbanístic del 2016 no detallava les compensacions ambientals que es durien a terme si finalment el projecte tirava endavant. Ara, Acció Climàtica també avisa que les mesures continuen sense concretar. "Estem contents perquè les al·legacions coincideixen", explica Eloi Redón, portaveu de la plataforma, que espera que aquest sigui el "cop definitiu" al projecte. En l'informe, Acció Climàtica avisa que només hi ha dues maneres de complir els estàndards de compensació ambiental: connectar la Séquia Major i els Prats d'Albinyana —dos àmbits de la protegida Xarxa Natura 200— o bé restaurar i conservar ambientalment els sectors del Golf Sud, i cap d'aquestes vies es recull al nou PDU. A més, el departament tampoc veu viable el dic de contenció contra les inundacions que ara mateix hi ha previst, perquè precisament fa malbé la Xarxa Natura 2000.
Dues versions dins del Govern
Tal com apunten fonts del departament d'Acció Climàtica, aquest informe no tomba el projecte, sinó que avisa que cal reformular diversos aspectes clau i encara no es pot aprovar el pla. Segons les mateixes fonts, després d'enviar l'informe a Territori els dos departaments ja han iniciat les converses per modificar el pla. Per altra banda, però, Junts, que liderava Territori fins a finals de setembre, ha sortit del Govern i ara totes dues conselleries són d'ERC. Per això, si abans de la crisi a l'executiu les converses es plantejaven més difícils, ara Acció Climàtica és optimista. Amb tot, que hi hagi nous consellers també provoca que s'hagi de reestructurar tota l'administració pública i que tot trigui encara més.
La versió de Territori no és ben bé la mateixa. Fonts de la direcció general d'Urbanisme neguen haver rebut cap informe "definitiu" sobre la sostenibilitat del macrocomplex i entenen que el document actual d'Acció Climàtica és només "preliminar". De fet, apunten que de la trentena d'estudis necessaris, encara els en manquen dos, un dels quals el que fa referència a la sostenibilitat. En canvi, des d'Acció Climàtica refermen que l'informe aportat és aquell sobre el qual s'està negociant ara. Segons diverses fonts consultades, el segon informe que encara ha d'arribar seria del departament d'Empresa i també podria ser desfavorable. Ara Esquerra governa en solitari i, tot i que en un inici no veia amb bons ulls el projecte, l'haurà d'assumir tota sola.
Per la seva banda, la plataforma en contra del macrocomplex creu que aquest últim informe "és la sentència d'un projecte que va néixer mort". "Demanem que l'aturin, que abandonin qualsevol idea de macrocomplex i que deixin de fer servir la normativa urbanística per afavorir els lobis", denuncia Eloi Redón a l'ARA. Lluny d'això, els últims passos de Territori i d'Economia han anat en la direcció de consolidar el projecte i garantir-ne la construcció. Els últims pressupostos, de fet, preveien una partida de 120 milions perquè l'Incasòl, que depèn de Territori, comprés els terrenys a Criteria —el hòlding d’inversions de La Caixa— i a continuació els vengués a Hard Rock: un avançament de diners que intentava avalar l'operació.